Despre noi

Biblioteca Târgoviște este un centru de informare social, cultural și formativ-educațional, oferă acces fără restricții la informare și lectură, oportunități de instruire printr-un spectru larg de servicii și resurse potențialilor utilizatori, încurajează dreptul de a cunoaște, susține libertatea de expresie și diversitatea, promovează valorile naționale și universale pentru întreaga societate.

Filiala Târgovişte este amplasată în centrul sectorului Buiucani. Este o instituţie publică de cultură cu profil enciclopedic, informativ și ştiinţific. Fondul de carte cuprinde peste 49000 documente, inclusiv ediții periodice. Biblioteca sprijină procesul de studii prin prestarea serviciilor educaționale.

Partenerii filialei Târgoviște sunt următoarele instituții: Liceul Teoretic Dante Alighieri, Liceul Teoretic Columna, Liceul Teoretic Orizont, Liceul Teoretic Hyperion, Liceul Teoretic Mihail Marinciuc, Liceul Teoretic Doina şi Ion Aldea Teodorovici, Liceul Academic Republican de Arte Plastice Igor Vieru, Şcoala Profesională Nr.2, Şcoala Profesională Nr.9, Colegiul de ecologie, Grădinița Nr. 119, Centrul Internaţional La Strada, Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri Vatra, Brigada de Infanterie Motorizată „Ștefan cel Mare” Nr. 2. Biblioteca Științifică Centrală „Andrei Lupan” (Institut), Institul de Cercetări Juridice, Politice și Soligiogice al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (ICJPS), Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din Buiucani (CCSM).

 Biblioteca  este instituţia cu resursele necesare fiecărui cetăţean pentru inovaţie, incluziune şi creativitate. Activitatea şi serviciile bibliotecii au fost adaptate la aspiraţiile comunităţii. Promovarea, susținerea și educarea dragostei față de lectură s-au realizat prin programe și servicii de lectură precum: Programul Chișinăul citește, Concursul de lectură Batalia cărților, Programul estival Rucsacul de vacanță, Programul Provocarea verii: Citește! Descoperă! Creează!, Programul Să Re-auzim povestea, Serviciul Micii europeni, clubul de lectură Biblioterapie.

 Filiala Târgoviște furnizează un spectru larg de servicii moderne (Teatrul de păpuși „Bibliopicii”, Învățăm să cream povești digitale, Meșterița, TabCreativ, Povestea de seară pe facebook) acces gratuit la INTERNET prin intermediul Wi-Fi, acces liber la toate documentele din bibliotecă, consultarea documentelor în limbile română, engleză, italiană, rusă, franceză, consultarea edițiilor periodice, împrumut de documente la domiciliu, prelungirea termenului de împrumut prin telefon, împrumut interbibliotecar, rezervări de titluri solicitate, informaţii la distanţă prin telefon, informații despre activiatea bibliotecii prin platformele on-line blogul wordpress.com, Facebook, Youtube și Twitter. Filiala Târgoviște desfășoară lecții bibliografice tematice, reviste bibliografice, oferă asistenţă în consultarea catalogului electronic OPAC, lecții informaționale (instruirea beneficiarului în utilizarea tehnologiilor moderne de găsire a informaţiilor), organizează vizite colective, expoziţii virtuale și tradiționale de carte, vernisaje de pictură, întâlniri cu personalități. 

Își desfășoară cu succes activitatea serviciile, care s-au afirmat prin utilitate și rezistență în timp – Micii europeni (2009), Învățăm să cream povești digitale (2015), Teatru de păpuși „Bibliopicii” (2016), Meșterița (2017), TabCreativ (2017), Biblioterapie (2017) și Programul de lectură Să Re-auzim povestea (2009).

Serviciul Teatru de păpuși „Bibliopicii” – a fost lansat prin spectacolul literar-artistic Biblioteca este locul unde orice vis se îndeplinește, în cadrul programului Nocturna Bibliotecilor 2016 și botezat cu acest nume BIBLIOPICII de către participanții la acest eveniment. Parcursul serviciului a fost unul plin de culoare, în ascensiune. Astăzi, avem două cortine splendide, o colecție impunătoare de păpuși cu tijă (spunem noi ghiduș), de deget și de mână, care stârnesc uimirea și încântarea. Toate sunt trecute prin filiera minții și a inimii, create, cusute de noi, Liliana Juc, șef Filiala „Târgoviște”, și Violeta Lisnic, șef oficiu copii. (Violeta Lisnic a făurit cele mai multe dintre ele.)

