Șezătoare folclorică

       Pe data de 28 septembrie la filiala Târgoviște  a avut loc Șezătoarea folclorică în cadrul Nocturnei Bibliotecilor 2018. Însăși Nocturna Bibliotecilor este o activitate  pe timp de seară/noapte a instituţiilor de DSCN0643bibliotecă, care s-a dovedit a fi o formă interesantă, o modalitate de promovare a bibliotecii, o confirmare a rolului acestei instituţii. Gazda îmbrăcată în port popular a întâmpinat oaspeții cu plăcințele și sărmăluțe, apoi s-au prins toți în lucru, care au cusut, au împletit, au cântat și dansat.

       Șezătoarea noastră a avut un program special, care s-a desfășurat cu multă dispoziție și voie bună. Șezătorile sunt un bun prilej de a mai pune câte ceva la cale, a face un lucru,  dar și a depăna povești. Au participat cei mai fideli cititori ai bibliotecii, dar totodată am avut ca invitați elevii  Școlii Profesionale nr. 2 însoțiți de profesoara doamna Liliana Marinescu.

     Pe intregul acestei seri s-au cântat cîntece vecDSCN0651hi populare, s-au spus povești, glume, ghicitori, snoave, proverbe și zicători auzite din bătrâni. Eleva Școlii Profesionale nr. 2 Lucia Ostapenco, ne-a interpretat două cântece vechi care le-a auzit de la bunica ei. Elevul Constantin-Eduard Oxenti de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, clasa VII-a ne-a interpretat câteva melodii la acordeon, fiind ghidat de  Valentina Grecu, profesoară de acordeon. Doamna Larisa Ungureanu, critic de teatru, doctor în studiul artelor, ne-a povestit cum se petreceau șezătorile în satul de baștină, unde mergea împreună cu mama ei pe când era în copilărie.

     În cadrul activității au avut loc diferiteDSCN0645 jocuri și concursuri: jocul vechi din bătrâni Băsmăluța; jocul de-a Baba Oarba; concursul Ghici, ghicitoarea mea! Eleva Liceului Teoretic Spiru Haret, Sopivnic Evelina,  a organizat un concurs sub formă de joc Cele mai utilizate  frământări de limbă. Toți participanții au fost apreciați după merite deosibite și contribuții care au dat dovadă și la final s-au înmânat diplome de mențiune Cel mai fidel utilizator.

     Șezătoarea este un obicei străvechi cu tradiții, iar scopul este de a transmite tinerei generații să nu uite originile lor și să învețe să aprecieze datinile și obiceiurile specifice zonei lor pentru a dăinui în timp.

                                                                                                       Aliona Mocanu, șef oficiu

DSCN0657DSCN0620DSCN0626_DSC0410dscn0598DSCN0630

Lasă un comentariu