Micii europeni

Serviciul: „MICII EUROPENI ” (7 ședințe)

Anul iniţierii: 2010

Scopul serviciului: familiarizarea cu noţiunea de Uniunea Europeană, motivarea lecturii şi promovarea valorilor europene.

Tipul / domeniul serviciului: educaţie.

Grupul de vârstă:  7-10 ani.

Descrierea succintă a serviciului: Serviciul „Micii europeni” este prestat beneficiarilor pe parcursul a 7 sesiuni cu durata de 45-60 de minute. Ședințele constau în însușirea și cunoaşterea identităţii fiecărui stat dintre cele 27 state membre și a Uniunii Europene în ansamblu.

Forma activităţii: club pe interese

Periodicitate: în fiece zi de miercuri a lunii iunie şi iulie, ora 11.00.

Conducător: Liliana Juc, şef filială


Serviciul „MICII EUROPENI”

DSCN0134

Copii cresc peste tot. Cu ochii lor de spiriduși ghiduși, ei ne fac să ne descoperim țara într-un fel nebănuit: neobișnuită, nostimă, specială. Dar cum să faci să reunești ca într-o imensă cutie cu jucării în mii de culori, obiceiurile și poveștile care alcătuiesc o cultură a copilăriei?! Printr-un serviciu – „Micii europeni”, care este un ghid pentru o călătorie în noi înșine, în locul acela adânc păstrat în suflet, unde visele, râsul și lacrimile de copil ne făceau să fim atât de diferiți…                                                                                                            Sugestia iniţierii serviciului „Micii Europeni a oferit-o volumul cu titlul omolog, o carte în care te scufunzi printre imagini, pornind într-o aventură pe care o poți începe de oriunde iar și iar, și iar … la nesfârșit. Deschizându-o, pornești nu doar într-o minunată expediție, dar și pe calea mult mai dificilă, dar cu atât mai frumoasă a descoperirii bogățiilor spirituale ale celorlalți. Și tocmai acest din urmă aspect, face din „Micii europeni” o idee, și care este ea? Apropierea de valorile europene, cunoaşterea identităţii şi farmecului fiecărui dintre cele 28 state membre. Cu titlu de argument:

drapelul cărei ţări este inspirat din culorile rândunicii? (Estonia)

 • unde se află cea mai mare fabrică de păpuşi? (Spania)
 • în ce ţară copii citesc cel mai mult? (Finlanda)
 • ce s-a întîmplat cu statuia preferată a danezilor Mica Sirenă?
 • de ce Parisul este numit oraşul-luminilor?
 • unde nu se vând arme jucării? (Suedia)
 • care este splendoarea edificiului Biserica Amintirii din Germania? (rujul și dintele găunos)
 • câți copaci au plantat estonienii la intrarea lor în UE? un milion de copaci
 • care este cea mai mică țară din UE (Luxemburg)                                  
 • ce țin pescarii din Portugalia în căciulele lor negre? (tutun, pipe, bani, cârlige)
 • prin ce este cunoscută statuia Manneken Pis din Bruxelles? (de mai bine de 300 de ani face pipi la colțul străzii Etuve)
 • slovenii au trei moși: Moș Gerilă (31 decem.); Moș Nicolae (6 decem.), Moș Crăciun (25 dec.)
 • sediul companiei Chupa – Chups a fost desenat de pictorul Salvador Dali
 • de ce stă strâmb crucea de pe coroana Sfântul Ștefan di Ungaria? (denotă temperamentul neîmblânzit al  ungurilor)
 • etc.

Ședințele serviciului sânt o pistă de deschidere care-i ajută pe participanți să descopere savoarea copilăriei în ţările UE.: ce bomboane le plac, ce-i înspăimântă şi ce-i face să râdă, nume de monştri şi sperietori din fiecare ţară, bucatele preferate, ce obiceiuri au de Crăciun şi de Paşte, ce fac atunci când le cade un dinte … .                                                      Micii europeni însuşesc de manieră ludică informaţiile noi: capitale, drapele, invenţii, inventatori, personalităţi notorii, puncte de atracţie turistică. Impresiile acumulate sânt transmise prin desen, creionul şi hârtia fiind pe post de aparat de fotografiat.                     Astfel, este descoperit universul Europei într-un mod interactiv, incitant, cu titlu de argument, conversaţia tematică este urmată de lectura-informaţie, lectura-curiozitate, lectura-cultură – şi activităţi practice precum – amplasarea autocolantelor cu steaguri pe hartă, organizarea jocurilor de creativitate. Expediţile virtuale, diversitatea tipurilor de lectură, reprezintă o îmbinare de excepţie dintre utilitate, noutate şi distracţie. Extensiunea practică a serviciului este următoarea: integrarea informaţiei asimilate în contextul şcolar şi în viaţa practică, altfel spus, în cazul unor călătorii nu imaginare, ci reale prin Europa. Am da, nu întâmplător 10 argumente în favoarea acestui serviciu:

 1. Denumire inedită
 2. Denumire singulară / unică
 3. Unic prin materia însușită
 4. Unic prin abordare (prin prizma copilului)
 5. Un istrument de promovare a lecturii
 6. Dă plusvaloare bibliotecii „Târgoviște”
 7. Ne crește vizibilitatea în comunitate
 8. Are un feedback pozitiv
 9. Are durabilitate (se desfășoară a opta vară, în aceeași zi, la aceeași oră, miercurea, la ora 11:00)
 10. Am format doi formatori (Alex și Andreea Jangă, elevi la Liceul „Dante Alighieri”, care astăzi livrează ei de acum traininguri în cadrul acestui serviciu). Acesta-i cel mai bun impact al unui serviciu, când îi faci atât de buni că se descurcă singuri!

Dacă estimăm cifric, atunci, fiind la a opta vară, înmulțim opt cu cifra medie de prezență per ședință (15 – 20 pers.) și cu numărul de ședințe (7) și avem câți au trecut prin acest serviciu, aproximativ 960 de copii. Dar nu doar au trecut, au învățat multe, și-au format abilități de gândire critică, analiză și sinteză, de ascultare activă, de comunicare etc., au devenit atât de buni că unora prezenți de la inițierea Clubului „Micii europeni”, li s-a încredințat livrarea trainingurilor în cadrul acestui serviciu.

Temele ședințelor:

 • Statele baltice: Estonia, Letonia, Lituania
 • Statele scandinave: Suedia, Finlanda, Danemarca.
 • Turnul Eiffel și Arcul de Triumf – simboluri ale Parisului.
 • State vest-europene: Germania, Belgia, Olanda și  Luxemburg.
 • Statele central-europene: Ungaria, Slovacia;
 • Statele sud-est europene: România, Bulgaria.
 • Concurs de erudiţie Capitalele Ţărilor europene. Concurs de creaţie Cel mai frumos drapel
 • Şedinţa de finalizare. Concurs de erudiţie Ce ştim despre Europa?