Povestea de seară la „Târgoviște” pe facebook

Din dorința de a aduce povestea în casa fiecărui copil a venit un mare proiect – Povestea de seară pe facebook. Spațiul Copii este transformat în fiecare lună în studiou de filmare a poveștilor teatralizate. Am format și echipa de lucru: regia de sunete, asistent platou, decorator și operator, regizor și narator. Este un joc, doar că e unul rezultativ, cu produse majore, ne unim forțele în crearea unui frumos altceva, unde obișnuitul cedează locul neobișnuitului. Elementele de decor sunt confecționate tot de bibliotecarii pasionați. Păpușile de deget, păpușile de mână, constituie un mare arsenal de artefacte, astfel, îl punem și mai mult în valoare. Poveștile prind viaţă în acest studiou improvizat în incinta bibliotecii și în fiecare marţi, la ora 20:00, pe pagina de facebook a instituţiei, apare câte un nou filmuleţ.

 S-a întors Povestea de seară, – zic unii părinții! Frumoasă idee, ne încurajează alții, tocmai potrivită pentru timpul nostru. Am vrea să vorbim despre povestea de seară? De unde va venit ideea? Cine este inițiatorul ei? Cum faceți? Ce povești alegeți pentru a fi narate? Câte povești aveți de acum montate/ filmate? – aceastea sunt întrebările reporterilor. Atenția sporită a televiziunilor, este cel mai grăitor impact al acestui proiect. Am înțeles că facem cevadiferit nu numai după reacțiile vizitatorilor paginii de facebook, părinților care-și exprimau uimirea și mulțumirea atunci când veneau la bibliotecă, dar și după interesul pe care l-am provocat în mass-media.

Selectăm povești scurte, dar cu profunzime, povești cu tâlc, care excelează prin povețe și sunt interesante atât pentru cei mici, cât și pentru adulți. Acest serviciu ne face să ajungem și mai repede la inima cititorului, demonstând că arta povestirii este indispensabilă chiar în era tehnologizării.

Povestea de seară pe Facebook, devenită serviciu WEB, reprezintă un brand al bibliotecii Târgoviște!

Liliana JUC, șef Filială

„Gerul și gerulețul” (povestea populară lituaniană)
„Oaia și găina” (poveste populară bulgărească)
„Povestea brăduțului” de Iuliu Cârchelan
„Legenda Nașterii lui Isus Hristos”
„Ursul cel cafeniu” de Vladimir Colin
„Greierul și frurnica” (poveste populară românească) „Greierul și frurnica” (poveste populară românească)
„Vulturul și cocoșii” (poveste cu tâlc)
„Cocoșul, pisica și șoricelul” (poveste cu tâlc)
„Vulpea și barza” (poveste cu tâlc)
„Zăpada și ghiocelul” (poveste populară românească)
„Fata babei și fata moșneagului” de Ion Creangă
Povestea „Ursul păcălit de vulpe” de Ion Creangă
„Lăptăreasa” (poveste cu tâlc)
Două vase (parabolă chinezească)
„Păcală și văcuța”
„Șoarecele la judecată”