Operele literare ale lui Ion Druță

Ion Druță s-a născut pe 3 septembrie 1928, în satul Horodiște, raionul Dondușeni, Republica Moldova. Este un scriitor, poet, dramaturg și istoric literar din Republica Moldova. În 1945, urmează cursurile unei școli de tractoriști, A absolvit școala de silvicultură și Cursurile superioare de pe lîngă Institutul de Literatură „Maxim Capsa” al Uniunii Scriitorilor din U.R.S.S.. Din 1960 locuiește la Moscova, Rusia. Primele povestiri ale prozatorului sunt publicate la începutul anilor ’50. Operele sale, adunate în 4 volume, „Frunze de dor”, „Balade din cîmpie”, „Ultima lună de toamnă”, „Povara bunătății noastre”, „Clopotnița”, „Horodiște”, „Întoarcerea țărînii în pămînt”, „Biserica albă”, „Toiagul păstoriei” ș.a. fac parte din fondul de aur al literaturii naționale contemporane. Operele sale au fost traduse în: rusă, franceză, germană, engleză, ucraineană, bulgară, cazahă, gruzină, letonă, maghiară, lituaniană, georgiană, slovacă, armeană, uzbecă, azerbaidjană, letonă etc. Din 1987 Ion Druță este președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Moldova. La 26 august 2008 i-a fost acordat Premiul de Stat pe anul 2008 și titlul de ”Laureat al Premiului de Stat” pe anul 2008, pentru contribuția de excepție la dezvoltarea culturii și literaturii naționale și universale.

Druță, Ion. Biserica Albă: roman / Ion Druță; cop.: Vitalie Coroban. – Ed. a 6-a. – Chișinău: Cartier, 2015. – 544 p.

În romanul „Biserica Albă” de Ion Druță, autorul descrie diversele lumi ale celor două personaje: Ecaterina cea Mare și Ecaterina cea Mică. Acțiunea romanului se desfășoară în perioada instaurării regimului fanariot în Țările Române. Ecaterina cea Mare este o stăpâna autoritară, destul de rece, foarte calculată, egoistă, iubește mai mult pe sine decât pe propriul popor. Pe când, Ecaterina cea Mică are o credință puternică, este emotivă, credulă, corectă.

Druță, Ion. Păsările tinereții noastre: Dramă în două părți / Ion Druță; cop.: Vitalie Coroban. – Ed. a 2-a. – Chișinău: Cartier, 2017. – 128 p.

În drama „Păsările tinereții noastre”, autorul menționează importanța idealurilor în existența umană, legătura dintre om și pământ, care duc la descoperirea sensului propriei existențe. Mătușa Ruța, protagonista dramei, reprezintă simbolul cumpătării și a înțelepciunii bătrânești. Ea ajută oamenii de fiecare dată când e nevoie să-și aline durerea lor. În opera de față este prezentă bunătatea creștină a oamenilor, tradițiile poporului nostru, fiind plină de cele mai diverse semnificații.

Druță, Ion. Căsuța de la Răscruce: Proză memorialistică / Ion Druță; cop.: Vitalie Coroban. – Chișinău: Cartier, 2018. – 320 p.

„Căsuța de la Răscruce” este scrisă în 5 capitole, având atmosfera anilor ’50. Este o carte plină de dragoste și trădare, avînd fragmente uneori dure, dar și blânde. Proza se începe cu descrierea amintirilor ale epocii chișinăuiene din biografia scriitorului. Cartea are un singur erou, care este și povestitorul. Unele personaje din această proză, caracterizate de însuși naratorul, se divulgă într-un moment ca nedemne.

Druță, Ion. Horodiște: Proză memorialistică / Ion Druță; cop.: Vitalie Coroban. – Chișinău: Cartier, 2016. – 172 p.

,,Horodiște” este un roman autobiografic, unde cele mai frumoase valori sunt învățate în cadrul familiei, părinții reprezentând modelele umane demne de urmat. Cartea începe cu descrierea satului de baștină a lui Ion Druță – Horodiște, apoi treptat spre familia lui. Tatăl său era arțăgos și puternic, provenind dintr-o familie numeroasă, dar sărmană. Pe mama o caracterizează ca pe o ființă veselă și mereu zâmbitoare, muncitoare și a cărei energie îi lumina pe toți. Este o carte excelentă din care putem deduce că istoria ne influențează societatea și ne afectează pe noi înșine.

Druță, Ion. Clopotnița: Roman / Ion Druță; cop.: Vitalie Coroban. – Ed. a 7 – a. – Chișinău: Cartier, 2015. – 278 p.

„Clopotnița” este un roman despre istoria și dragostea față de neamul și pământul nostru. Autorul ne descrie renovarea și arderea clopotniței lui Ștefan cel Mare din satul Căpriana. Tema principală a romanului este ocrotirea valorilor sfânte ale trecutului neamului nostru,  educarea omului prin exemplul istoriei. Personajul principal este Horia Holban, un învățător cu studii superioare, care își povestește viața sa.

Druță, Ion. Povara bunătății noastre: Roman / Ion Druță; cop.: Vitalie Coroban. – Ed. a 7 – a. – Chișinău: Cartier, 2012. – 668 p.

„Povara bunătății noastre” se petrece în satul ficțional Ciutura din Câmpia Sorocii, urmărind evoluția comunității rurale de la începutul secolului al XX-lea și până în anii ’50 ai aceluiași secol. Personajele principale ale romanului: Onache Cărăbuș și Mircea Moraru nu se pot adapta la marea transformare a satului – colectivizarea. Scriitorul adaugă și mai multe cântece de dor, jale, cumetrie, haiducie, pe care Onache le zice cu patimă și le transmite fiicei sale.

Druță, Ion. Ultima lună de toamnă / Ion Druță; cop.: Andrei Ichim. – Ch.: Bons Offices, ed. Cadran, 2012. – 260 p.

Cartea „Ultima lună de toamnă” de Ion Druță cuprinde și alte nuvele, ca: Samariteanca, Șoapte de nuc, De demult și de departe, Sania etc. Personajul principal al nuvelei „Ultima lună de toamnă” este un tată ce a ajuns în toamna vieții sale. Simțind sfârșitul vieții sale, el se hotărăşte ca înaintea morţii să mai vadă încă o dată cei şase copii ai lui, risipiţi prin lume. Călătoria lui o face anume în anotimpul toamna. Această nuvele ne descrie relațiile importante dintre părinți și copii.

Druță, Ion. Frunze de dor / Ion Druță. – Chișinău: Cartier, 2014. – 259 p.

„Frunze de dor” este primul roman scris de Ion Druță, acțiunea lui cuprinde o perioadă relativ scurtă de timp, începând cu primăvara anului 1945 și încheind cu toamna aceluiași an. Opera este scrisă într-un limbaj accesibil tuturor. Autorul caracterizează evenimentele importante din perioada dată: sfârșitul războiului, revenirea și încadrarea în muncă, trăirea zilelor dure după război, viața tinerelor din sat etc. Romanul ne face să descoperim și să ne amintim de rădăcinile noastre, de originile neamului nostru.

Surse> http://istoria.md/articol/605/Ion_Dru%C5%A3%C4%83,_biografie

Marta Moiseev, șef serviciu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s