Programul estival Provocarea verii „Redescoperim biblioteca!”, ediția 2022, în analiză și sinteză

Programul estival Provocarea Verii 2022 „REDESCOPERIM BIBLIOTECA!” în analiză și sinteză

Am redescoperit biblioteca, căutând sintagme identificatoare pentru această instituție. Ne-am făcut plinul cu diverse informații: tipuri de biblioteci, părțile componente ale cărții, topul celor mai frumoase și impozante biblioteci, curiozități despre cărți, bunele maniere într-o bibliotecă. Am înțeles cum se scrie astăzi o carte – de la ideea autorului până la raftul bibliotecii.

Am însușit mai bine cum se face căutarea în OPAC, care sunt oportunitățile catalogului electronic, importanța și avantajele oferite de Programul Koha. Intrând pe saitul BM B. P. Hasdeu, am explorat tot ce ne oferă acesta. Am analizat rubricile bunăoară, Întreabă bibliotecarul, Platforma Programe și evenimente, Programul estival Provocarea verii „Redescoperim  biblioteca” cu cele 15 tipuri de provocări.

Informația livrată, discuțiile au fost ornate cu parabole motivaționale, lecturi teatralizate, exerciții de plasticitate a mâniilor, teste de atenție, pauze dinamice. Cele însușite au fost evaluate prin jocuri cognitive, quizuri. Am elaborat cele mai frumoase postere pe următoarele subiecte: Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” și filialele ei, Biblioteca „Târgoviște”, Reguli de comportament în bibliotecă, Biblioteca viitorului.

Produsele elaborate erau evaluate de întregul grup, folosind tehnica pălăriilor gânditoare, o evaluare obiectiv-distractivă.

Provocările au fost diverse de la Cei 7 piloni ai bibliotecii moderne, Ce reprezintă termenul „biblioterapie”, Prezentarea personalizată a unei cărți, Descoperă cărțile bibliotecii și oamenii cărților, Comunicarea prin carte, Cartea tipărită versus cartea electronică, Cultura informației până la  Biblioteca – promotoare de tradiții și valori.

Astfel, am aflat care este arealul semantic al cuvântului carte (scriitură, învățătură, carte poștală, scrisoare, ordin), evoluția suportului de scris de până la apariția tiparului, avantajele și dezavantajele carte electronică versus carte tipărită.

Am înțeles ce înseamnă vacanță în siguranță, prin lecția unde au fost invitați Igor Pocrâș, șef sector și Adriana Rașcov, subofițer de sector.

Natalia Mogâldea, prezentatoare Radio Moldova, ne-a povestit despre munca de jurnalist, prima experiență la radio, ce înseamnă să-ți iubești profesia, cât de importantă este exprimarea corectă nu doar la radio.

Am descoperit sau redescoperit (pentru unii) monumentul lui Ștefan cel Sfânt, din preajma bibliotecii „Târgoviște”, pe strada Ion Pelivan.

 Am redescoperit biblioteca prin pictură. La acest compartiment, mai bine zis, pentru această provocare, i-am avut ca invitați pe Arcadie Ghețu, pictor, Octavian Curoșu, caricaturist, Andreea Jangă, tânără plasticiană.

Pictorul Arcadie Ghețu împreună de Rodica Ghețu, învățătoare clasele primare, ne-a explicat ce înseamnă să elaborezi /să pictezi coperta unei cărți, cât de reprezentativă și relevantă poate/ trebuie să fie coperta unei cărți. Ne-a demonstrat ce sunt florile geometrizate, cum putem combina culorile între ele, dar și materialele cu care pictăm – creioane cerate, carioci și acuarelă.

Ghidați de Octavian Curoșu, caricaturist, am văzut cum niște cerculețe pot transmite emoții și prin ele putem să ne spunem povestea.

Andreea Jangă ne-a provocat să desenăm o mandala. Astfel, am înțeles nu doar ce reprezintă o „mandala”, dar am reușit să descoperim lumea noastră interioară.

Am redescoperit biblioteca prin muzică împreună cu Vlad Mircos, compozitor și bun pedagog și Oxana Mardari, interpretă de muzică populară, conducător muzical, Școala de Arte „Valeriu Poleakov”. Piesele cu inflexiuni de nostalgie și tristețe, ne-au trezit frumoase amintiri, dar și de marea bucuria de a audia melodii inedite. În acest mod, am avut parte de o altfel de lecție cu cântec și dans și ne-am convins că biblioteca este promotoare de tradiții și valori.

Descoperă o carte vie – Margareta Spânu-Cemârtana fost tot un altfel de lecție, unde ne-am întâlnit cu o fostă deportată pentru a ne familiariza cu opera, dar și pentru a reflecta asupra unor momente dramatice împreună cu semnatara.

