Servicii moderne, culturale, informaționale

Biblioteca Târgoviște prestează un spectru larg de servicii. Reieșind din contextul epidemiologic COVID-19, unele dintre servicii s-au reconfigurat, schimbându-și modalitatea de desfășurare de la prezențial la distanțial, tot în acest sens, au apărut noi servicii LECTURA AUDIO, ORA DE CUNOAȘTERE, IDEI SIMPLE DE LUCRURI CREATIVE.

        Enumerăm următoarele servicii după domenii:

Servicii de cultură și recreere

 • Teatru de păpuși „Bibliopicii” (cultură și recreere)
 • Povestea de seară pe facebook (serviciu web) (de educație)
 • Meșterița (cultură și recreere)

Servicii de educație

 • Micii europeni (educație)

Servicii de lectură

 • Ecolectură (de lectură) 

Servicii incluziune digitală (Connect Plus)

 • Învățăm să creăm povești digitale (IT)
 • TabCreativ (IT)
 • TEATRUL DE PĂPUȘI „BIBLIOPICII”

    Anul inițierii: 2016. Scopul serviciului: Sporirea atractivității textului literar-artistic prin lectură teatralizată și dramatizare. Tipul / domeniul serviciului: cultură şi recreere. Grupul de vârstă:  6 -12 ani. Forma activităţii: workshop. Periodicitate:a două şi a treia zi de joi a lunii, ora 14:00. Conducător: Liliana Juc, şef filială. Asistent: Violeta Lisnic, șef oficiu copii. Descrierea succintă a serviciului: participanții învaţă să mânuiască o păpuşă de deget sau de mână, dezvoltă exprimarea corectă, frumoasă, ţinuta scenică și creativitatea, se apropie/ înțeleg mai bine un text literar-artistic prin teatralizare, jocul pe rol, dramatizare.  Teatrul de păpuşi „Bibliopicii” de la „Târgovişte” are un feedback pozitiv din partea părinţilor, bucuroşi să-şi ocupe odraslele cu ceva, interesant, util.

     În anul de referință, în contextul epidemiologic COVID-19,  din data de 16 martie, serviciul Teatrul de păpuși „Bibliopicii” și-a suspendat programul. În așa fel, s-au desfășurat doar 6 workshopuri (ianuarie-februarie 2020) cu următoarele tematici: Accentul logic. Transmiterea emoțiilor din poezie, Poezii eminesciene teatralizate, Accentul logic. Transmiterea artistică a unui text informativ, Jocul pe roluri. Însușirea scenetei „O amintire”. Am realizat spectacolul ZIUA MONDIALĂ A RADIOULUI LA BIBLIOTECA „TÂRGOVIȘTE”, un eveniment dedicat oamenilor de la Radio Moldova.

IMPACT: 6 act. / 54 part.

 • MICII EUROPENI (estival)

Anul iniţierii: 2010. Scopul serviciului: familiarizarea cu noţiunea de Uniunea Europeană, motivarea lecturii şi promovarea valorilor europene. Tipul / domeniul serviciului: educaţie. Grupul de vârstă: 7-10 ani. Forma activităţii: club pe interese. Periodicitate: în fiece zi de miercuri a lunii iunie şi iulie, ora 11.00. Conducător: Liliana Juc, şef filială. Descrierea succintă a serviciului: Serviciul „Micii europeni” are ca scop familiarizarea cu noţiunea de Uniunea Europeană, motivarea lecturii şi promovarea valorilor europene. Ședințele constau în cunoaşterea identităţii fiecărui stat dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

           MICII EUROPENI – un serviciu estival la a XI-a ediție,  în anul 2020, s-a desfășurat pe platforma zoom. Pe parcursul a 8 ședințe am făcut o incursiune în istoria și cultura țărilor și capitalelor din UE, o trecere în revistă a jocurilor preferate de copiii din spațiul UE, a curiozităților, tradițiilor și obiceiurilor din diferite state europene: Statele baltice: Estonia, Letonia, Lituania; Statele scandinave: Suedia, Finlanda, Danemarca; Statele vest-europene: Germania, Belgia, Olanda și  Luxemburg; Statele central-europene: Ungaria, Slovacia; Statele sud-est europene: România, Bulgaria, etc. Participanții au descoperit savoarea copilăriei și particularitățile reprezentative pentru fiecare stat european via prezentări în formatul ppt. Ultima ședință a avut un caracter sintetic, de totalizare și de înmânare a certificatelor de participare.