  Interpretările de rol în scenete, poezii dramatizate, îi fac pe participanți să recepționeze mai bine un text, să poată simți și trăi artistic, într-un cuvânt, învață să descopere frumusețea textului și să transmită această emoție mai departe. Exercițiile de dramatizare prin intermediul marionetei îi modelează pe copii, îi fac să fie mai dezinvolți, mai creativi, mai siguri pe sine. Teatrul de păpuşi „Bibliopicii” de la „Târgovişte” are un feedback pozitiv din partea părinţilor, bucuroşi să-şi ocupe odraslele cu ceva, interesant, util.

Serviciul „Micii europeni”, unul din cele mai longevive servicii, desfășurat în perioada estivală, în fiece zi de miercuri a lunii iunie și iulie, ora 11:00, este prestat beneficiarilor de 7-10 ani și are ca scop familiarizarea cu noţiunea de Uniunea Europeană, stat comunitar, motivarea lecturii şi promovarea valorilor europene.  

Serviciul „Învăţăm să creăm Poveşti Digitale” oferă membrilor comunității un suport metodic şi tehnic în crearea poveştilor digitale. Benificiarii (de la 12 – 60 ani) au posibilitatea de a crea propriile lor povesti, pe care le utilizează la școală sau în domeniile unde profesează.

Serviciul „Meșterița” se desfășoară în prima și ultima zi de joi a lunii, este destinat preadolescenților și are menirea de a transmite abilități practice.

Serviciul „Biblioterapie” destinat adulților. Obiectivul major – ipunerea în circuit a marilor opere, explorarea și proiectarea lor în experiența de viață, profesională și personală.

Programul „Să Re-auzim povestea”, destinat copiilor cu vârstă între 6-12 ani (grupelor de grădiniță, elevilor claselor primare) se desfășoară în fiece zi de marți, la ora 10:30. Serviciul urmărește scopul de a cultiva valori general-umane, de a valorifica folclorul românesc și literatura pentru copii.

Toate serviciile comportă un caracter instructiv, informativ și sunt bazate pe lectură, educație non-formală și transmit anumite abilități practice.

ADRESE:

Biblioteca Târgovişte pe blog: https://filialatargoviste.wordpress.com/

Biblioteca Târgovişte pe Facebook: https://www.facebook.com/filiala.targoviste/

Biblioteca Târgovişte pe Twitter: https://twitter.com/filialat

Biblioteca Târgovişte pe You Tube: https://www.youtube.com/channel/UC4ctHGFcBgfK_-RaaTDDcSA?view_as=subscriber

      Moment important: La 31 august 1995 a fost semnat contractul de colaborare de către Lidia Kulikovski, ex-directorul general al BM „B.P.Hasdeu” și Victor Petrescu, ex-directorul Bibliotecii Judetene „Ion Heliade Rădulescu”. Deschiderea a avut loc în cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătoarea naţională Limba noastră, alături de o delegaţie a oficialităţilor dâmboviţene și demnitari ai capitalei basarabene (printre care Mihail Gheorghe Ciubotaru, Ministrul Culturii, Mihai Cimpoi, Preşedintele Uniunii Scriitorilor, Serafim Urecheanu, Primarul Chişinăului, Ion Ungureanu, Vicepreşedinte al Fundaţiei Culturale Române, dar şi a numeroşi oameni de cultură, scriitori, artişti cunoscuţi).

La cea de-a 20-a aniversare Biblioteca „Târgovoşte” a fost renovată, echipată cu instrumente de ultimă oră. Designul de interior, de bună calitate, a devenit un manifest, un formator de frumos.

https://filialatargoviste.wordpress.com/desprehttps-filialatargoviste-wordpress-com-2019-01-07-activitatea-bibliotecii-targoviste-prin-prizma-celor-sapte-componente-ale-bibliotecii-moderne/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s