Programul estival PROVOCAREA VERII, ediția 2021, „CITEȘTE ȘI DESCOPERĂ CHIȘINĂUL!”. RUNDA II (21 IUNIE -2 IULIE).

 Am descoperit o nouă personalitate chișinăuiană – ALINA CHIRIAC-IVAȘCU, prezentatoare Radiomatinal de Weekend, RADIO MOLDOVA. Astfel, am înțeles cum se lucrează la radio, cum se toarnă/ creează o emisiune, care este viața dincolo de microfon, în ce constă munca unui jurnalist /prezentator, am însușit cuvinte noi („a fonoteca”, „dictofon”), am sesizat care este diferența dintr-o emisiune în direct de una indirectă, am făcut exerciții de dicție, primind sugestii de la invitata noastră pentru a avea o articulare mai bună, am lecturat teatralizat, cu pantomimă. Am exersat, folosind tehnica „interviul” cu un reportofon adevărat, ne-am întreținut în discuții interesante vizavi de radio, invitați și munca de acolo. A fost o activitate cu vorbă frumoasă, cu pronunție desăvârșită și emoții pozitive.

 Am pășit prin istorie, admirând și descoperind unele detalii/ lucuri interesante despre multe din monumentele din Chișinău.Toate informațiile acumulate la ședințele anterioare, au fost trecute/ frunzărite prin întrebări/răspunsuri, teste, ppt de pe blogul „Chișinău- orașul meu”, realizat de secția Memoria Chișinău. Am evocat unele momente istorice prin narări însoțite de imagini de album, astfel, participanții au aflat lucruri curioase despre fostul monument din fața clădirii Parlamentului Karl Marx și Friedrich Engels, au aflat micul secret, și anume, autorul bustului Mihai Eminescu, Lazăr Dubinovschi și-a pus amprenta pe opera sa (din spatele bustului se poate observa profilul sculptorului), despre cel mai mic monument (figurina din bronz a Micului Prinț 11 cm din parcul Valea Morilor), cel mai înalt monument (Serghei Lazo 7, 5 m), monumentul „călător” (statuia lui Ștefan Cel Mare”), etc. Am adunat informații multe despre Monumentele, Muzeele si Simbolurile municipiului Chișinău.

 Am adunat informații de ieri și alaltăieri, am recapitulat, ca mai apoi să transpunem cele însușite în formatul poster. Ne-am împărțit în grupuri cu denumirele „Monumente”, „Simboluri”, „Muzee”. Astfel, am consolidat informația asimilată, am scos în evidență detalii noi. Bunăoară, cei din grupul „Monumente” au amintit de cel mai vechi monument, cel mai mic, mai înalt, „călător”. Cei din grupul „Simbolurile or. Chișinău” au amintit despre stemă, steag, cât și alte obiective turistice simbol, precum, Arcul de Triumf, Catedrala, Grădina Publică. Grupul „Muzee” au venit cu informații noi, precum Monumentul Cosmanautic, Muzeul Satului.
Participanții au fost foarte cooperanți, au lucrat eficient, reproducând din memorie, consultând informații din cărți și de pe net. A fost o zi în care am îmbinat jocul cu frâmântări de limbă, ghicitori, lectură, pauze dinamice, tehnici activ-participative. 

 Am aflat multe lucruri inedite, unice prin intermediul unei persoane deosebite CRISTINA GHERASIM, doctor în istorie, cercetător științific superior, Institutul de Istorie. De exemplu, am aflat despre etimologia cuvântului Chișinău, despre țarul Alexandru I venit la Chișinău și schimbările pe care le-a produs vizita acestuia, despre modul de plantare a Grădinii publice, povestea Clopotniței, Arcului de Triumf (Porțile Sfinte), axa compozițională, monumentele care s-au perindat în locul monumentului lui Ștefan cel Mare, etc.
A fost o prelegere persiasivă, care a provocat mult interesul nostru. Astăzi, pe lângă incursiunea făcută în cunoștințele noastre, inventarierea celor acumulate zi de zi conform sloganului „Citește și descoperă Chișinăul”, fiecare participant a avut misiunea de a prezenta câte o carte. După munca individuală, lecturi selective, membrii grupului au venit străduitor cu cele mai drăguțe prezentări de carte. Astfel, au fost valorificate volumele cu informații diferite despre Chișinău.