           Concluzie: Participanții Adriana Minciuna, Alexandra Minciuna, Bogdan Untilov, Victorița Untilov, Alin Țărnă, au fost familiarizați cu UE,cu valorile europene și motivați la lectură pentru a cunoaște mai mult.

IMPACT: 9 ședințe cu 5 part./  4254 vizualizări, 768 interacțiuni, 56 distribuiri.

 • MEȘTERIȚA

Anul iniţierii: 2017. Scopul serviciului: dezvoltarea abilităților practice. Tipul / domeniul serviciului: cultură şi recreere. Grupul de vârstă: 11-14 ani. Forma activității: atelier de creație. Periodicitate: prima și ultima zi de joi a lunii, ora 14:00. Conducător: Lisnic Violeta, șef oficiu copii. Descrierea succintă a serviciului: Participanții însușesc să confecționeze lucruri drăguțe din materiale minime, își explorează la maxim creativitatea, învață să se recreeze plăcut și util. Aceste ore de meșterit contribuie la dezvoltarea abilităților practice, la însușirea tehnicilor de lucru cu diverse materiale (stofa, hârtie, materiale reciclabile, plastilină, etc.).

      În anul de referință atestăm 6 ședințe : Confecționăm șoricei – 9 participanți, Confecționăm retro radiou – 15 part., Confecționăm suveniruri – 12 part., Modelăm forme și combinații creative cu ajutorul nisipului kinetic – 17 part., Tehnici de pictură cu dopul de plută: Dragobete – 10 part., Confecționăm lalele multicolore –  12 part.

      În context pandemic, acest serviciu a fost reconfigurat de la prezențial la distanțial sub denumirea de Idei simple de lucruri creative.

IMPACT: 6 ateliere cu 75 participanți;   6 postări cu 1.521 vizualizări.

 • POVESTEA DE SEARĂ PE FACEBOOK

Anul iniţierii: 2019. Scopul serviciului: Valorificarea folclorului românesc și literaturii pentru copii prin nararea teatralizată. Tipul / domeniul serviciului: Cultură și recreere. Grupul de vârstă: toate vârstele. Forma activităţii: serviciu web. Periodicitate: în fiecare zi de marți a lunii. Conducător: Liliana Juc, şef filială. Descrierea succintă a serviciului: Sporirea atractivității poveștilor, parabolelor, formarea gustului pentru lectură, valorificarea folclorului românesc și literaturii pentru copii prin nararea teatralizată. Competențele obținute: Stimularea dragostei față de folclorul românesc și expresivitatea limbii române, dezvoltarea coerenței vorbirii, cunoașterea/ descoperirea mai multor povești și parabole.

         Din dorința de a aduce povestea în casa fiecărui copil a venit în 2019 un mare proiect – Povestea de seară pe facebook. Spațiul Copii este transformat în fiecare lună în studiou de filmare a poveștilor teatralizate. Am format și echipa de lucru: regia de sunete Marta Moiseev, asistent platou Natalia Caruntu, operator Violeta Lisnic, regizor și narator Liliana Juc. Este un joc, doar că e unul rezultativ, cu produse majore, ne unim forțele în crearea unui frumos altceva, unde obișnuitul cedează locul neobișnuitului. Elementele de decor sunt confecționate tot de membrii echipei, bibliotecari pasionați. Păpușile de deget, păpușile de mână, constituie un mare arsenal de artefacte, astfel, îl punem și mai mult în valoare. Poveștile prind viaţă în acest studiou improvizat în incinta bibliotecii și în fiecare marţi, la ora 20:00, pe pagina de facebook a instituţiei, apare câte un nou filmuleţ. Atenția sporită a televiziunilor în 2019, este cel mai grăitor impact al acestui proiect. Am înțeles că facem cevadiferit nu numai după reacțiile vizitatorilor paginii de facebook, părinților care-și exprimau uimirea și mulțumirea atunci când veneau la bibliotecă, dar și după interesul pe care l-am provocat în mass-media. Selectăm povești scurte, dar cu profunzime, povești cu tâlc, care excelează prin povețe și sunt interesante atât pentru cei mici, cât și pentru adulți. Acest serviciu ne face să ajungem și mai repede la inima cititorului și să demonstrăm că arta povestirii este indispensabilă chiar în era tehnologizării. Povestea de seară pe Facebook, devenit serviciu WEB, reprezintă un brand al bibliotecii Târgoviște!

