Cărți care te ajută să înțelegi și să depășești depresia de toamnă

Depresia este o boală medicală frecventă și gravă care afectează negativ modul în care te simți, modul în care gândești și cum acționezi. Din fericire, aceasta se tratează. Depresia provoacă sentimente de tristețe și / sau pierderea interesului pentru activitățile de care te-ai bucurat cândva. Poate duce la o varietate de probleme emoționale și fizice și vă poate reduce capacitatea de a funcționa la locul de muncă și acasă. Toamna deseori se întâmplă crize de depresie, crește riscul de anxietate, stres. Experții presupun că unele cauze se pot datora începerii unui nou an școlar, stresului iminent al sezonului de vacanță sau posibilului regret din cauza faptului că nu v-ați atins obiectivele dorite în timpul verii. Zilele se scurtează, nopțile se lungesc, timpul se răcorește mai mult. Toate aceste schimbări pot influența apariția acelei depresii de toamnă. Este bine să știm cum să ne revenim la normal, cu ajutorul unor meditații, gânduri pozitive, exerciții, relaxări. Vă propunem mai multe cărți care vă vor ajuta să găsiți acele exerciții, sfaturi și meditații pentru depășirea depresiei de toamnă.

Scovel Shinn, Florence. Jocul vieții și cum să-l jucăm / Florence Scovel Shinn; trad.: Maria Dobrinoiu. – București: Litera, 2016. – 125 p.

Cartea „Jocul vieții și cum să-l jucăm” ne explică semnificația vieții și cum să o trăim pentru ca să ne simțim bine cu noi înșine. Autoarea spune că viața nu este altceva decât un joc, regulile căruia trebuie să fie respectate, pentru a fi jucat cu succes. Imaginația joacă un rol important în viața noastră, dar trebuie să avem grijă să o antrenăm de fiecare dată. Omul care își imaginează doar binele, va atrage în viața sa toate dorințele sale drepte, ca: sănătate, iubire, prieteni, familie etc. Pentru a juca jocul vieții, ar trebui să înțelegem legile universale care îl conduc.

Tolle, Eckhart. Liniștea vorbește / Eckhart Tolle; trad.: Ovidiu George Vitan. – Ed. a 2-a, reviz. – București: Curtea Veche Publishing, 2018. – 86 p.

Această carte are rolul de un învățător, care îți aduce aminte cine ești și îți arată drumul spre casa ta. Nu este o carte pe care o lecturezi doar pentru ca apoi să o uiți, dar să trăiești cu ea, să te schimbi și să te înțelegi singur pe tine. Cititorilor li se recomandă să citească cartea lent și cu multe pauze, reflectând la frazele scrise. Menirea cărții „Liniștea vorbește” este să ne trezească și să ne scoată la lumină, cât mai departe de gândirea repetitivă și condiționată. Aici, desigur, sunt folosite cuvinte care devin apoi gânduri în mintea cititorului, dar ele nu sunt repetitive, gălăgioase, egoiste, ci ne dau senzația de liniște și pace interioară. Tăcerea și pacea sunt esența noastră, doar liniștea are puterea de a salva și transforma lumea.

Haig, Matt. Câteva motive să iubești viața / Matt Haig; trad.: Cosmina Moroșan. – București: Nemira Publishing House, 2018. – 238 p.

Această carte ne destăinuie povestea adevărată a depresiei autorului și a modului în care a reușit să o depășească. Este o carte ușoară, cu mult umor, optimism și emoții, o carte ce vine cu un răspuns pentru cititorul aflat într-o perioadă de criză profundă. „Câteva motive să iubești viața” ne explică clar ce însemnă depresia, simptomele ei și cum o poți depăși, ajutându-ne să găsim câteva motive foarte frumoase pentru care să iubim viața noastră. Experiența autorului ne dă speranța că putem scăpa din întunericul pe care uneori ne înconjoară, că avem pentru ce să luptăm chiar dacă câteodată nu vedem aceasta. Matt Haig spune că timpul vindecă, la capătul tunelului chiar se află o luminiță, indifirent dacă o puem vedea sau nu. Și acolo sunt și mai multe lucruri frumoase. Cel mai principal este să nu uităm să luptăm și să privim totul cu optimism, să găsim ceva bun în lucrurile mărunte din fiecare zi.

Devi, Gayatri. Calm. Cum să-ți găsești liniștea într-o lume stresantă și agitată / Gayatri Devi; trad.: Gabriela Petrilă. – București: Litera, 2018 – 315 p.