 Pe lângă incursiunea făcută în cunoștințele noastre, inventarierea celor acumulate zi de zi conform sloganului „Citește și descoperă Chișinăul”, fiecare participant a avut misiunea de a prezenta câte o carte – CHIȘINĂUL PE RAFTUL BIBLIOTECII MELE. După munca individuală, lecturi selective, membrii grupului au venit străduitor cu cele mai drăguțe prezentări de carte. Astfel, au fost valorificate volumele cu informații diferite despre Chișinău. Am descoperit Chișinăul din cele mai frumoase volume: „Chișinăul meu”, „Chișinăul literar”, „Chișinăul ascuns” de Lică Sainciuc, „Chișinăul din inima noastră” de Iurie Colesnic, „Chișinău” de Amedeo Carrocci, „Chișinăul de ieri și de azi” de Iurie Colesnic, etc.

 Am săvârșit o întâlnire recuperată cu autoarea cărții „Moldița Cărăița și Zimbrișor-cornișor de pe Muntele Dor” VIORICA COVALSCHI și cititorii, în care am vorbit despre personajele cărții, drumul și frământările înainte de apariția volumului, impresiile în urma lecturii, am lucrat în grup, astfel, în formatul posterelor, toți au avut posibilitatea să-și manifeste curiozitatea făță de cum a apărut cartea, cine a fost îndrumătorul scriitoarei, de unde vine inspirația, dar și să-și expună părerile vizavi de carte, să-și manifeste admirația și să adreseze un mesaj de mulțumire. 

 Pe lângă cele enumerate, am scrisun eseu: Orașul vieții mele, l-am comemorat pe voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt la monumentul istoric de pe strada Ion Pelivan, am descoperit cluburi de sport din orașul Chișinău. Ne-am încins în competiții sportive, distracții captivante cu nisipul kinetic și jocurile de masă, am pătruns în lumea dansului chișinăuian.

21 iunie Genericul zilei: CUNOAȘTEM PERSONALITĂȚI CHIȘINĂUIENE. Postul Naţional Radio Moldova §Întâlnire cu ALINA CHIRIAC-IVAȘCU.

22 iunie Genericul zilei: MONUMENTE ISTORICE DIN ORAȘUL CHIȘINĂU.

23 iunie Genericul zilei: LOCURI PLINE DE ISTORIE.

24 iunie Genericul zilei: FILE DIN ISTORIA CHIȘINĂULUI. INVITATĂ: CRISTINA GHERASIM, DOCTOR ÎN ISTORIE, CERCETĂTOR ȘTIINȚIFIC SUPERIOR, INSTITUTUL DE ISTORIE.

25 iunie ÎNTÂLNIRE CU SCRIITOAREA VIORICA COVALSCHI.

28 iunie Genericul zilei: CHIȘINĂUL ÎN LITERATURĂ. Scriem un eseu: Orașul vieții mele

29 iunie Genericul zilei: MONUMENTELE ORAȘULUI CHIȘINĂU. Comemorarea lui Ștefan cel Mare și Sfânt la monumentul istoric de pe strada Ion Pelivan.

30 iunie Genericul zilei: CHIȘINĂUL SPORTIV. Descoperă: Cluburi de sport din orașul Chișinău.

01 iulie Genericul zilei: CHIȘINĂUL ÎN CULORI. Distracții captivante cu nisipul kinetic și jocuri de masă.

02 iulie Genericul zilei: ORAȘUL CARE INSPIRĂ. Descoperă: Lumea dansului chișinăuian.

RUNDA II: 37 activități (10 citește, 27 descoperă), 21 copii înscriși, 210 participanți, 2 voluntari (Alexandra Minciuna, Adriana Minciuna), 2 testimoniale, 3 sondaje părinți.

TURNIRUL LECTURII: 20 participanți /2900 minute. Top trei: Minciuna Adriana – 600 min., Minciuna Alexandra – 480 min., Jomiru Alina – 360 min. (Total 1440 min.)

Liliana JUC, șef Filială

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s