„UF! : GHID DE CONVIEȚUIRE CU FRAȚII ȘI SURORILE MAI MICI!” DE IONELA HADÂRCĂ – VOLUM DE REFERINȚĂ PENTRU EDUCATORI, ÎNVĂȚĂTORI, BIBLIOTECARI

Un ghid care într-o manieră elegantă explică copiilor lumea, în felul acesta ajutându-i pe părinți, educatori, învățători să fie mai dezinvolți atunci când trebuie să le spună celor mici de unde vin. Berzele s-au cam alintat, nu cară în clanț nimic mai greu de un kilogram, nu mai este așa specie de varză, – va zice autoarea.

     Cu umor, dar și cu un anumit soi de filosofie, semnatara volumului „UF! : Ghid de conviețuire cu frații și surorile mai mici!” tălmăcește noțiunea de „timp” în felul următor „Timpul este o noțiune inventată de ceasornicari și nu trebuie să-l iei prea în serios. În afară de timpul rezervat pentru desert”. (P. 52). Tot în așa cheie va vorbi și despre „minciună” care, uneori, e un fel de ficțiune Cum ar fi lumea dacă minciuna ar dispărea? N-ar exista cărți, filme, îndrăgostiții s-ar despărți în două zile, iar politicieni ar rămâne fără lucru. Pentru că „Minciuna este ca scorțișoara e bună doar dacă e foarte, foarte puțină și e presărată peste un desert rafinat, pe care îl mănânci foarte rar.” (P. 54)

     Despre carențele părinților în educarea copiilor, despre atitudinea incorectă vizavi de odraslele lor, autoarea vorbește prin personajul Cosmin, care obținea ce dorea prin plânsul insuportabil, iar la maturitate ajunge ca în proverbul „Copilul râzgâiat rămâne neînvățat”. „… Cosmin are 40 de ani și nu are nimic în afară de o burtă mare, o pisică și un blog, care a prins păianjeni de când nu este accesat”. (P. 31)

     Cele mai mici lucruri ne fac viața frumoasă, ne-ar atenționa Ionela Hadârcă, un urs culcat grijuliu într-o cutie de pantofi și învelit cu un fular va fi mult mai fericit. Oricine se poate schimba sau lucrurile nu sunt așa cum par a fi „Baba Cloanța nu e deloc atât de rea, precum pare la prima vedere. Iar în zilele când găsește un gel pentru încheieturi, e chiar fermecătoare.” (P. 28) Un echilibru sufletesc îl poți avea prin „legea celor trei mulțumesc”, în fiecare seară înainte de culcare să găsești trei lucruri bune pentru care să mulțumești. „Cert e că toată lumea râde mai des decât plânge, și asta e bine” (P. 17)

     Din carte poți desprinde fraze proverbiale de genul „Nici un bebeluș nu se naște cu setul de duș în rucsac”. Lucrurile sunt explicate cu umor, dar totodată cu seriozitate și adevăr. „Toate răspunsurile pe care le-ai citit au fost gândite ca să-i înțelegi mai bine pe frățiorul, surioara ta, dar și pe tine însuți” – va spune în încheiere Ionela Hadârcă.

      „UF! : Ghid de conviețuire cu frații și surorile mai mici!” este o sursă didactică, o ediție de referință pentru educatori, învățători, bibliotecari, una care îți dă mai mult în „ale educației”.

Liliana Juc, șef Filială

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s