Programul estival PROVOCAREA VERII, ediția 2021, „CITEȘTE ȘI DESCOPERĂ CHIȘINĂUL!”. RUNDA III (5 IULIE -16 IULIE).

 Cunoștințele dobândite pe parcusul a mai multor ședințe le-am fixat în „Jurnalul exploratorului”. Astfel, am tatonat terenul pentru noi informații. Așadar, am descoperit că în capitală sunt peste 373 de mii de arbori, că este unul dintre cele mai verzi orașe din Europa, pe străzile Chișinăului circulă 321 de troleibuze, în salubrizarea orașului sunt implicați cc 400 de angajați. În orașul Chișinău se găsesc 86 licee, 27 gimnazii, 161 grădinițe, 9 spitale. Am reținut că este înfrățit cu 16 orașe, multe străzi din orașul Chișinău poartă nume de orașe europene și respectiv în multe dintre orașele europene găsim străzi cu numele de Chișinău.
Am aflat că Centru este cel mai vechi sector, Ciocana cel mai nou, Botanica – cel mai mare ca suprafață, cu cel mai mare nr. de locuitori, Râșcani – cel mai verde, Buiucani – cu cel mai mare număr de edificii administrative. La fel, ne-am amintit că cel mai înalt monument este Serghei Lazo cu 7,5 m, iar cel mai mic monument – Micul Prinț, de doar 11 cm.
 Activitatea cu denumirea MARGARETA SPÂNU-CEMÂRTAN – CARTE VIE a fost o lecție publică despre deportări și destine triste. Dar mai degrabă a fost o altă formă de activitate, unde participanții au avut în față nu doar o scriitoare, o fostă deportată în Gulag, dar o carte vie, ce insearează între coperțele inimii și memoriei unul din cele mai tragice capitole ale istoriei noastre – deportările. Inițierea în activitate, a fost prezidată de promo/ prezentarea filmului „Siberia din oase”, regizor Leontina Vatamanu. Apoi, au derulat istorisirile protagonistei, care întotdeauna captivează, despre drumul în Siberia, viața în Siberia, lupta cu frigul, foamea, viața în orfelinate, istorii ce par rupte din filme de groază, dar care sunt purul adevăr, fără un gram de ficțiune. Copii, mișcați de cele povestite, au dialogat cu protagonista. Ca și în aterioarele activități din cadrul Programului estival, am avut pauze dinamice, lectură teatralizată (secvențe din volumele semnatarei „Lupii, „Amintiri din Siberia”, etc.), lucru pe echipe, unde participanții au venit cu întrebări, impresii, mesaje de mulțumire.

 La fel de deosebită, cu anumit specific, a fost lecția publică DREPTURILE ȘI OBLIGAȚIILE COPIILOR, invitată DIANA MAZNIUC, consultant superior in cadrul Directiei prevenirea torturii, Oficiul Avocatul Poporului. În cadrul acestei ore, participanții au aflat mai multe, mai exacte lucruri despre „Drepturi și obligații”, despre instituția care apără drepturile copiilor, și anume, Avocatul Popopului. Am discutat, am analizat diferite cazuri propuse de invitata Diana Mazniuc și sub îndrumarea dumneaei, am sesizat încălcări de drepturi și ignorare de obligații. Întru consolidarea materiei, cele discutate, examinate, au fost expuse în postere. Prezentarea posterelor ne-a demonstrat că participanții își cunosc nu doar drepturile la sănătate, educație, familie, nume, dar și dreptul la inocență, imagine publică. La fel și obligațiile au fost expuse foarte interesant și exact: să fie grijulii cu părinții, să ocrotească mediul înconjurător, să-și iubească țara, să respecte simbolurile, însemnele, valorile naționale. „Drepturile” au generat „obligațiile” – au concluzionat copii. Astfel, lucrând pe grupuri și-au definit cunoștințele, și-au dezvoltat și mai mult capacitatea de a munci în echipă. A fost o oră cu drepturi și obligații depline: obligația de a livra conștiincios materia participanților și dreptul lor de a recepționa cunoștințe cu obligația de a le însuși.

 Și ca de fiecare dată, în fiecare zi de vineri, ne facem bilanțul acțiunilor și activităților noastre, pentru verificare /consolidarea cunoștinelor am utilizat teste, un concurs de erudiție și am văzut că am reușit să înmagazinăm multe. Pe lângă toate, am recapitulat care sunt normele de igienă în spațiul public și nu doar, am avut și un moment ortografic de scriere corectă a unor sintagme. la final, cu floricele de pop-corn ca la cinematograf, am urmărit videouri care redau frumusețea orașului Chișinău.

 SCRIITORII DE PE STRADA BIBLIOTECII TALE: SCRIITORUL ȘI ECOLOGISTUL MIHAIL GARAZ.

În cadrul acestei ore, participanții au fost familiarizați cu biografia și opera scriitorului ecologist – Mihail Garaz. Am descoperit un nou nume, un militant ecologist, pedagog şi publicist, unul dintre luptătorii înflăcărați pentru unitatea românilor şi pentru redeşteptarea sentimentului naţional. (Scriitorul s-a născut pe 13 septembrie 1930 și a fost asasinat pe 14 iulie 1990). Am lecturat din poeziile dumisale, am mers la casa unde a locuit, am depus flori, am lecturat și în curtea acelui bloc, apoi, am pășit spre Troița care a fost înălțată de către vecini în memoria scriitorului ecologist.

