Provocarea verii 2022 „REDESCOPERIM BIBLIOTECA!”, runda I-a, în analiză și sinteză

06.06.2022. DIN ISTORIA BIBLIOTECII „TÂRGOVIȘTE”

 • Istoria bibliotecii
 • Sloganul, logoul, mascota bibliotecii.

În prima zi din Programul estival „Provocarea verii”, ediția 2022, am discutat despre bibliotecă, am căutat sintagme identificatoare pentru această instituție, ce semnificație are, cu ce o putem asocia. Am precăutat câmpul lexical al cuvântului „bibliotecă”. Pe lângă acestea, am relatat din istoricul bibliotecii „Târgoviște”, anul fondării, cluburile care s-au perindat; am vorbit despre designul atractiv-inovativ, ce dă sentimentul de confort, de oază de liniște, dar și de laborator de creație, cu spații labirintice pentru lectură, activități, odihnă, teatru; am analizat cromatica deosebită în nuanțe calde, colecția de carte și expozițiile neordinare. Și, desigur, au fost trecute în revistă serviciile pe care le prestează biblioteca – Teatrul de păpuși „Bibliopicii”, „Micii europeni”, „Meșterița”, „Explorăm aplicații”, „Ecolectură”, „Povestea de seară pe Facebook”. Spre final, am văzut care este topul celor mai frumoase și neordinare biblioteci. După discuția livrescă, a urmat lectura individuală, unde preț de 15 minute, fiecare participant a avut la dispoziție o carte pentru a o prezenta și a-i intriga pe ceilalți.

Informația livrată, dialogul au fost ornate de lectura teatralizată a poeziilor „Cum se spală ariciorii” de Grigore Vieru, „In bibliotecă” de Ana Blandiana, „Desenez” de Dumitru Matcovschi. Pentru autosesizare, dar și motivație la bine, frumos, copiilor le-a fost narată parabola „Omul din cetate”. Întreaga activitate a fost garnisită cu exerciții de plasticitate a mâniilor, teste de atenție, pauze dinamice.

Participanții s-au simțit atrași de carte, noutate, au sesizat care este nota distinctă a bibliotecii „Târgoviște” prin cortine, teatru, păpuși, servicii, decor.

CONCLUZIE: În prima zi, din Programul estival „Provocarea verii”, ediția 2022, am redescoperit biblioteca, căutând sintagme identificatoare pentru această instituție și analizând câmpul lexical al cuvântului „bibliotecă”. Am prezentat biblioteca prin prisma elementului ludic și al notei teatrale. Informația livrată, dialogul au fost ornate de nararea unei parabole motivaționale, lecturi teatralizate, exerciții de plasticitate a mâniilor, teste de atenție, pauze dinamice.

Participanții au fost flatați de vizionarea celor mai frumoase biblioteci din lume și-au desfătat spiritul cu lecturi individuale, iar papilele gustative cu cireșe și bomboane.

07.06.2022. CĂLĂTOARIE ÎN REGATUL CĂRȚII

 • Prezentarea spațiilor bibliotecii (copii, sala ficțiune, sala cunoștințe)
 • Expozițiile, colecția de carte
 • Magia cortinei de teatru

Azi, am analizat paleta cromatică a filialei Târgoviște, adică culorile prezente în spațiul bibliotecii și ce semnifică fiecare dintre ele? Culoarea violet, considerată una regală, reprezintă culoarea creativității supreme, este extrem de stimulatoare pentru sistemul nervos. Portocaliul, eternă culoare a toamnei, întruchiparea vitaminei C, cea mai atractivă culoare pentru toți copiii lumii, aducătoare de optimism și veselie este culoarea distracției, energiei, ideilor și conceptelor inovatoare. Verdele ne redăechilibru, contemplare, impresie intensă de prospețime, dar și de libertate, facilitate pentru activități intelectuale.

Am vorbit despre aranjarea „altfel” a spațiului, cu pereți divizorii mobili, segmentarea pe arii, permanența cortinei, integrarea artefactelor în spațiu, combinarea inedită a culorilor. Organizarea neordinară a expozițiilor de carte cu obiecte handmade, premenirea emblematicei cortine la sezon, constituie modalități de educare nonformală a gustului estetic, a dezvoltării creativității și sporesc atractivitatea Filialei „Târgoviște”.