    Anul acesta au fost realizate poveștile: Povestea socială „Covid 19”, „În carantină”, „Povestea crizantemei” inspirată din alte povești despre crizantemă cu 418 viz., „Dovleacul și vița de vie” (poveste populară românească) cu 337 viz., „Povestea mărului” o frumoasă parabolă despre părinți și copii cu 1178 viz., „Legenda crizantemei” cu 495 viz., „Poveste cu păcăleală” cu 14 viz.

IMPACT: Vizionări – 7.803 vizionări, Interacțiuni – 337, Distribuiri – 13, Comentarii – 3.

CEA MAI VIZUALIZATĂ POVESTE pe Facebook este POVESTEA SOCIALĂ „COVID 19”  cu 3000 vizionări, 365 interacțiuni, iar pe YouTubePOVESTEA CRIZANTEMEI cu 6 317 vizualizări, 35 like-uri.

 • IDEI SIMPLE DE LUCRURI CREATIVE

     Anul iniţierii: 2020. Scopul serviciului: dezvoltarea abilităților practice și creativitatea. Tipul / domeniul serviciului: Cultură și recreere. Grupul de vârstă: 7-12 ani. Forma activităţii: video master-class. Periodicitate: în fiecare zi de joi a lunii. Conducător: Violeta Lisnic, șef sector. Descrierea succintă a serviciului: serviciu furnizează idei creative de ocupații interesante pentru cei mici, dar și cei mari, prezintă tehnici simple de lucru, precum, elaborarea unor obiecte origami, confecționarea de suveniruri din materiale minime, reciclabile etc. Serviciul este prestat pe pagina de Facebook a bibliotecii „Târgoviște”.

    IDEI SIMPLE DE LUCRURI CREATIVE un serviciu online, inițiat în perioada de izolare, a generat idei creative de lucru cu diverse materiale simple, la îndemâna oricui. Activitățile se desfășurau sub modalitatea video master-class.

IMPACT: 46 act. / 10080 vizualizări

 • LECTURĂ AUDIO

     Anul iniţierii: 2020. Scopul serviciului: Promovarea operelor literare, familiarizarea cu texte literar-artistice prin lectură audio și motivarea la lectură. Tipul / domeniul serviciului: Cultură și recreere. Grupul de vârstă: toate vârstele. Forma activităţii: lectură audio. Periodicitate: în fiecare zi de luni a lunii. Conducător: Marta Moiseev, șef serviciu. Descrierea succintă a serviciului: Activitatea serviciului presupune lectura audio a unui fragment, secvențe literare, poezie, aducând, astfel, o informație succintă despre conținutul unei culegeri, antologii sau alt tip de document.

      Serviciul Lectura audio a fost inițiat în perioada de carantină (martie) și se defășoară online pe pagina de Facebook a bibliotecii „Târgoviște”. Scopul serviciului Lectura audio este de a intriga la lectură cititorii. Obiectivele acestuia – promovarea operelor artistice, familiarizarea prin lectură audio cu diverse volume propuse la Concursul de lectură Bătălia Cărților, opere jubiliare, etc.

IMPACT:26 ore cu 5775 vizionări

 • ECOLECTURĂ

Anul iniţierii: 2017. Scopul serviciului: Schimb de cunoștințe socio-culturale, geo-istorice, interculturale, interdisciplinare și transdisciplinare pentru promovarea literaturii în toată diversitatea ei. Tipul / domeniul serviciului: cultură și recreere. Grupul de vârstă:  adulți. Descrierea succintă a serviciului: Punerea în circuit a marilor opere, explorarea și proiectarea lor în experiența de viață profesională și personală. Forma activităţii: ateliere literare, discuții/dezbateri. Periodicitate: ultima vinere a lunii. Conducător: Carolina Dodu-Savca, dr., conf. univ.

 [Întotdeauna ne doream cărți bune și lecturi de calitate, promovarea unei literaturi de calitate și valorizarea operelor merituoase. Acest lucru am îndrăznit să-l facem prin fondarea serviciului „Biblioterapie”, care mai târziu, își schimbă denumirea în „Ecolectură, fiind astfel, mai aproape de conceptul pe care îl are în sine, cultivarea și promovarea unei tradiții de a citi eco. În anul 2018, s-au desfășurat următoarele ateliere literare: Vremuri second-hand de Svetlana Aleksievici (10 part.). Scrisoare de dragoste de Mihail Drumeș (10 part.). Richard al III-lea nu se mai joacă de Matei Vișnek; Mansardă la Paris cu vedere spre moarte” de Matei Vișnek (10part.)].