 O ședință memorabilă a fost ÎNTÂLNIREA CU SCRIITORUL DUMITRU CRUDU.
Momentul de înviorare, unde s-a prins și scriitorul, a fost urmat de exerciții de plasticitate a mânilor, prezentarea participanților, revizuirea cunoștințelor despre Chișinău, acumulate la ședințele anterioare, etalarea acestora, familiarizarea sumară cu biografia scriitorului și cartea „O bătrână de unsprezece ani” (teatru pentru copii) de Dumitru Crudu.
Familiarizarea cu volumul „O bătrână de unsprezece ani” (teatru pentru copii) de Dumitru Crudu a fost făcută prin nararea predictivă, lectură teatralizată a unor secvențe.
Participanții au purtat un dialog în baza cărții „O bătrână de unsprezece ani” întrebându-l pe autor de ce a optat pentru personajul „Maimuțica”, dacă mai are cărți pentru copii, de la ce vârstă vor putea lectura cărțile pentru maturi, iar dumnealui, la rândul său, i-a întrebat despre animalele de companie pe care le au.
Scriitorul a vorbit despre procedeul stilistic „metamorfoză” cu trimiteri la literatura universală.
Mesajele participanților către autor, întrebările lor au generat reflecții despre meseria de scriitor. Cum ați devenit scriitor, – a fost una din întrebările copiilor. Și atunci scriitorul le-a readresat întrebarea Cine poate deveni scriitor sau ce te face să devii scriitor? Răspunsurile au fost foarte inspirate.
Activitatea a fost una interesantă, cu pauze dinamice, discuții literare, lucru în grup, expunerea ideilor, reflecții inedite, incitarea la lectură și provocarea interesului pentru cartea „O bătrână de unsprezece ani” de Dumitrtu Crudu și întreaga sa operă.
 În ziua cu genericul NICOLAE DABIJA – SCRIITORUL CARE A IUBIT CHIȘINĂUL, am cinstit memoria Marelui poet Nicolae Dabija prin lectură, recitare de poezii, evocare a unor povestiri din volumul „Așchii de cer” și melodia „Cât trăim pe acest pământ”. Am declamat poezia „Măria sa, învățătorul”, o poezie care a fost publicată în revista „Scânteia leninistă” (în anul 1989), azi, cu denumirea „Noi”, am narat istorii din copilăria scriitorului, descoperite din cartea „Așchii de cer”. De asemenea, am lucrat în grupuri pentru a reda grafic un citat preluat din volumul sus-menționat. A fost o activitate deosebită, cu pietate pentru opera dabijiană.

 La încheierea celor două săptămâni din Turul III, ne-am consolidat cunoștințele prin teste, întrebări/ răspunsuri, discuții și narări referitoare la un subiect sau altul. Ne-am făcut plinul cu lecturi teatralizate, frământări de limbă, jocuri cognitiv-distractive.

 Toate activitățile au fost garnisite cu pauze dinamice, exerciții de plasticitate a mâinilor, ghicitori, frământări de limbă. La fel, ca și anterioarele, activitățile au fost dinamice, împestrițate cu jocuri, teste de atenție, lectură, pauze dinamice.

RUNDA III (05 iulie – 16 iulie)

05 iulie Genericul zilei: CHIȘINĂU – CARTE DE VIZITĂ / DATE GENERALE DESPRE ORAȘ. Fixăm curiozitățile în Jurnalul exploratorului.

06 iulie Genericul zilei: ORAȘ CU TRECUT, ORAȘ CU VIITOR. Descoperă: Chișinăul în date și cifre.
07 iulie Genericul zilei:  MARGARETA SPÂNU-CEMÂRTAN – CARTE VIE

08 iulie Lecție publică „DREPTURILE ȘI OBLIGAȚIILE COPIILOR”. Invitată: DIANA MAZNIUC, consultant superior in cadrul Direcției prevenirea torturii, Oficiul Avocatului Poporului.

09 iulie Genericul zilei: ORAȘUL CARE INSPIRĂ. Evaluarea cunoștințelor despre Chișinău. Concurs de erudiție: Îți cunoști Chișinăul!

12 iulie Genericul zilei: CHIȘINĂUL LITERAR. Descoperă noi texte despre Chișinău. Îndeplinirea fișei-cronometru / distracții cu jocurile de masă.

13 iulie Genericul zilei: SCRIITORII DE PE STRADA BIBLIOTECII TALE: Scriitorul și ecologistul Mihail Garaz.  

14 iulie Genericul zilei: SĂ CUNOAȘTEM PERSONALITĂȚI CHIȘINĂUIENE. Întâlnire cu scriitorul Dumitru Crudu.

15 iulie Genericul zilei: NICOLAE DABIJA – CARE A IUBIT CHIȘINĂUL.

16 iulie Genericul zilei: ORAȘUL CARE INSPIRĂ.

IMPACT: 36 activități (12 citește, 24 descoperă), 237 participanți, 32 copii înscriși. TURNIRUL LECTURII:  25 participanți,      2978 min. Top trei:        Botnaru Cătălina – 700 min., Brizițchi Valeria – 600 min., Leșan Diana 650 min. (Total 1950 min.)

Liliana Juc, șef Filială

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s