Am redescoperit cei 7 piloni ai bibliotecii moderne, elementul ludic și nota teatrală în spațiile și serviciile Bibliotecii „Târgoviște” împreună cu alții, cu cititorii de la Filiala „Transilvania”, Centrul Comunitar „Eurica”, Centrul Comunitar „Vatra”. Oaspeților le-am vorbit despre serviciile noastre, paleta cromatică, etalând în așa manieră și cunoștințele acumulate pe parcursul acestor runde.

I-am avut în vizită pe copiii de la Biblioteca „Adam Mickiewicz”. Pentru ei, spațiul Științe și Tehnologii a luat alura unei săli de teatru – casa unde se dădeau bilete, paravan, anunțul de dinaintea spectacolului cu vocea radiofonică. Am pregătit un spectacol deplin, alcătuit din lecturi teatralizate, și, desigur, prezentarea a celor trei povești teatralizate în limba rusă și română „Leneșul cel norocos” de Ada Zaporojanu, „Povestea omului leneș” de Grigore Botezatu și „Vulpea, iepurele și cocoșul” (poveste populară rusească). A fost o nouă experiență, ne-am întâlnit cu un nou grup de copii, dintre ei, erau și copii refugiați din Ucraina.

În Zilelele Chișinăului, am făcut o inventariere a cunoștințelor noastre vizavi de orașul Chișinău (mai ales, că erau participanți și de la ediția 2021), ne-am reamintit simbolurile orașului Chișinău (drapel, stemă, imn), care sunt orașele înfrățite, curiozități despre monumente. Pe lângă toate, am citit, ne-am verificat cunoștințele prin teste.

Am transformat biblioteca în cinematograf. Am vizionat filmul Un bulgăre de humă. Am discutat despre acest film, cine sunt protagoniștii, care este firul narativ, cum era învățătorul și povestitorul Ion Creangă și cum era revizorul școlar și poetul Mihai Eminescu.

Sub egida provocării Descoperă cărțile bibliotecii și oamenii cărților, am redescoperit opera scriitorilor Ianoș Țurcanu, Iulian Filip, Ada Zaporojanu, Margareta Spânu-Cemârtan, Victoria Fonari, Titus Știrbu, Claudia Poartole, Lucreția Bârlădeanu. Ne-am produs în expoziții vii, am aflat poveștile ce stau în spatele volumelor semnatarilor. Am lucrat în baza scrierilor condeierilor, analizând lexeme, citind teatralizat, dar și în diverse tehnici, precum  „lectură cu ecou”, „lectură predictivă”, am dialogat cu autorii, apropiindu-ne, astfel, mai mult de scriitura dumnealor.

Am reușit multe să le îmbinăm și combinăm, cu titlul de argument: deosebirile dintre o carte personală și cea de bibliotecă, diferența dintre omonime, paronime, permutarea de accente, cele mai uzuale greșeli și erori de exprimare; care sunt platformele de socializare ale Filialei „Târgoviște” –  blog, canalul de Youtube, Facebook,  – ce comunicăm prin ele, utilitatea informațiilor plasate și distribuite, modalitatea de lucru în catalogul electronic; ce numim „istoricul cititorului”, cum se face împrumutul la domiciliu, consultanța în sală, de ce este important prezentarea cardului de cititor în rapiditate deservirii.

Am lucrat în grupuri, am excelat în prezentarea personalizată a cărților, și, desigur în lectura teatralizată. Am deprins bunele maniere, corectitudinea exprimării și îmbogățirii vocabularului prin cuvinte noi, aforisme, proverbe, etc. Am învățat să socializăm, să ne evaluăm sub tehnica „pălării gânditoare”. Am văzut ce spectru semantic are cuvântul „carte”. Și desigur, ne-am distrat prin dans și cântec și am confecționat cei mai nostimi hulubași de pace.

La ultima ședință, am analizat cele 4 runde, astfel, am trecut în revistă momentele reprezentative, memorabile și invitații care ne-au făcut vara mai frumoasă. După o scurtă retrospectivă, am improvizat diferite dialoguri umoristice despre bibliotecă cu ajutorul marionetelor, am privit sketch Mister Bean la bibliotecă, ne-am încadrat cu toții în provocarea „Hai la vânătoarea de comori”. Succesele au fost celebrate prin cântec, dans și voie bună.

În Provocarea verii „Redescoperim biblioteca!”, ediția 2022, am adunat 192 activități (5517 participanți) frumoase, unde cunoașterea se îmbină cu noutatea, varietatea și utilitatea.

Liliana Juc, șef Filială

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s