Cărți despre știință

„Dacă ești un adevărat căutător al adevărului, trebuie ca măcar o dată în viață să te îndoiești, pe cât posibil, de toate lucrurile.”

René Descartes

Știința este o neîntreruptă căutare a adevărului, o luptă permanentă pentru a afla cum funcționează Universul, care merge înapoi până la primele civilizații. Ea ne influențează tot mai mult viața de zi cu zi. Multe probleme au și o dimensiune științifică. Știința este o formă de activitate spirituală a oamenilor care vizează producerea de cunoștințe despre natură, societate și despre cunoaștere în sine, cu scopul imediat de a înțelege adevărul și de a descoperi legi obiective pe baza generalizării faptelor reale în conexiunea lor, pentru a prevedea tendințele în dezvoltarea realității și a contribui la schimbarea acesteia. Știința este o activitate creativă pentru a obține noi cunoștințe, rezultatul acestei activități ar fi un set de cunoștințe. La fel ca alte forme de cunoaștere, știința este o activitate socioculturală și nu doar „cunoaștere pură”.

Enciclopedia științei / trad.: Graal Soft. – București : Litera, 2018. – 304 p.

Enciclopedia științei: ciocniri atomice, chimia alimentară, animalele, spațiul și multe altele! nu este o carte prin care un copil va trece într-o zi. Sau chiar într-o săptămână. La 304 de pagini, este un monstru de carte. Este un lucru bun, totuși, având în vedere toate informațiile conținute în el. Știința a devenit accesibilă copiilor. Ei au arătat clar că știința a atins aproape fiecare parte a vieții lor într-un fel. Autorii au clarificat imediat și destul de simplu teoria științifică. Editorii au făcut tot posibilul pentru a se asigura că formatul este unul care captivează atenția cititorului. Diferitele secțiuni sunt bine definite, fontul variat după cum este necesar. Culorile și imaginile joacă un rol important în informații. Enciclopedia Științei este pentru copiii de 8-12 ani, dar și pentru adulți. Au făcut o treabă grozavă oferind suficiente informații pentru a-l face pe cititor să simtă că „a înțeles” la un nivel de bază, dar nu în detalii. Această carte este una minunată, făcând ceea ce își propune, te învață despre știință!

Știința. Idei fundamentale / trad.: Graal Soft. – București : Litera, 2016. – 352 p.

Cartea Știința. Idei fundamentale explorează modul în care oamenii de știință au căutat să explice lumea și universul nostru și cum au fost făcute descoperirile științifice. Această carte o citești mai mult ca o istorie a științei, și mai puțin ca despre ideile reale. Veți afla despre cine a venit cu o idee și cum această idee este conectată cu alte idei sau concepte. Această carte preia un om de știință, o teorie, o idee și o descompune astfel încât să o poți înțelege… fie că ai 8 sau 80 de ani. Aceasta este o enciclopedie condensată a marilor oameni de știință, realizările lor și modul în care a afectat istoria. Este ușor de înțeles, iar autorii au făcut un lucru enorm de a simplifica materialul complex.

Ash, Russell. Enciclopedia familiei tale. Lumea în date și fapte / Russell Ash ; trad.: Cristina Muică. – București : Prut, 2011. – 320 p.

În enciclopedia Lumea în date și fapte veți găsi o mulțime de date și imagini interesante. Cartea vă va ajuta să descoperiți informații despre cele mai mari celebrități ale momentului și cele mai importante evenimente care dau o nouă față lumii. Enciclopedia este împărțită în 20 de capitole, ca: Spațiul, Pământul, Corpul Uman etc. Cartea cuprinde și adresele web, care vă dau posibilitatea să explorați mai în detaliu diversele subiecte. Sunt prezente informații despre țările lumii, date esențiale, populația, capitala, drapelele acestora. Lumea în date și fapte include foarte multe date cronologice despre astronomie, invenții, arme și alte subiecte interesante. Este o carte cât pentru copii, atât și pentru cei maturi, dornici să învețe ceva nou.

Marea carte despre invenții / trad.: Ioana Constantin – București : Litera Internațional, 2008. – 240 p.

Este o carte care parcurge istoria invențiilor, oprindu-se asupra aspectelor tehnice și științifice dar și povestind despre multe aventuri prin care au trecut persoanele până ce au putut descoperi ceva nou. Această enciclopedie ne arată cum fiecare invenție a îmbunătățit modul de viață a oamenilor. Marea carte despre invenții este foarte colorată și are multe fotografii și desene, care îmbogățesc textul și datele cu detalii interesante și captivante, iar rubricile de întrebări, curiozități și recorduri ghidează cititorul prin lumea fascinantă a personalităților științei, a visătorilor care au contribuit enorm la progresul și evoluția lumii în care trăim acum.

Gray, Theodore. Elementele / Theodore Gray ; foto de Theodore Gray și Nick Mann. – București : Litera, 2018. – 240 p.

Cu peste 1 milion de exemplare vândute în întreaga lume, Elementele este cea mai distractivă, cuprinzătoare și captivantă carte despre toate cele 118 elemente din tabelul periodic. Pentru cei cu tendințe științifice cărora le place să cunoască o carte împreună cu fotografii, tabele și diagrame utile, acesta este un loc care merită vizitat. Este organizat prin tabelul periodic, acel grafic clasic, cu care majoritatea dintre noi a trebuit să ne familiarizăm înainte de facultate. Această carte este informativă și interesantă din punct de vedere vizual. Ambalat cu exemple foto de elemente din obiecte de zi cu zi și piese din colecția autorului, precum și o mulțime de informații importante (greutate atomică, rază, densitate etc.) și fapte interesante. Cartea ne ajută să cunoaștem știința distractiv!

