Campania REVINO LA BIBLIOTECA TA: analiză și sinteză

Prin Campania REVINO LA BIBLIOTECA TA (17-23 mai 202), biblioteca și-a propus să sensibilizeze publicul cititor, să-l anunțe despre reluarea graduală a activității sale. Am dorit să avem întrevederi cu partenerii, colectivitățile instituționale, de aceea am pus accent pe vizitele ghidate, ele fiind foarte așteptate de instituțiile școlare. Pe agendă, am avut numeroase activități, variate prin formă și prin conținut. Enumerăm aici, atelier literar Un dialog cu scriitoarea Moni Stănilă despre volumul „Țipă cât poți”, lecțiile informaționale Tehnici de lectură care te ajută într-o lectură de randament, Curiozități despre cărți, revista bibliografică Apariții editoriale, prezentare de carte Jurnalul micului călător din Chișinău de Victoria Fonari, lecția publică Republica Moldova în contextul integrării europene, master-class Pictăm cu acuarela, vernisaj de pictură Florile primăverii, workshop Cum organizezi o degustare acasă, minisceneta în format video „De ce revin la bibliotecă”.

În cadrul serviciului „Ecolectură” am vorbit despre romanul „Țipă cât poți”de Moni Stănilă, din Programul de lectură „Chișinăul citește”, segmentul tineri. Am dezghiocat și decodificat textul pe motive, simboluri, gânduri, similitudini, analogii cu subiectele din literatura universală, impresii din lectura cărții. La acestă ședință, desfășurată și live pe facebook, au participat cu prezență fizică scriitoarea Moni Stănilă, dr. Mariana Harjevschi, director general al BM „B. P. Hasdeu” și conducătoarea Carolina Dodu-Savca, doctor, conferențiar universitar, decana Facultății de Litere, ULIM.

   În cadrul vizitelor ghidate cu genericul „Călătorie în Regatul Cărții”, participanții au făcut cunoștință cu spațiile bibliotecii, organizarea colecției, adică, ordinea aranjării la raft (repartizarea tematică, după genuri, tipul documentului, etc.), au fost familiarizați cu regulile de consultare și împrumut a documentelor, reguli de înregistrare pentru a obține un card inteligent, au aflat care sunt noile ediții, volumele din Programul de lectură „Chișinăul citește”, au descoperit ce numim zonă teatrală, expoziție de carte, divizionar, au fost delectați cu parabolele „Bătrânul cititor”, „Vameșii lui Dumnezeu” de Aurelian Silvestru și povestea populară românească „Lada fermecată”. Excursiile au fost organizate pentru următoarele colectivități: Liceul „Dante Alighieri”, clasa III-a „C”, învățătoare Liuba Paiu, Liceul „Dante Alighieri”, clasa III-a „B”, învățătoare Rodica Muruz, Școala Prof. nr. 2, BCH, grupa 20/1, diriginte Felicia Baltag, Școala Prof. nr. 2, BRC, grupa 20/4, diriginte Aliona Artin.

   Prin lecțiile informaționale elevii și colegienii au aflat ce tehnici de citire te ajută într-o lectură de randament, care sunt cele mai noi curiozități despre cărți (cea mai mică carte, cea mai mare, cele mai vândute cărți, solicitate în toate timpurile, etc.), au descoperit mai multe despre noile achiziții.

   La fel, în timpul acestor vizite, am efectuat Sondaje interactive, în stilul Vox populi, „Aș veni la bibliotecă, dacă ….”. Din aceste interviuri, am constatat căcei mai mulți ar veni pentru a citi, a lua cărți cu împrumut și a participa la activități.

   Lecția publică Republica Moldova în contextul integrării europene, explicată didactic și pe înțelesul tuturor,a fost una de inițiere în subiectul dat, ce înseamnă un parcurs european, Marea Familie Europeană, curiozități, avantaje și dezavantajele statelor membre.

   Pentru Maratonul cărților-noutate /colecții de carte am pregătit revista Apariții editoriale, prezentarea de carte Jurnalul micului călător din Chișinău de Victoria Fonari și Așchii de cer de Nicolae Dabija, în formatul booktrailer.

   Vernisajul de pictură Florile primăverii, autor Liliana Juc, șef Filială, a constat în expunerea desenelor elaborate în primăvara 2020, alături de pledoaria Terapie prin artă în pandemie.

