27 August – Ziua Independenței Republicii Moldova

Ziua Independendeței Republicii Moldova este o sărbătoare națională, prin care se marchează adoptarea Declarației de Independență la 27 august 1991. Acest eveniment ne amintește de libertate, democrație, revenire la valorile supreme naționale și credință.

Ideea suveranității Republicii Moldova a fost formulată la finele anilor ’80, pe fundalul unor ample mișcări de eliberare națională ce se declanșase în acea perioadă. Astfel, la 27 aprilie 1990 Parlamentul Moldovei a adoptat Legea cu privire la Drapelul de Stat, Tricolorul: roșu, galben și albastru. La 23 iunie 1990 Parlamentul a adoptat istorica Declarație cu privire la suveranitatea R.S.S. Moldova. În Declarație se menționa că „Suveranitatea R.S.S. Moldova este condiţia firească şi necesară a existenţei statalităţii Moldovei. Izvorul şi purtătorul suveranităţii este poporul.”. În aceeași zi a fost adoptată hotărârea Parlamentului cu privire la instituirea Zilei Limbii Noastre sărbătorită la 31 august.

După proclamarea suveranității, conducerea Republicii Moldova a urmat neabătut cursul politic spre desprinderea graduală de la Uniunea Sovietică și obținerea independenței de stat. într-o serie de sondaje efectuate în iunie 1991 de către Institutul Național de Sociologie din Moldova, 58% din respondenți s-au pronunțat pentru îndepărtarea de Uniunea Sovietică, iar în timpul loviturii de stat din august, pentru independența țării s-au pronunțat deja 79% . Astfel, suportul actului de independență se extindea dincolo de 65% ale majorității etnice de moldoveni. La sfârșitul anului 1991, populația Republicii Moldova, ca și întreaga lume, a fost puternic impresionată aflând despre destrămarea Uniunii Sovietice. După aceasta, republicile sovietice, una după alta, au început să-și declare independența de stat și suveranitatea deplină.

La 27 august 1991, din inițiativa Frontului Popular din Moldova, a fost convocată la Chișinău Marea Adunare Națională, la care peste 600.000 de reprezentanți ai tuturor raioanelor și orașelor Moldovei au cerut Parlamentului votarea nominală a Declarației de Independență. În aceeași zi, Parlamentul a proclamat Republica Moldova „stat suveran , independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul fără nici un amestec din afară”, solicitând Organizației Națiunilor Unite admiterea ca membru cu drepturi depline atât în organizația mondială, cât și în instituțiile sale specializate. Textul Declarației de Independență a fost adoptat cu 276 de voturi, 74% din totalul deputaților.

După proclamarea independenței a urmat o perioadă de recunoaștere în plan internațional a Republicii Moldova. România și Georgia primele au recunoscut independența țării noastre, apoi au urmat marile puteri și alte țări. După acest eveniment a urmat o perioadă în care Republica Moldova a rezistat ca stat independent pe harta lumii, încercând să se afirme, conform Constituției, pintr-o politică de țară neutră.

Din Declarația de Independență a Republicii Moldova (27 august 1991)

PARLAMENTUL REPUBLICII MOLDOVA, constituit în urma unor alegeri libere și democratice…

PROCLAMĂ solemn, în virtutea dreptului popoarelor la autodeterminare, în numele întregii populații a Republicii Moldova și în fața întregii lumi: REPUBLICA MOLDOVA ESTE UN STAT SUVERAN, INDEPENDENT ȘI DEMOCRATIC, LIBER SĂ-ȘI HOTĂRASCĂ PREZENTUL ȘI VIITORUL FĂRĂ NICI UN AMESTEC DIN AFARĂ, ÎN CONFORMITATE CU IDEALURILE ȘI NĂZUINȚELE SFINTE ALE POPORULUI ÎN SPAȚIUL ISTORIC ȘI ETNIC AL DEVENIRII SALE NAȚIONALE.

HOTĂRĂȘTE ca pe întregul său teritoriu să se aplice numai Constituția, legile și celelalte acte normative adoptate de organele legal constituite ale Republicii Moldova;

GARANTEAZĂ exercitarea drepturilor sociale, economice, culturale și a libertății politice ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv ale persoanelor aparținînd grupurilor naționale, etnice, lingvistice și religioase, în conformitate cu prevederile Actului final de la Helsinki și ale documentelor adoptate ulterior, ale Cartei de la Paris pentru o nouă Europă.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Surse: Calendar Național 2021 / Biblioteca Națională a Republicii Moldova; director general: Elena Pintilei; aut.: Valeria Matvei, Natalia-Maria Șveț, Maria Ciobanu; colegiul red.: Iurie Colesnic, Andrei Eșanu, Iulian Filip; red.: Tatiana Luchian. – Chișinău, 2020. – 536 p.

Enciu, Nicolae / Istorie: Materiale didactice la Istoria universală și a românilor / Nicolae Enciu, Tatiana Mistreanu, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb. – Ch.: Civitas, 2008. – 366 p.

https://www.constcourt.md/pageview.php?l=ro&id=275&idc=11&t=/Prezentare-generala/Premise-istorice/Declaratia-suveranitatii/ ; https://www.presedinte.md/declaration

Moiseev Marta, șef serviciu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s