Arta de a iubi

Cărți despre „arta de a iubi” în colecția Filialei Târgoviște

Hanh, Nhat Thich. Cum să iubești / Thich Nhat Hanh; trad.: Carmen Ștefania Neacșu. – București: Litera, 2016. – 128 p.

Cartea „Cum să iubești” introduce pe începători și le reamintește practicienilor experimentați esențialul practicii mindfulness. Autorul aduce claritatea, compasiunea, și umorul la întrebarea despre cum să iubim și divizează una dintre cele mai puternice emoții ale noastre, până la patru elemente esențiale: poți iubi pe altul doar atunci când simți adevărata dragoste pentru tine; iubirea înseamnă înțelegere; înțelegerea aduce compasiune; iar ascultarea profundă și vorbirea iubitoare sunt modalități cheie de a ne arăta iubirea. Această carte include ilustrațiile realizate de Jason DeAntonis, care ne arată că atunci când ne simțim mai aproape de cei dragi, suntem și mai conectați cu lumea întreagă. „Cum șă iubești” include: scurte însemnări despre iubire, dar și practici pentru a hrăni adevărata iubire. Cartea este recomandată pentru cititorii ce doresc să afle despre latura spirituală a iubirii, într-o lectură rapidă și ușoară.

Ziglar, Zig. Secretul căsniciei fericite / Zig Ziglar; trad.: Irina-Margareta Nistor. – București: Curtea Veche Publishing, 2001. – 280 p.

Indiferent, cât timp ați fost căsătoriți, această carte oferă cuplurilor sfaturi comune despre cum să păstreze viața romantică în relațiile lor. Nu lăsați dragostea să doarmă, dar încercați să faceți totul pentru a o menține ca nouă. Întâmplările mici, zilnice pe care le trăiți împreună dau un farmec discret vieții. Acesta este secretul autorului, pe care îl dezvăluie în cartea sa. Zig Ziglar oferă sfaturi, inspirații și strategii care, urmate pas cu pas, pot face din căsnicie un colț de paradis. Celor care se întreabă, dacă mai pot reaprinde acea scânteie, Ziglar spune că da. Acest ghid combină statistici convingătoare, sfaturi de la experți și anecdote umoristice din propria experiență a autorului. Oricare ar fi starea actuală a relației dumneavoastră cu soțul sau soția, începeți să le tratați așa cum ați făcut-o la început.

Gratch, Alon. Dacă dragostea ar putea gândi / Alon Gratch; trad.: Anca Tache. – București: Editura Trei, 2010. – 297 p.

Această carte este una distractivă și practică care abordează cu căldură și inteligență întrebarea relevantă pentru orice etapă a unei relații: de ce dragostea merge prost și ce putem face pentru a o corecta? Psihologul Alon Gratch a identificat șapte tipare comune de dragoste eșuată. Aceste tipare includ, de exemplu, dragostea narcisistă, atunci când o persoană a idealizat atât de mult partenerul și relația încât nu poate să o găsească; dragoste unidirecțională, atunci când o persoană iubește pe cineva care nu-i întoarce iubirea; dragostea triunghiulară, atunci când o relație implică un terț, fie că este o mamă, o aventură sau un loc de muncă; și dragostea interzisă, genul de relație care este, în general, interzisă. Cu această combinație a sa, autorul folosind umor și multe povești individuale, captivante, ne trece prin tipurile în care ne blocăm în dragoste, în fiecare caz, căutăm iubirea perfectă sau ideală. În cartea „Dacă dragostea ar putea gândi”, Alon Gratch îi ajută pe cititori să își folosească propriile minți pentru a rupe aceste tipare de relații eșuate și pentru a găsi dragoste reală și de durată.

Turndorf, Jamie. Arena conjugală – soluționarea conflictelor / Jamie Turndorf; trad.: Sabina Dorneanu. – București: Curtea Veche Publishing, 2003. – 232 p.

Cartea ”Arena conjugală – soluționarea conflictelor” oferă calea spre pace pe care o caută toate cuplurile care se luptă. Când izbucnește lupta între soț și soție, reacția tipică a soțului este să se retragă, fie emoțional, fie fizic. Când o face, soția sa devine adesea mai frustrată și mai supărată, ceea ce la rândul său face ca soțul să se retragă și mai mult. Luptele se intensifică cu fiecare focar ulterior. Dar nu trebuie. În cei cincisprezece ani de cercetare clinică și de laborator, terapeutul cuplurilor Jamie Turndorf, a dezvoltat un program dovedit care întrerupe ciclul conflictului pentru 90% dintre cuplurile care îl folosesc. Ea îi sfătuiește pe cupluri să înceapă cu o serie de pași de calmare și să treacă la exerciții de rezoluție care să le permită să abordeze probleme și subiecte dificile într-un mod nonadversarial. Plină cu sfaturi ușor de urmat și umor util, cartea lui Turndorf oferă cuplurilor sfaturile de care au nevoie pentru a calma emoțiile, înainte de a se transforma într-o luptă.

Karasu, Sylvia R.. Arta menținerii căsniciei / Sylvia R. Karasu, T. Byram Karasu; trad.: Daniela Ștefănescu. – București: Editura Trei, 2013. – 346 p.