    În 2020 serviciul ECOLECTURĂ si-a desfășurat ședințele prezențial Căsuța de la răscruce de Ion Druță (7 part.)  și pe platforma zoom ECOLECTURA SAU LECTURA ECO ÎN TIMPUL PANDEMIEI (113 part.), TEXTUL…CA MASCĂ (608 part.)

IMPACT: 3 ateliere literare / 728 part.

 • ORA DE CUNOAȘTERE

     Anul iniţierii: 2020. Scopul serviciului: stimularea interesului pentru cunoaștere. Tipul / domeniul serviciului: Cultură și recreere. Grupul de vârstă: toate vârstele. Forma activităţii: club pe intres. Periodicitate: a doua și a treia zi de marți. Conducător: Liliana Juc, şef filială. Descrierea succintă a serviciului: transmiterea informațiilor de cultură generală în formatul video, crearea conținutului digital prin arhivarea materialelor prezentate.

    ORA DE CUNOAȘTERE – inițiată în perioada estivală a avut menirea de a oferi un suport informațional elevilor, cadrelor didactice. Acest serviciu replicat informații de cultură generală, tehnica de realizare a unei povești digitale, strategii și tehnici de lectură, etc. Altfel spus, aceste materiale, în formatul videourilor, sunt pentru toți cei dornici de informare și perfecționare continuă. Enumerăm aici Citim ca să trăim, Tipuri de comunicare, Poezii despre mare, Curiozități despre cărți. Știați că…?, Curiozități despre animale, 16 septembrie – Ziua Europeană de Prim Ajutor, Povestea digitală – o metodă simplă și un instrument de lucru eficient, etc.

     Activitățile de cultivare, promovare și orientare spre lectură, au înregistrat cele mai multe vizualizări:

 1. Metode și strategii de lectură –  9.007 vizualizări / 920 interacțiuni /124 distribuiri
 2. Model de prezentare a unei cărți –  4.003 viz. /555 interacțiuni /77 distribuiri
 3. Părțile componente ale unei cărți2.141 vizualizări /221 interacțiuni /35 distribuiri
 4. Povestea digitală – o metoda simpla și un instrument eficient de lucru1.390 viz./ 181 interacțiuni /20 distribuiri
 5. Curiozități despre cărți1196 viz., 121 inter., 16 distribuiri
 6. Biblioterapie sau puterea tămăduitoare a cărții675 viz. / 102 interacțiuni /14 distribuiri

IMPACT: Serviciul ORA DE CUNOAȘTERE din lista de redare PORTOFOLIU FORMATORULUI (Facebook) a înregistrat următorii indicatori statistici: 30.239 vizionări, 2.268 interacțiuni, 311 distribuiri.

 • ÎNVĂȚĂM SĂ CREĂM POVEȘTI DIGITALE

Anul iniţierii: 2016. Scopul serviciului: însușirea tehnicii de realizare a unei poveşti digitale. Tipul / domeniul serviciului: Incluziune digitală. Grupul de vârstă: tineri, adulți. Forma activităţii: training. Periodicitate: program flexibil. Conducător: Liliana Juc, şef filială. Descrierea succintă a serviciului: Instruirile constau  în asimilarea criteriilor de realizare a unei Poveşti Digitale: familiarizarea cu programul de creare şi editare video – Windows Live Movie Maker; familiarizarea cu programul de înregistrare și editare a sunetului – Audacity; sudarea celor două programe şi editarea poveştii digitale.

     Au fost livrate 7 traininguri: Familiarizarea cu programul de creare şi editare video Windows Live Movie Maker, programul de înregistrări audio Audacity. Pregătirea materialelor pentru o povestire digitală (imagini/ foto editate, melodie convertită, voce înregistrată). Însuşirea tehnicii de realizare a Poveştii Digitale. Sudarea elementelor adunate şi editarea poveştii digitale; partajarea poveştii pe reţele de socializare şi primirea de feedback.

