Bătălia cărților

index
     În anul 2015 Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, a implementat un nou proiect-concurs de lectură cu genericul BĂTĂLIA CĂRŢILOR.
     Scopul concursului este de a stimula lectura în rândul copiilor şi adolescenţilor, de a promova cărţile de valoare destinate acestor categorii de vârstă.
     Participantul care va prezenta cel mai frumos şi argumentat cartea preferată şi va răspunde cel mai bine la întrebări va deveni Cititorul anului.
     Cartea care se va bucura de cele mai multe solicitări şi va    obţine cel mai mare punctaj din partea cititorilor va deveni Cartea anului.
     Participând la acest concurs, copiii şi adolescenţii vor însuşi o serie de metode şi competenţe: înţelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii în scris şi oral în cadrul dezbaterilor.

REGULAMENT

de organizare şi desfăşurare a concursului de lectură Bătălia cărţilor

(pentru participanţi)

Bătălia cărţilor este un concurs de lectură municipal pentru copii (11-14 ani) şi adolescenţi (15-18 ani).

Perioada de desfăşurare:  martie – octombrie

Înscrierea la concurs: Înscrierea se face la filialele Bibliotecii Municipale implicate în concurs sau în format digital pe: http://hasdeu.md/item-ce-unde-cind-formular-de-inscriere-batalia-cartilor-85/

Perioada de înscriere: pe toată durata de desfăşurare a concursului

Condiţii de participare:

Carnetul de cititor la bibliotecă este obligatoriu.

Trebuie să citeşti toate cele 10 cărţi incluse în concurs, până în luna octombrie.

În momentul înscrierii la concurs vei primi:

  • un Carnet de lectură, în care vei acorda puncte de la 1 la 5 pentru fiecare carte citită (1 – punctaj minim, 5 – punctaj maxim);
  • o Fişă de lectură  în care îţi vei nota impresiile despre cartea citită. Participanţii pot să aleagă varianta Fişei de lectură în format digital, care poate fi accesată și completată pe: http://hasdeu.md/item-ce-unde-cind-fisa-de-lectura-83/

Finala concursului:

Finala concursului va avea loc în luna noiembrie.

Lista finaliştilor concursului va fi anunţată cu 20 de zile înainte de eveniment.

Finaliştii vor fi invitaţi la bibliotecă, unde li se va explica scenariul Bătăliei cărţilor, modul în care vor trebui să-şi susţină cărţile preferate şi probele la care vor fi supuşi.

Finaliştii vor fi însoţiţi de susţinători: colegi de clasă, profesori, părinţi.

Finala va cuprinde:

  • dezbaterea Convinge-mă să citesc!, în cadrul căreia participanţii vor susţine cartea preferată;
  • un concurs pe marginea cărţilor citite;
  • jurizarea şi festivitatea de premiere.

Premiile concursului:

Participantul care va prezenta cel mai frumos şi argumentat cartea preferată şi va răspunde cel mai bine la întrebări va deveni Cititorul anului.

Cartea care se va bucura de cele mai multe solicitări şi va obţine cel mai mare punctaj din partea cititorilor va deveni Cartea anului.

Finaliştilor li se vor acorda premii: băneşti, seturi de cărţi, diplome.

Rezultatele concursului vor fi promovate în mass-media şi în mediul virtual.

Participările Filialei „Târgoviște” cu următoarele prezentări de carte:

2020 „Bătălia Cărţilor”, ediţia a VI-a segmentul adolescenți (14-18 ani): ACOLO UNDE FEMEILE SUNT REGI / CHRISTIE WATSON (trad. din engl. de Irina Negrea. Publication: București : Trei, 2017)

2019 „Bătălia Cărţilor”, ediţia a V-a segmentul copii (14-18 ani): DAVID ȘI VIOARA LUI / ELEANOR H. PORTER (trad. din lb. engl. de Emilia Cristea. Publication: București : Sophia, 2017)

2018 „Bătălia Cărţilor”, ediţia a IV-a segmentul adolescenţi (14-18 ani): EA & EL / MARC LEVY (trad. din fr. și note de Aliza PeltierPublication: Bucureşti : Trei, 2015)

Prezentarea cărții „Ea și el” de Marc Levy la Evenimentul de lansare a Concursului de lectură „Bătălia cărților”, ediția a IV-a

2016 „Bătălia Cărţilor”, ediţia a II-a segmentul adolescenţi (14-18 ani): O ÎNTÂMPLARE CIUDATĂ CU UN CÂINE LA MIEZUL NOPȚII / MARK HADDON (trad. din engl. de Constantin Dumitru-Palcus)