Pe lângă toate, Diana Leșco, voluntară, a prezentat un material în ppt despre tipuri de biblioteci (biblioteci stradale, biblioteci mobile) care a fost atractivitatea zilei.

Am însușit noi cuvinte, extinzând câmpul lexical al cuvântului „bibliotecă”. Nelipsită a fost și partea de lectură teatralizată precedată de lectura individuală și nararea unei parabole („Fructul cel mai valoros”, parabolă slavonă). Cele însușite au fost evaluate prin jocuri cognitive, quizuri.

CONCLUZIE: În cea de a doua ședință, am analizat paleta cromatică a bibliotecii noastre, am vorbit despre regândirea spațiului, reinventarea expozițiilor de carte, integrarea artefactelor în spațiu, permanența cortinei, elementul ludic din spații cu pereți divizorii mobili, segmentarea pe arii, permanența cortinei, ce conferă nota teatrală Filialei „Târgoviște”. Am însușit noi cuvinte, extinzând câmpul lexical al cuvântului „bibliotecă”. Nelipsită a fost și partea de lectură teatralizată precedată de lectura individuală și nararea unei parabole („Fructul cel mai valoros”, parabolă slavonă). Cele însușite au fost evaluate prin jocuri cognitive, quizuri.

08.06.2022. CEI ȘAPTE PILONI AI BIBLIOTECII MODERNE

 • Cele 7 componente ale bibliotecii moderne
 • Compararea bibliotecii noastre cu celelalte
 • Sugestii de îmbunătățire a bibliotecii noastre

  Pentru că repetiția este mama tuturor cunoștințelor, lucrurile studiate ieri ni le-am amintit azi până în detaliu. Au fost trecute în revistă culorile reprezentative ale Filialei „Târgoviște” și semnificațiile lor; elementele ce aduc alura teatrală. Am văzut care sunt atuurile unei biblioteci moderne sau, mai bine zis, cei 7 piloni reprezentativi: spațiul și mobilierul, colecția de documente, tehnologiile, serviciile, partenerii, utilizatorii și bibliotecarul. Am extins câmpul lexical al cuvântului „bibliotecă” prin noi lexeme, sintagme date de noii participanți alipiți grupului. Am lecturat de pe materialele prezentate în ppt, iar la partea mai distractivă, am utilizat jocurile de societate BrainBox.

CONCLUZIE: am fost provocați să trecem în revistă culorile ce alcătuiesc paleta cromatică a filialei „Târgoviște”, să tălmăcim semnificațiile acestora, iar apoi, să extindem câmpul lexical al cuvântului „bibliotecă” în dependență de cele aflate de până acum. Și atunci aria lui s-a extins cu următoarele lexeme: paleta cromatică, colecție de păpuși, cortină, artefacte.

09.06.2022. PĂRȚILE COMPONENTE ALE CĂRȚII

 • De la idea autorului până la raftul bibliotecii
 • Părțile componente ale cărții

Azi, a fost ziua proverbelor, le-am analizat, dezghiocat, însușit. Am înțeles că proverbul nu este doar un enunț, ci o învățătură, un postulat / o experiență de viață. Probele au fost diferite: continuă proverbul, proverbe cu cifre, zicători în rimă.

Am aflat / repetat care sunt părțile componente ale unei cărți, care este coperta inferioară și posterioară, ce conține foia de titlu, că părticica care unește coperțile, cotorul, are cap și picior; ce numim titlul, ce reprezintă autorul, ce vom găsi la cuprinsul cărții, la tabelul de indexi, pe coperta a IV-a etc. Apoi, am lucrat în grupuri, condițiile exercițiilor fiind diferite: să găsească cele 10 diferențe dintr-o imagine, să compună o poveste în baza unui desen, să alcătuiască un rebus, să lectureze teatralizat o poezie, să „descâlcească” un proverb.

Toate s-au desfășurat dinamic, cu bucurie, iar la final, cunoștințele noastre au săltat pe ritmuri de dans.

Azi, am fost provocați să aflăm sau să repetăm (pentru unii care de acuma cunosc) care sunt părțile componente ale unei cărți. Am sesizat că filele cuprinse între două  coperți, anterioară și posterioară formează un volum, cotorul are cap și picior, mai există și foia de gardă, iar, dacă sunt ornamente ce împodobesc coperta, atunci, ele au tranșe și nervuri etc.

