ZILELE EDUCAȚIEI NONFORMALE LA FILIALA „TÂRGOVIȘTE”

 Filiala Târgoviște s-a racordat la ZILELE EDUCAȚIEI NONFORMALE inițiate de către Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”, coordonator dr. Lidia Kulikovski, printr-un șir de acțiuni și activități, desfășurate atât online, precum, prezentări de carte, lecția publică „Tipuri și tehnici de lectură”, participări la trainingurile, ateliere desfășurate pe platforma zoom și live pe Facebook, canalul de YouTube al BM „B. P. Hasdeu”, povestea digitală „Odă formatorului” cât și offline, precum, expoziții de carte tradiționale, atelierul de instruire „Învățăm să construim o hartă mentală”.

 Zilele Educației Nonformale au demarat cu expoziții tematice și de prezentare a noilor achiziții, organizate zen, cu titluri provocator de îmbietoare, debordând de lumină sărbătorilor Cărțile visurilor noastre de iarnă! Iarna în colecții de carte! Istoria și enigmele lumii. Oameni, locuri și minuni din Moldova; Cărți noi pentru tine! Cărțile din expoziții fiind prezentate offline cititorilor. Printr-un material video am etalat mijloacele și tehnicile de educație nonformale utilizate la Filiala Târgoviște, enumerăm aici, amenajarea zen a spațiului, cu elemente de ludic și teatral; serviciile prestate prin metode nonformale, precum, teatru, joc de rol, storytelling, povești digitale și prezentarea resurselor informaționale prin expoziții neordinare; evenimente desfășurate prin ateliere creative, biblioteca vie, discuții facilitate.

 Am livrat, pe platforma zoom, atelierul de instruire „Tipuri și tehnici de lectură” pentru studenții Facultății de Litere, USM, anul III, gr. română, secția frecvență redusă, la solicitările dnei doctor, conferențiar universitar Victoria Fonari.

Am învățat ce sunt hărțile mentale, care sunt finalitățile, de ce le facem, cum le eleborăm în cadrul Atelierului profesional „Învățăm să creăm o hartă mentală”, formator Carolina Dodu-Savca, dr., conf. univ., decana Facultății de litere, ULIM.

 Am elogiat formatorul prin povestea digitală „Odă formatorului”.

Impact:

  Expoziții de carte:    

Cărțile visurilor noastre de iarnă!                   103      41

Istoria și enigmele lumii. Oameni, locuri și minuni din Moldova 165 20

Iarna în colecții de carte!        449     91

Descoperim cărți noi   2 participanți  10 37

Video: Spațiul atractiv și resursele informaționale – mijloace ale instruirii nonformale 204 28

Atelier de instruire Tipuri și tehnici de lectură           36 participanți 411      61

Atelier de instruire Învățăm să creăm o hartă mentală         6          362      81

Poveste digitală          Odă formatorului                   380      82

Total Facebook – 17 postări 2155 viz. 459 int. 107 like 64 distr. 1 com.

Impresii: Lidia Kulikovski:

Liliana Juc, foarte activă ca formator și ca Bibliotecă! Parabolă, metataforă, vers și lucruri fundamentale…

 [Conștienți că procesul prin care învățăm pe tot parcursul vieții  este  cel nonformal, bibliotecarii din rețeaua a BM îl folosesc pentru dezvoltarea profesională și pentru a dezvolta abilități utilizatorilor lor.

 La BM educația nonformală, pliată pe scopurile și obiectivele bibliotecii, adaptată foarte exact pe nevoile și profilul chișinăuienilor, satisface toate tipurile de învățare, corespunde tuturor metodelor preferate de chișinăuieni și de către bibliotecari – vizuale, auditive, artistice, kinestezice.

 Zilele Educației Nonformale (ZEN) (care a inclus în sine și FORUMUL FORMATORILOR BM) cu genericul EVEREST și  îndemnul Vă invităm să învățați unii de la alții, să învățați altfel! i-a adunat pe formatorii recunoscuți, de marcă, cu experiență  în implementarea educației nonformale de învățare, dar și pe noii formatori formați în 2021, bibliotecari care vor să însușească și să preia noi metode de învățare. În ediția ZEN 2021  au fost implicate filialele și secțiile, au fost livrate 13  ateliere pe subiecte noi.