„Arta menținerii căsniciei” este despre viața conjugală după nuntă. Este vorba despre dificultățile psihologice și biologice dintre partea bărbătească și femeiască. Este vorba despre motivul pentru care pasiunea este în pericol de dispariție în căsătorie, modul în care hormonii activează comportamentul și modul în care creierul ne confundă. Această carte ne povestește despre modul în care sarcina și a avea copii mici sau adolescenți împinge adesea o căsătorie până la punctul său de rupere și cum stresul din viața de zi cu zi contribuie la neînțelegerea conjugală. Ca orice încercare, căsătoria necesită competență și cunoștințe, ea are nevoie de simțul căsătoriei, prin care ne referim la o înțelegere și apreciere a ceea ce aduce căsnicia pentru fiecare dintre soți. Căsătoria afirmă că respectivii parteneri au promis să aibă grijă unul de celălat și să fie oricând unul pentru celălalt, indiferent de circumstanțe, atât timp cât amândoi vor trăi. De fapt, cartea ”Arta menținerii căsniciei” este despre cum să asigurăm o căsnicie fericită și durabilă.

Gerard, Apfeldorfer. Arta de a cultiva relații durabile: în dragoste, prietenie și profesie / Gerard Apfeldorfer; trad.: Nicolae Baltă. – București: Editura Trei, 2007. – 284 p.

De ce unora le este atât de greu să intre într-o relație romantică? De ce alții nu își pot face prieteni? De ce atâtea dificultăți, chiar conflicte, la locul de muncă? Și, mai presus de toate, cum să ieși din ele? Cum să trăiești durabil și în armonie cu ceilalți, ca cuplu, cu familia sau la serviciu? Avem tot felul de concepții greșite despre relațiile umane. De exemplu, cu cât oferim mai mult, cu atât primim mai mult – când este exact opusul. Sau că dialogul este suficient pentru a rezolva toate conflictele. Sau că trebuie să spunem totul etc.. Multe alte credințe greșite ne fac incapabili să seducem și ne conduc către o singurătate rău trăită. Spunând povești adevărate, autorul ne aduce la lumină bazele elementare ale relației umane pentru a defini, pentru fiecare, utilizarea adecvată în viața de zi cu zi. Această carte ne răspunde la toate întrebările legate de dragoste și ne ajută să găsim metoda potrivită pentru a ne deschide și a ne înțelege pe noi.

Tannen, Deborah. Ce spun eu și ce înțelegi tu / Deborah Tannen; trad.: Adrian Cotora. – București: Litera, 2014. – 335 p.

În această carte, autoarea explică faptul că comunicarea dintre bărbați și femei sunt niște schimburi interculturale. Noi am învățat cum să vorbim diferit, aceleași fraze nu înseamnă aceleași lucruri și ceea ce intenționăm să spunem rămân adesea mistere. De asemenea, Deborah Tannen descrie cât de diferit tolerează oamenii întreruperile, rolurile de vorbire și ascultare, cum primim conversația: emoțional sau informațional. Înțelegerea diferențelor dintre stilurile de comunicare poate elimina opțiunea de a alege cuvinte sau posturi potențial ofensatoare și a nu lua lucrurile personal poate duce la o viață mai fericită și mai productivă, cu relații care reușesc mai des în comunicare. Pentru a deschide ușile spre o comunicare de succes, întreaga lume nu trebuie să se schimbe, dar chiar dacă nimeni nu se schimbă, înțelegerea genului îmbunătățește relațiile și puterea cunoașterii diferenței de conversație între genuri poate spori stilul de viață personal, căsătoriile, eficiența muncii etc..

Norwood, Robin. Femei care iubesc prea mult / Robin Norwood; trad.: Gabriela Petrilă. – București: Litera, 2018. – 362 p.

Această carte este potrivită cititorului pentru care a fi îndrăgostit înseamnă a avea durere. Terapeutul Robin Norwood descrie iubirea prea mult ca un model de gânduri și comportament pe care anumite femei îl dezvoltă ca răspuns la problemele din copilărie. Multe femei sunt aproape convinse că așa ar trebui să fie relațiile. Citind această carte, veți afla că teama de a rămâne singure, de faptul că nu meritați iubire și apreciere, de a fi ignorate sau abandonate își are rădăcina în copilărie, care vă determină tiparele comportamentale de la maturitate. Cartea vă va învăța cum să nu iubiți prea mult și cum să deveniți o femeie sănătoasă, încrezătoare în sine și fericită. „Femei care iubesc prea mult” nu îți va schimba viața și nu te va salva de la căderea în cele mai întunecate locuri ale minții tale, dar este o carte bună de citit pentru femei, doar pentru a înțelege anumite tipare de comportament, individual sau colectiv, pe care le pun în relațiile lor.

Russell, Helen. Atlasul fericirii: 33 de secrete ale fericirii culese din lumea întreagă / Helen Russell; trad.: Valentina Georgescu. – București: Litera, 2020. – 287 p.

Această carte este un ghid ce acoperă o varietate de abordări ale fericirii din întreaga lume și este foarte navigabilă – puteți alege dintre țări. Cartea este un amestec de sfaturi practice și comentarii culturale, un mod distractiv și interesant de a afla mai multe despre obiceiurile și culturile țărilor și regiunilor din întreaga lume. Cartea este destul de atractivă: la începutul fiecărui capitol este reprezentată o hartă a țării, sunt incluse și multe desene interesante ce descriu țara sau obiceiul cultural. Helen Russell ne propune un catalog de obiceiuri culturale care oferă o perspectivă orizontală asupra fericirii și a ceea ce înseamnă să duci o viață frumoasă, indiferent de locul de trai. Regiunile sunt organizate în ordine alfabetică, oferind un tur neașteptat și neobișnuit prin diferitele abordări la nivel global. Acesta nu este un compendiu al celor mai fericite țări din lume, dar este o imagine a unora dintre conceptele care îi fac pe oameni mai fericiți în diferite colțuri ale lumii. Sunt 33 de motive de bucurie și de inspirație în această carte, pentru a rămâne optimiști și a oferi sprijin. Alegeți din gama largă ceea ce funcționează pentru voi.

Moiseev Marta, șef serviciu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s