Am fost provocați să distingem un enunț de un proverb, în așa fel, am înțeles că proverbul ne aduce o învățătură / o morală.

Toate s-au desfășurat dinamic, cu bucurie, iar la final, cunoștințele noastre au săltat pe ritmuri de dans.

10.06.2022. TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE DUMINICA MARE

În ajunul sfintei sărbători Duminica Mare am vrut să fim mai aproape de tradiții și obiceiuri, de aceea, i-am provocat pe participanți să descopere, să cunoască mai mult despre datina străbună. 

Prin lectura, am transmis informații despre ce semnifică sărbătoarea Duminica Mare, cum era sărbătorită pe vremuri, ce obiceiuri existau, ce simbolizează frunzarii, de ce casele, lăcașele sfinte erau îmbodolite cu ramuri verzi, fâneață, ce bucate se găteau (vărzare cu cireșe, învârtită cu brânză și verdeață). Am încercat să aducem suflul acelei sărbători prin decorul verde parfumat din ramuri și flori, prin împletirea de cununițe, și pregătirea aluatului pentru hulubași.

13.06.2022. CĂRȚI VALOROASE, RARE ȘI VECHI

 • Curiozități despre cărți
 • Cea mai mică, mare, veche și valoroasă carte din colecția bibliotecii.

La cea de a 7-a ședință, am traversat materia din ședințele anterioare, am tatonat terenul pentru noi informații, precum, „Curiozități despre cărți” (cea mai mare, cea mai mică, cele mai scumpe, vândute cărți). Desigur, ne-am îndeletnicit cu proverbe ca să explorăm, simțim frumusețea și bogăția limbii materne. Am lucrat pe grupuri pentru a ne dezvolta abilități de prezentare a unei cărți sau a unei opere (poezie, povestire), dar și pentru a stimula spiritul de învățare, creare, lecturare etc. Cei mai mari copii de 13-15 ani, au fost implicați în activitatea de voluntariat, astfel, Daniela Costandoi și Diana Leșan, azi, au fost echipa de evaluare. Au făcut aprecierile grupurilor cu argumente justificatoare, au analizat și sintetizat într-un limbaj frumos, cu multă pricepere și obiectivitate.

CONCLUZIE: La cea de a 7-a ședință, cu genericul zilei „Cărți valoroase, rare și vechi” am tatonat terenul pentru noi informații, listând materialele anterioare despre paleta cromatică a bibliotecii „Târgoviște” și despre cele mai frumoase bibliotecii etc. Am fost uimiți de „Curiozități despre cărți” (cea mai mare, cea mai mică, cele mai scumpe, vândute cărți). Am explorat câteva proverbe pentru a simți frumusețea și bogăția limbii materne, ne-am cizelat deprinderi de prezentare a unei cărți sau a unei opere (poezie, povestire). Într-un cuvânt, ne-am extins pofta de învățare, creare, lecturare și redescoperire a bibliotecii.

14.06.2022. BIBLIOTECA MUNICIPALĂ „B.P.HASDEU” ȘI FILIALELE EI

 • Scurt istoric
 • Structura BM „B. P. Hasdeu”

Azi, am frunzărit frumos materialul parcurs anterior. Ne-am amintit care sunt părțile componente ale unei cărți, topul celor mai frumoase biblioteci, semnificațiile culorilor din paleta cromatică a filialei „Târgoviște”. Am făcut exerciții lexicale, gen continuă proverbul, în locul punctelor pune cuvântul potrivit, găsește un sinonim etc.

  Am vorbit despre rețeaua Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” (structura, filiale), că în fiece cartier sunt filiale și fiecare din ele vine cu specificul ei; sunt biblioteci de carte românească și biblioteci pentru minorități naționale, biblioteci pentru copii și biblioteci specializate (BP de Drept, Centrul Academic Eminescu).

 Copiii s-au arătat interesați de biblioteca Ignatenko (din incinta spitalului cu același nume), Lesia Ukrainka (pentru minorități ucrainene), Ițic Mangher (pentru minorități evreiești).

 În zi de sărbătoare, 90 de ani de la nașterea lui Spiridon Vangheli, am lecturat în ștafetă din cărțile dumisale, ne-am familiarizat cu biografia acestui scriitor.