  Primul atelier de instruire Harta mentală a sesiunii de instruire. Cum o facem? ne-a fost livrat de către superformatorul Lidia KULIKOVSKI. Astfel, am descoperit un instrument creativ de prezentare a conținutului educațional, am sesizat necesitatea de gândire creativă în activitatea educațională și în viața de zi cu zi; am însușit algoritmul de realizarea și aplicare a Hărții Mentale. În detaliu am aflat Ce este o Hartă Mentală (adică despre cum funcționează creierul nostru: neuroni, conexiuni, dendrite, sinapse; istoricul și prezentul hărților; care sunt avantajele Cartografierii Gândurilor); Cum prinde formă Harta Mentală. Cum o creăm (care sunt pașii și regulile de elaborare a Hărții Mentale). La partea practică, sub egida formatorului am elaborat printr-un exercițiu colectiv „Cărțile și părțile lui Iulian Filip.”

 Cel de al doilea atelier a fost Arhitectura unei politici instituționale, formator Tatiana COȘERI. Instruirea desfășurată prin varii activități ne-a permis să cunoaștem specificul elaborării politicilor instituționale; de a conștientiza importanța politicilor instituționale în livrarea produselor și serviciilor BM; a identifica necesarul de politici instituționale, a înțelege etapele de elaborare a politicii instituționale; structura și conținutul unei politici instituționale. Lucruri indispensabile într-o instituție.

  Branding personal, atelier desfășurat de către Nadea TOCARCIUC, de la Londra, formatoarea care ne-a vorbit despre cum putem elabora produse de branding sau cum ne conturăm identitatea instituțională prin Branding personal.

  În zilele 6-7-8 decembrie ne-am încadrat în concursul Promovarea bibliotecii ca spațiu bun pentru învățare prin expoziții de carte, materialul video (prezentarea zen a bibliotecii ca spațiu de învățare și creare; oferta și resursele educaționale); ateliere de instruire „Tipuri și tehnici de lectură”, „Învățăm să creăm o hartă mentală”.

 În ziua de 7 decembrie am învățat totul despre Laude și complimente într-o manieră jovială, de beatitudine, pe măsura consacratei formatoare Nadejda MOCANU. Am înțeles cât de important este Gestionarea situațiilor de criză de la formatoare Diana DROZDOVSKI. Am sesizat utilitatea, comoditatea aplicației Google Maps prezentată de către Gaby BULDUMA. Acţiunea de instruire în utilizarea soft-lui EndNote a fost susţinută de către Ana GUDIMA. Despre Comunicarea nonformală într-o bibliotecă publică ne-a vorbit formatoarea Maria PILCHIN. Am înțeles mai bine ce înseamnă o comunicare nonformală; modalitățile de realizare; ce e0000ste mediul nonformal al comunicării; cele trei aspecte de luat în seamă ale comunicării nonformale. În concluzie, 7 decembrie a fost o zi arhiplină.

  9 decembrie, EVEREST I, moderator Lidia KULIKOVSKI, a fost ziua în care formatorii experimentați au livrat 4 ateliere de instruire. Doina VICOL, Biblioteca Adam Mickiewicz, ne-a demonstrat noi și noi posibilități de organizare, ordonare, trucuri ale wordului prin atelierul Explorează posibilitățile Wordului. Formatoarea Aliona NOSATÎÎ, Biblioteca N. Titulescu, ne-a prezentat expresiv și în manieră inedită, dar și cu partea interactiv-aplicabilă Relaționarea, element al succesului. Astfel, au fost diseminate practici bune de relaționare cu utilizatorii. Lectura în afara cutiei prin altfel de abordări și multitudinea de tehnici ne-a prezentat-o formatoarea Elena TARAGAN.

 În ziua de 10 decembrie, EVEREST II, moderator Lidia KULIKOVSKI, formatori nou formați au susținut 4 ateliere pe teme noi, neabordate anterior. Cristina DECUSARĂ, Memoria Chișinăului, ne-a adus frumos, prin brainstorming și exerciții de creativitate Poezie pe pâine. Tehnologia Deepfake cu toate „uneltirile” ei a fost prezentată de către Mihaela  MELNIC,  Dezvoltare servicii.

  Tot în această zi, de 10 decembrie, am ajuns pe PISCUL EVERESTULUI. Mariana HARJEVSCHI, dr., director general BM, Lidia KULIKOVSKI, dr., conf. univ., Nelly ȚURCAN, dr. hab., au moderat activitățile de totalizare și celebrare a succeslor, demne de mărețul eveniment: Desemnarea trainerului anului 2021. Înmânarea certificatelor de formator BM noilor formabili. Rezultatele concursului de prezentare a bibliotecii ca spațiu de învățare.

   Apoi, CORTINA, JOS! sesiunea de fotografiere și CAFEA CU ALTCEVA. Buna desfășurare a evenimentului a fost asigurată de către  Campusul Competențelor și Biblioteca Centrală.]

Liliana Juc, șef Filială

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s