Lansare de carte „UN COCOR CU GPS” de IANOȘ ȚURCANU

 „UN COCOR CU GPS” de IANOȘ ȚURCANU – o carte asemeni unui pom în floare, doldora de poezii cu adieri de primăvară, cu cuvinte magice, cu ștrengării, cu fâlfâit de cocoare, cu soarele rotund din lunile de vară, cu iarnă de frișcă și frunze argintate de toamnă, un volum proaspăt ca o briză de mare și cald ca o ploiță de vară.

 Evenimentul de lansare a fost deschis prin spectacolul literar-artistic „Cartea cu adieri de primăvară” prezentat de Teatrul de păpuși „Bibliopicii”. Frumusețea cărții ne-au demonstrat-o clasa I „C”, Liceul Teoretic „Dante Alighieri”, învățătoare Veronica Manole, prin recitalul „Ah, ce versuri minunate!”

  Am savurat din carte aici, pe loc, prin lectură teatralizată, explorând lectură cu pantomimă, lectură cu ecou. Spre final, micuții clasei I-a s-au prins într-un dialog cu scriitorul Ianoș Țurcanu. Despre cartea „Un cocor cu gps”, despre partea ei jucăușă, ingenioasă, plină de poante, le-a vorbit scriitorul Iulian Filip.

A fost un eveniment de zile mari, pe măsura așteptărilor, copleșitor prin teatralizare, dramatizare, emoția întâlnirii cu cei doi oameni ai scrisului Ianoș Țurcanu și Iulian Filip.

Invitați:

Ianoș Țurcanu, poet, eseist, publicist;

Iulian Filip, poet, dramaturg, folclorist;

Mariana Harjevschi, director general BM „B. P. Hasdeu”;

Olga Stanciu, director executiv Editura Prut.

Din program:

Spectacol literar-artistic „Cartea cu adieri de primăvară”. Prezintă: Teatrul de păpuși „Bibliopicii”.

Recital de poezie „Ah, ce versuri minunate!”. Prezintă: clasa I „C”, Liceul Teoretic „Dante Alighieri”, învățătoare Veronica Manole.

FIȘIER BIOGRAFIC al scriitorului IANOȘ ȚURCANU

Ianoș Țurcanu s-a născut la data 26 iulie 1951 în satul Pelinia, județul Bălți. A absolvit școala medie din satul Pelinia. În anii 1966-1970 a fost student la Colegiul de Medicină din orașul Bălți. Călătorește mult, aproape pe toate continentele, descoperind locuri pitorești. În anii 1972-1976 face studiile la Institutul de Medicină din Krasnodar. Activează câțiva ani în domeniul medicinei legată de cosmonautică. În anul 1980 devine licențiat, fără frecvență la Institutului de Literatură Universală ,,Maxim Gorki” din Moscova. Scriitorul Ianoș Țurcanu este autor al peste 500 de texte de cântece de muzică ușoară, populară și cântece pentru copii. Redactor la revistele ,,Moment poetic”, ,,2 ore+3 iezi”, ,,Aduceri aminte”. Colaborează la revista „Litere” (Târgoviște). Este Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Mondiale a Literaților ( Washington), Membru de Onoare al Societății Scriitorilor Târgovișteni.

 Omul scrisului Ianoș Țurcanu este decernat cu  premiile: Premiul Bibliotecii Naționale (1995) pentru placheta Oglinda stranie; Premiul Uniunii scriitorilor (2001) pentru cartea Insula Madagascar; Premiul Bibliotecii „Gh. Asachi” (Iaşi) pentru cartea Bravo, Mieunache (2005); Premiul Salonului Internaţional de Carte „SIC 2007” pentru placheta de versuri Omul Mării (2007); Premiul „Simpatia copiilor” al salonului Internațional de Carte pentru Copii (2008); Premiul „Eros” al Bibliotecii Naționale (2008), pentru cartea O girafă supărată; Premiul „Mihai Eminescu”, pentru cartea Izgonirea din Edem; Premiul ,,Cartea Anului” la Salonul Internațional de Carte pentru Copii, Chișinău (2009) pentru cartea Un elefant în vagonul-restaurant.

Spectacol literar-artistic „Cartea cu adieri de primăvară”. Prezintă: Teatrul de păpuși „Bibliopicii”.

Poezia „Nu e țară mai iubită” (Adriana și Alexandra)

Poezia „Cuvânt magic” (Alisa Alexandrov)

Poezia „Albinuța” (Andreea Vrabie)

Poezia „Culori” (Alin Țarină)

Poezia „Rude apropiate” (Alisa Alexandrov)

Poezia „Ciocolata vinovată” (Andreea Vrabie)

Poezia „Caz ciudat” (Alin Țarină)

– A fost spectacolul literar-artistic Cartea cu adieri de primăvară prezentat de Teatrul de păpuși al Bibliotecii „Târgoviște” „Bibliopicii”,  conducător artistic Liliana Juc, directoarea bibliotecii „Târgoviște”.

– Iar acum invităm în scenă elevii clasei I-a „C„ de la Liceul „Dante Alighieri”, învățătoare Veronica Manole cu recitalul de poezie Ah, ce versuri minunate! în baza cărții  „UN COCOR CU GPS” de IANOȘ ȚURCANU.

Liliana Juc, Șef Filială

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s