  Am lucrat pe grupuri, elaborând cele mai frumoase postere pe următoarele subiecte: Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” și filialele ei, Biblioteca „Târgoviște”, Reguli de comportament în bibliotecă, Biblioteca viitorului. Toate au fost deosebite prin mesajele și grafica lor.

CONCLUZIE: Am redescoperit unicitatea, măreția și diversitatea entității Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu și filialelor ei. Participanții au sesizat că în fiece cartier sunt filiale și fiecare din ele vine cu specificul ei; sunt biblioteci de carte românească și biblioteci pentru minorități naționale, biblioteci pentru copii și biblioteci specializate (BP de Drept, Centrul Academic Eminescu).

Am lucrat pe grupuri, elaborând cele mai frumoase postere pe următoarele subiecte: Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” și filialele ei, Biblioteca „Târgoviște”, Reguli de comportament în bibliotecă, Biblioteca viitorului. Toate au fost deosebite prin mesajele și grafica lor

15.06.2022. BIBLIOTECA MUNICIPALĂ „B.P.HASDEU”

 • Structura BM „B. P. Hasdeu”
 • Istoria clădirii sediului central al Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”

Azi, am intercalat mai multe informații, am revizuit materialul anterior prin întrebări și răspunsuri, în așa fel, am etalat cunoștințele noastre celor de la Centrul comunitar pentru Copii și Tineri „Vatra”. Așadar, ne-am amintit de topul celor mai frumoase biblioteci și prin ce s-au făcut remarcate fiecare dintre ele; părțile componente ale cărții. Am analizat mini posterele create ca să vedem încă odată care sunt regulile de comportament într-o bibliotecă; specificul Filialei, „Târgoviște”; structura rețelei Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”, Biblioteca viitorului.

Participanți au fost foarte inspirați, completând și mai bine lucrările elaborate ieri. Bunăoară, la capitolul Normele de conduită în bibliotecă, au zis că trebuie să fim prietenoși, să ne salutăm, să aducem cartea nedeteriorată și la timp, să fim drăguți și atenți unii cu alții. Ba chiar au demonstrat un master-class de bune maniere la bibliotecă. Cititoarea Bianca a prezentat posterul grupului său, dezvăluind cine sunt persoanele reprezentate în desen (este vorba despre echipa „Târgoviște”) ce funcție dețin și ce culori preferate au.

La compartimentul materie nouă, am vorbit despre istoria edificiului Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” și care a fost parcursul acesteia. La început, a fost o casă construită de Ivan Monastîrski, care, mai apoi, a fost închiriată Gimnaziului Regional din Chișinău, apoi, Seminarului Teologic din Chișinău, iar în final, este luată în arendă de către cetățeanul elvețian Charles Thomas Selonidenis, care a transformat-o în hotel.

  A fost o ședința plină de istorie, cu multe informații noi, narare în baza imaginilor, dar și dialog, pauze dinamice, lectură teatralizată.

CONCLUZIE: Ne-am făcut plinul cu informații utile prin inventarierea cunoștințelor despre biblioteca modernă, părțile componente ale cărții, topul celor mai frumoase și impozante biblioteci, bunele maniere într-o bibliotecă. Participanții la Programul estival Provocarea verii „Redescoperim biblioteca” au aflat care este istoria edificiului Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”.

16.06.2022. BIBLIOTECA MUNICIPALĂ „B.P. HASDEU” ȘI FILIALELE EI

Cunoștințele noi le-am îmbinat cu cele vechi. Astăzi, am aflat o metodă mai personalizată de prezentare a unei cărți și am inventariat cunoștințele anterioare printr-un dialog. Am venit cu toate detaliile ce ni s-au memorizat, ne-au impresionat în urma vizionării materialului „Cele mai frumoase biblioteci din lume”. Unele din ele ar fi: Biblioteca din Portugalia are o colonie de lilieci care se hrănesc cu paraziții de filă; biblioteca de drept din Iowa, SUA, are o balustradă asemeni unei dantele; George Peabody din Baltimore, Maryland – o bibliotecă cu aspect de catedrală, realizată în stil clasic din fier, este pe deplin numită o bibliotecă „cu greutate”; Biblioteca Națională a Chinei din Beijing, este una impunătoare prin spațiul etajat; Malatestiana din Italia, păstrează cel mai autentic stil medieval; Admont Abbey, Austria,în stilul rococo, fără birouri de lucru, deoarece încăperile bibliotecii nu au fost gândite pentru studiu, ci să impresioneze vizitatorii, este o adevărată capodoperă; Biblioteca din Stuttgart, Germania și Biblioteca Vennesla din Norvegia sunt asemeni unor nave cosmice, etc.