Parsons, Paul. Teorii științifice în 30 de secunde / ed.: Paul Parsons ; trad.: Alexandru Suter. – București : Editura Litera, 2009. – 160 p.

Aici avem o colecție de cincizeci de teorii științifice explicate cât mai concis posibil prin text și ilustrații. Cartea este împărțită în șapte secțiuni mari: macrocosmosul, microcosmosul, evoluția umană, mintea și corpul, planeta Pământ, universul și „cunoașterea”, împreună cu câteva biografii despre oameni de știință celebri precum Stephen Hawking și James Lovelock. Cosmologia și fizica figurează foarte mult, dar există și geologie, biologie, psihologie și teoria informației. Această carte vă oferă exact ceea ce cereți: O explicație a unei teorii în 30 de secunde. Este simplu, da, dar cum altfel vei vorbi despre o teorie complicată într-o jumătate de minut? Este o carte bună de citit ca o introducere în astrofizică și în alte științe, inclusiv conține ceva de gândit dar și un pic de umor interesant.

Harari, Yuval Noah. Sapiens : Scurtă istorie a omenirii / Yuval Noah Harari ; trad.: Adrian Șerban. – Iași : Polirom, 2017. – 390 p.

Cartea studiază istoria omenirii de la evoluția speciilor umane arhaice în epoca de piatră până în secolul XXI, concentrându-se pe Homo sapiens. Relatarea este situată într-un cadru oferit de științele naturii, în special de biologia evoluționistă. Harari vede biologia ca stabilind limitele posibilităților activității umane și vede cultura ca modelând ceea ce se întâmplă în aceste limite. Cartea este foarte lizibilă și o provocare imensă. Această carte vă va face să vă simțiți inconfortabil. Este posibil să nu fiți de acord cu unele dintre concluziile autorului, dar nu folosiți asta ca scuză pentru a nu citi cartea. De asemenea, vă va lumina și asupra altor puncte care vă pot ajuta foarte bine să vă modelați filosofia personală. Trebuie citită, indiferent dacă vă interesează sau nu în mod deosebit omenirea, istoria ei, evoluția sau viitorul.

Taleb, Nassim Nicholas. Lebăda neagră : impactul foarte puțin probabilului / Nassim Nicholas Taleb ; trad.: Viorel Zaicu. Ed. a 3-a, rev. – București : Curtea Veche Publishing, 2018. – 504 p.

O lebădă neagră este un eveniment extrem de improbabil, cu trei caracteristici principale: este imprevizibilă; are un impact masiv; și, după fapt, inventăm o explicație care o face să pară mai puțin întâmplătoare și mai previzibilă decât era. Lbăda neagră este cu ușurință una dintre cele mai provocatoare cărți. Lebăda Neagră alunecă prin discuții filozofice profunde și umor inteligent. Veți fi profund captivat de profunzimea erudiției și înțelepciunii lui Nassim Nicholas Taleb în ceea ce privește filozofia incertitudinii. Această carte pune sub o lupă critică orbirea noastră în fața aleatoriului și ambiția științifică de a măsura incertitudinea. În vreme ce inerția ne îndeamnă să ignorăm impactul unor evenimente semnificative., Taleb demonstrează că un mic număr de lebede negre pot explica aproape orice în lumea noastră.

Dartnell, Lewis. Origini : cum a modelat Pământul istoria omenirii / Lewis Dartnell. – București : Litera, 2020. – 352 p.

Când vorbim despre istoria omenirii, ne concentrăm adesea pe marii lideri, forțele populației și războaiele decisive. Dar cum ne-a determinat pământul însuși destinul? Planeta noastră se clătina, provocând schimbări climatice care au forțat tranziția de la nomadism la agricultură. Terenul muntos a dus la dezvoltarea democrației în Grecia. Modelele de circulație atmosferică au modelat mai târziu progresia explorării, colonizării și comerțului global. Peste tot se află amprenta profundă a planetarului asupra omului. Cu Origini, Lewis Dartnell abordează povestea pământului dintr-o perspectivă foarte unică, folosind modul în care tectonica plăcilor și diferitele epoci climatice au contribuit la modelarea evoluției și orice altceva. După cum spune și titlul, este literalmente modul în care „pământul a modelat istoria omenirii” și nu invers. „Origini” de Lewis Darnell este o excelentă carte de știință pentru cititorul general, care descrie modul în care geografia în schimbare a Pământului în ultimii 4,5 miliarde de ani a condus la modul în care specia umană s-a dezvoltat și s-a răspândit pe continente.

Hawking, Stephen W. Scurtă istorie a timpului : de la Big Bang la găurile negre / Stephen W. Hawking ; trad.: Michaela Ciodaru ; Carl Sagan. – București : Humanitas, 2008. – 210 p.

În „O scurtă istorie a timpului”, autorii au reușit să își respecte promisiunea de a oferi o versiune simplificată a cărții originale, pentru a oferi cititorului general o oarecare înțelegere a universului. În această carte bine prezentată, cititorul este ghidat prin teoriile științifice majore care există astăzi. Relativității, spațiului curbat și gravitației cuantice li se acordă multă greutate, iar punctele forte și punctele slabe ale fiecăruia sunt prezentate cu exemple foarte clare. O istorie mai scurtă a timpului îi va ghida pe cei care nu sunt de știință de pretutindeni în căutarea continuă a secretelor tentante din inima timpului și spațiului.

Moiseev Marta, șef serviciu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s