În cadrul acestui serviciu au fost realizate 18 POVEȘTI DIGITALE:

 1. Mihai Eminescu – o biografie pe scurt – 171 viz., 28 interacț., 2 distrib., 3 comentarii, O
 2. O pildă frumoasă despre bunătate222 / 46 interacț., 4 distrib., 2 comentarii
 3. Zăpada și ghiocelul – 276 viz., / 55 interacț., 14 distrib.,
 4. Legenda privighetorilor – 176 viz., 26 interac., 4 distrib., 5 coment.,
 5. Legenda mesteacănului – 91 viz., 12 interacț., 1 distribuire,
 6. Adevărata milostenie (parabolă) – 201 viz., 40 interacț., 3 distrib., 8 coment.,
 7. Legenda rândunicii –736 viz., 100 interacț., 21 distib., 13 coment., 
 8. Marea, o apă folositoare – 320 viz., 45 interacțiuni, 15 distribuiri,
 9. Fiicele noastre – 0
 10. Cele mai cititoare familii 2019-2020 – 0
 11. Natalia Caruntu – membră a echipei – 440 viz., 85 distribuiri, 13 distribuiri,
 12. Alexandra Minciună – cititoare fidelă – 187 viz., 118 interacțiuni, 10 distib., 2 comentarii,
 13. Aici este un om de Claudia Partole – 379 viz., 59 interacț., 8 distrib., 4 comentarii,
 14. Musafirii cu … coadă de Claudia Partole – 179 viz., 23 interacț., 7 distribuiri,
 15. Legenda cireșelor (leg. pop. românească) – 556 viz., 81 interacț., 6 distribuiri, 2 comentarii,
 16. Povestea expozițiilor de carte – 492 viz., 80 interacț., 2 comentarii,
 17. Marta – colega noastră – 303 viz., 68 interacț., 25 distribuiri
 18. Un strigăt pe Nistru de Gheorghe Budeanu – 122 viz., 27 interacț., 5 distribuiri.

IMPACT: 7 act. / 179 ore

 • TABCREATIV

Scopul serviciului: Înşuirea şi aplicarea creativă a noilor aplicaţii pe tabletă. Grupul țintă: 7-14 ani. Tipul / domeniul serviciului: Incluziune digitală. Grupul de vârstă: 7-14 ani. Forma activităţii: training. Periodicitate: Prima și ultima zi de marți a lunii, ora 14:00. Conducător: Natalia Caruntu, șef sector. Descrierea succintă a serviciului: Însușirea unor aplicații educaționale pe tabletă ce contribuie la dezvoltarea comunicării și îmbunătățirea gândirii creative.

Trainingurile desfășurate au avut următoarele  titluri: Dezvoltăm logica prin aplicația Brain games, Descoperim o aplicaţie nouă, Aplicația Screen Translate ne ajută în pregătirea temelor la limbă engleză, Descoperim capitalele Europei cu ajutorul Aplicației Capitalele, Descoperim globul pământesc cu ajutorul aplicației Google Earth, Descoperim aplicația SkyMap, Explorăm aplicația Comic Page Creator, Explorăm aplicația „Learn English in short stories”, Explorăm aplicația YouCut, Explorăm aplicația Kahoot.

IMPACT: 13 act. 1675 part.

Total

11 Servicii cu 28904 participanţi

Nr. de ore instruire nonformală 144 instruiri

Nr. de participări la orele de instruire pentru utilizatori per utilizator activ 6.21 (28904 part. ÷ 4652 utilizatori activi)

Din nr. total de servicii 2 servicii în domeniul IT

Nr. de ore instruire nonformală în domeniul IT 20 instruiri

Nr. de participanţi la instruire nonformală în domeniul IT 1854 participanţi

Reviste bibliografice 3 cu 655 participanţi

Vizite ghidate 7 cu 197 participanţi

Servicii domeniul IT

Serviciul TabCreativ 13 instruiri cu 1675 participanţi

Serviciul Învăţăm să creăm poveşti digitale 7 instruiri cu 179 participanţi

Serviciul Meşteriţa 6 instruiri cu 75 participanţi

Serviciul Teatru de păpuşi Bibliopicii  6 instruiri cu 54 participanţi

Serviciul Micii europeni 9 instruiri cu 4254 participanţi

Serviciul Biblioterapie 3 instruiri cu 57 participanţi

Serviciul Ecolectură 1 instruiri cu 7 participanţi

Serviciul Idei simple de lucruri creative 46 instruiri cu 10080 participanţi

Serviciul Povești și activități în baza lor 22 instruiri cu 4306 participanţi

Serviciul Lecturi audio 26 instruiri cu 5775 participanţi

Serviciul Povestea de seară pe Facebook 5 instruiri cu 2442 participanţi

Programul „În drum spre casă” 8 act. 36 part.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s