Am etalat cunoștințele noastre musafirilor care au venit în vizită de la biblioteca Alba Iulia. Astfel, am enumerat ce curiozități cunoaștem despre cărți (cea mai mică, cea mai mare, cele mai scumpe, cele mai vândute cărți); topul celor 25 cele mai frumoase biblioteci; părțile componente ale unei cărți (copertă anterioară posterioară sau coperta I, II, III și IV; cotorul cu cap și picior, forzaț, articulație, foia de gardă, etc.). Pe lângă toate, am prezentat un mini spectacol din lectură teatralizată. Mai apoi, au antrenați și cititorii de Alba Iulia  pentru a lectura cu ajutorul marionetelor.

Am încheiat ședința, după cum ne este obiceiul, cu trenulețul muzical.  

CONCLUZIE: Cunoștințele noi le-am îmbinat cu cele vechi, am aflat o metodă mai personalizată de prezentare a unei cărți și am inventariat cunoștințele anterioare printr-un dialog. Am etalat cunoștințele noastre musafirilor care au venit în vizită de la biblioteca Alba Iulia.

17.06.2022. DRUMUL CĂRȚII

Astăzi, în călătoria noastră pe drumul cărții, am făcut multe popasuri, în pădure, la fabrica de hârtie, la tipografie, la bibliotecă, întâlnind tăietori, scriitori, tipografi, legători. Am descoperit poezia „Cum se face o carte” de Grigore Vieru, am vizionat desenul animat PitiClick pe drumul cărții; am înțeles cum se scrie astăzi o carte; de la idea autorului până la raftul bibliotecii; am narat teatralizat. La final, am confecționat o morișcă de vânt.

INDICATORI STATISTICI: 56 activități cu 1631 de participanți

TURUL I

Ecaterina Ceban Tcaci: Multumim pentru așa organizare la 100 

Stratan David Victoria: Sunteți de 10 +

Ana Caraus: Și pentru părinți este foarte interesant!

Ana Caraus: Mulțumim, foarte interesant pentru copii!

Oxana Mardari: Vacanță plăcută și distracție cu provocări utile…

Aliona Nosatîi: Într-adevăr, ați adus suflul sărbătorii frumos, colorat, creativ, înflorit, înmiresmat, gustos! În fiecare detaliu se simte dăruire, suflet, muncă! Bagheta magică a Lilianei Liliana Juc face minuni, transformă fiecare zi in sărbătoare! Felicitări Bibliotecii- Poveste! Felicitări, Filiala Târgovişte 

Ina Hirjeu: Mulțumim frumos

Ana Mereanu: Extraordinar de captivant!!!

Tatiana Botnaru: Va multumim frumos pentru toata dragostea si daruirea cu care lucrati cu copiii nostri. Activitatile sunt foarte interesante.

Butucel Elena: Zile în care se culeg cireșe, iar la biblioteca Târgoviște se culeg lucruri înțelepte! Bravo echipei de bibliotecari.

Rodica Muruz: Suflet FRUMOS, Dna Liliana Juc , numai gânduri senine! Sunteți o ființă deosebită care emanați lumină și căldură! 

Oxana Mardari: Superb!!! Mă las și eu dusă de val și mi se face dor de biblioteca Târgoviște în special de d-na Liliana Juc … vă doresc tuturor multă sănătate și o vară cu provocări Minunate…

Snejana Janga: Liliana Juc abia așteptăm finuțele gemene să crească și să participe la astfel de activități captivante și inedite 

Larisa Dodu Branzan: Bravo ! 

Snejana Janga: Extraordinar!!! Liliana Juc Amintiri frumoase avem împreună!! CREATIVITATE și MULTĂ dedicație în toate activitățile organizate!!!

Ana Caraus: Bravooo!!!! 

Liliana JUC, șef Filială

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s