Calmul este un sentiment de autocontrol interior, care ne permite să funcționăm la capacitatea maximă a tuturor abilităților noastre. E starea ideală a creierului nostru. Când suntem calmi, ne aflăm în zona netulburată de toate elementele perturbatoare sau de suferință. Cartea „Calm. Cum să-ți găsești liniștea într-o lume stresantă și agitată” este scrisă de un neurolog și are multă informație despre partea biologică a creierului, dar și despre cum putem dezvolta acest sentiment de liniște. Gayatri Devi ne propune și o rețetă de calm, care include câteva practici menite pentru calmarea creierului în totalitate. Autoarea ne arată cum să ne folosim de puterea sistemului nostru natural de relaxare pentru a scăpa de diferite probleme, fără ajutorul medicamentelor, dar cu tehnici ușor puși în aplicabilitate, care vor elimina stresul, depresia și vă vor ajuta să găsiți un drum spre o viață mai fericită.

Klein, Stefan. Formula fericirii: minunatele descoperiri ale neuropsihologiei de azi / Stefan Klein; trad.: Lucia Nicolau. – București: Humanitas, 2012. – 255 p.

Cartea lui Stefan Klein sintetizează și explică descoperirile neuropsihologiei moderne, oferind cunoștințe și modul lor de utilizare în viața de fiecare zi. Pentru fiecare om, fericirea înseamnă altceva, fiind multe variații și căi spre ea. Pentru unii oameni, fericirea înseamnă să alergi desculț pe o pajiște, pentru alții să mănânci ceva gustos, să asculți un concert, să ții un bebeluș, să menții liniștea sufletească etc. Fericirea este un scop în viață și totodată o cale spre o viață mai bună. În această carte veți găsi multe sfaturi despre cum pot fi folosite descoperirile neuroștiinței pentru a duce o viață mai fericită. Cartea în sine nu este un ghid, nu oferă rețete ale fericirii, dar descrie că fericirea fiecărui om este unică, la fel cum și persoanlitatea lui. Așa că fiecare trebuie să-și găsească propria formulă a fericirii, folosind cunoștințele necesare descrise în carte.

Hanh, Nhat Thich. Cum să te relaxezi / Thich Nhat Hanh; trad.: Carmen Ștefania Neacșu. – București: Litera, 2016. – 115 p.

De multe ori simțim tensiune și durere în corp, dacă le ignorăm ele vor crește mai mult în fiecare zi și ne vor împiedica în calea noastră spre fericire. Când avem aceste tensiuni nu putem mânca, dormi sau face orice altă activitate bine, chiar gânditul ne provoacă dureri, atenția creierului nostru fiind doar la tensiunile corpului. De obicei, atragem atenție mai mult la organismul nostru fizic, mintea rămâne ultima de care îngrijim. Dar dacă psihicul nu este ajutat, vindecat, atunci are de suferit întregul corp. Eliminarea tensiunilor și aducerea liniștii sufletești este primul pas către restabilirea stării de bine. Nu e nevoie de un timp special rezervat pentru odihnă sau relaxare, nici de pernă sau o oră întreagă. De fapt, orice moment este unul potrivit. Când simțim că gândurile ne poartă departe, sau ne simțim copleșiți de emoții puternice, trebuie doar să ne întoarcem la respirație. Cartea include mai multe tehnici practice care ne ajută să ne relaxăm oricând.

Gilbert, Daniel. Cum să dai peste fericire / Daniel Gilbert; trad.: Aloma Ciomâzgă – Mărgărit – București: Litera, 2019. – 366 p.

Cartea „Cum să dai peste fericire” cuprinde cele mai noi cercetări științefice în psihologie, neuroștiințele cognitive, filosofie și în economia comportamentală. Gilbert dezvăluie ce au descoperit oamenii de știință despre capacitatea umană unică de a imagina viitorul și de a prezice cât de mult ne va plăcea acel viitor. Autorul ne explică de ce părem să știm atât de puține despre inima și mintea oamenilor care suntem pe cale să devenim, de ce de multe ori deciziile luate în prezent, fiind atât de corecte în acel moment, nu ne plac viitorului nostru eu? Nu există o formulă simplă pentru căutarea fericirii. Dar dacă marile și minunatele noastre creiere nu ne permit să pășim siguri pe noi în viitor, cel puțin ne lasă să înțelegem de ce ne împiedicăm. Este o carte ce analizează experimentele noastre uneori nereușite pentru a găsi fericirea.

Peterson, Jordan B. 12 Reguli de viață: un antidot la haosul din jurul nostru / Jordan B. Peterson; trad.: Florin Tudose și Vlad Vedeanu. – București: Editura Trei, 2018. – 423 p.