   Master-classul Pictăm în acuarelă prestat de Alex Jangă și Andreea Jangă, unde participanții au lucrat în tehnica „umed pe umed”, ce înseamnă „vopseaua umedă aplicată pe vopsea umedă”, a fost unul de relaxare, de satisfacție pentru toți prietenii bibliotecii, prezenți la acel moment, dar și de revenire la atelierele de creație de altădată.

   Prin Workshopul Cum organizezi o degustare acasă am descoperit și însușit lucruri noi despre vin și arta degustării vinului. A fost o acțiune inedită, foarte diferită de celelalte, cognitiv-distractivă.

   Despre activitățile preconizate, am vorbit în cadrul emisiunii „Matinal de weekend” la Radio Moldova, dar și prin informația de pe blogul nostru, pagina de facebook, canalul de youtube.  

    Am asigurat transmisiuni live pe facebook, am realizat filmulețe despre activitățile desfășurate pe parcursul campaniei, o poveste digitală în baza secvenței extrase din emisiunea  „Matinal de weekend” la Radio Moldova un video de sinteză, toate aceste produse fiind partajate pe rețele sociale.

   Astfel, prin activitățile pe care ni le-am propus în Campania REVINO LA BIBLIOTECA TA am reamintit că biblioteca este locul de informare, socializare și loisire.

Campania „REVINO LA BIBLIOTECA TA”: IMPACT

atelier literar În dialog cu Moni Stănilă despre volumul „Țipă cât poți”  8 part. / 1768 vizualizări / 219 interacțiuni

booktrailer „Așchii de cer” de Nicolae Dabija  0 part. / 51 vizualizări / 5 interacțiuni

lecție informațională Tehnici de lectură care te ajută într-o lectură de randament  28 part. / 151 vizualizări / 27 interacțiuni

lecție informațională  Curiozități despre cărți  26 part. / 155 vizualizări / 25 interacțiuni

lecție publică Republica Moldova în contextul integrării europene  28 part. / 1518 vizualizări / 326 interacțiuni

poveste Parabola „Bătrânul cititor”  28 partarticipanți / 23 vizualizări / 32 interacțiuni

prezentare de carte „Jurnalul micului călător din Chișinău” de Victoria Fonari  27 part. / 182 viz. / 36 int.

revistă bibliografică Apariții editoriale 11 part. / 109 viz. / 15 int.

vernisaj de pictură Florile primăverii 17 part. / 501 viz. / 91 int.

master-class Pictăm cu acuarela  17 part. / 431  viz. / 102 int.

workshop Cum organizezi o degustare acasă 17 part.

4 vizite ghidată Călătorie în Regatul Cărții  90 part. / 3410  vizualizări / 150 interacțiuni

4 sondaje „Aș veni la bibliotecă, dacă ….”  85 part. / 201 vizualizări  / 52 interacțiuni

2 videouri Îndemn din partea Teatrului de păpuși „Bibliopicii”: „REVINO LA BIBLIOTECA TA”! ; Campania „Revino la Biblioteca Ta!”  0 part. / 455 viz. / 111 int.

poveste digitală Despre Campania „REVINO LA BIBLIOTECA TA” în cadrul emisiunii „Matinal de weekend” la RADIO MOLDOVA. 0 part. / 387 vizualizări / 90 interacțiuni

articol bolg Campania „REVINO LA BIBLIOTECA TA”: analiză și sinteză  42 vizualizări / 9 interacțiuni

interviu în cadrul emisiunii „Matinal de weekend” la RADIO MOLDOVA:http://www.trm.md/ro/radio-matinal-de-week-end/matinal-de-week-end-impactul-schimbarilor-climatice-asupra-ecosistemelor-naturale (din min. 1:33:37)

Total: 23 activități, dintre care 18 activități prezențiale cu 382 participanți,  9384 vizualizări, 1290 interacțiuni, 35 utilizatori noi.

Personalități prezente la activități:

Moni Stănilă, scriitoare;

Mariana Harjevschi, doctor, director general al BM „B. P. Hasdeu”,

Carolina Dodu-Savca, doctor, conferențiar universitar, decana Facultății de Litere, ULIM;

Victor Juc, doctor habilitat relații internaționale, director Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice;

Victoria Fonari, scriitoare, doctor, conferențiar univesitar, USM.

Liliana Juc, șef Filială

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s