„12 Reguli” este despre cum să îmbunătățești modul în care trăiești. Fiecare regulă este explicată în detaliu și Peterson merge în sensul fiecărui subiect filosofic, psihologic și folosind exemple variate din viață. Deși, este mult mai accesibil, 12 reguli examinează mitologia, biblia și poveștile antice, precum și sistemele evolutive care, până la urmă, ne-au ghidat comportamental și moral timp de mii de ani. Peterson ne îndrumă printr-o filozofie de a trăi revigorant și frumos gândit. Cu umor, surprinzător și informativ, Peterson ne spune de ce băieții și fetele de skateboarding trebuie lăsați singuri, ce soartă teribilă îi așteaptă pe cei care critică prea ușor și de ce ar trebui să mângâiați întotdeauna o pisică atunci când întâlniți una pe stradă. Așadar, există multă înțelepciune în această carte, despre cum să-ți trăiești viața: nu dai vina pe alți oameni, ascultă și înțelege perspectivele altor persoane, fii sincer chiar dacă este incomod și nu demonizează umanitatea.

Wilber, Ken. Meditația integrală: mindfulnessul ca modalitate de Creștere, Trezire și Revelare în propria viață / Ken Wilber; trad.: Alexandra Costache. – București: Editura Trei, 2018. – 350 p.

O abordare radicală a mindfulness-ului, combinarea unei vechi tehnici de meditație cu teoria de vârf, rezultând într-o nouă metodă puternică de autodevenire. Începătorii vor găsi cartea destul de ușor de citit, oferind totuși câteva provocări gândurilor lor anterioare. Cartea propune exemple simple despre cum și ce să se concentreze în timpul sesiunilor de meditație pentru a face din ceea ce este supus un obiect de contemplare mai profundă. Oferă multe căi pozitive pentru cititorul care dorește să pătrundă într-o viziune mai clară despre cum poate arăta meditația și îi invită pe cei care caută mai mult să-și înceapă călătoria în profunzimile experienței ființei. „Meditația integrală” este o carte de referință a psihologiei transpersonale, acea psihologie care promite depășirea barierelor timpului și spațiului.

Hay, Louise L. Iubește-te pe tine însuți și vindecă-ți viața: manual de aplicații practice / Louise L. Hay; trad.: Cristian Hanu. – Brașov: Adevăr Divin, 2012. – 205 p.

Cartea „Iubește-te pe tine însuți și vindecă-ți viața” este un manual de aplicații practice, care ne ajută să ne transformăm, căci totul depinde de noi. Dacă noi ne vom schimba, toți cei din jurul nostru se vor schimba la rândul lor, cel puțin în relația cu noi. Transformarea este grea, dar posibilă, în mare măsură legată de noi. Niciodată nu trebuie să ne descurajăm, chiar dacă nu ne merge ceva, ne este greu. Este foarte important să ne iubim pe noi, să ne acceptăm așa cum suntem, să ne încurajăm. Această carte are multe exerciții practice, teste și sfaturi pentru a putea face acea transformare a noastră spre ceva mai bun și mai iubitor.

Tolle, Eckhart. Puterea prezentului. Ghid practic: învățături esențiale, meditații și exerciții preluate din cartea Puterea prezentului / Eckhart Tolle; trad.: Mona-Diana Chirvasiu. – Ed. a 2-a, rev. – București: Curtea Veche Publishing, 2011. – 111 p.

„Puterea prezentului” include aspectele practice ale învățăturilor cuprinse în cartea naterioară a autorului, prezentate într-un format mai accesibil, pentru folosirea lor în viața de zi cu zi. Cartea dată conține exerciții și practici, scurte pasaje din prima lucrare, care reamintesc ideile și conceptele ce pot deveni noțiuni de bază pentru asimilarea lor în viața noastră. Pasajele trebuie citite încet, printr-o lectură meditativă, recitite de mai multe ori. Autorul ne ajută să ne acceptăm așa cum suntem, să ne înțelegem pe noi și sentimentele noastre, să facem o legătură dintre corpul fizic și psihicul nostru. Este o carte despre cum să ne învățăm să trăim în prezent, în momentul de acum, dar nu în trecut sau viitor.

Hong, Euny. Puterea nunchi. Secretul coreean al fericirii și succesului, Euny Hong; trad.: Elena Arhire – București: Litera, 2020. – 175 p.

Nunchi: a măsura dintr-o privire, arta subtilă a evaluării gândurilor și sentimentelor celorlalți pentru a crea armonie, încredere și legături. Nunchi este principiul călăuzitor al vieții coreene, dar oricine îl poate folosi: este arta de a citi o cameră, de modul tău de a înțelege ce gândesc și simt ceilalți oameni și de a folosi aceasta pentru a merge mai departe. Părinții coreeni cred că învățarea nunchi a copiilor este la fel de importantă ca învățarea lor să traverseze drumul în siguranță. Cu nunchi, se simte că lumea este de partea ta. Fără aceasta s-ar putea să fii lovit de ceva ce nu ai văzut niciodată venind. Practicarea nunchi-ului necesită mult timp și efort. Această carte vă va arăta că nunchi nu este un obicei coreean ciudat, dar o monedă a vieții importantă, care vă va ajuta să deschideți uși despre care nici nu știați că există.

Moiseev Marta, șef serviciu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s