Opera scriitorului Nicolae Dabija – simbol al renașterii naționale

Nicolae Dabija născut la 15 iulie 1948 și decedat la 12 martie 2021, a fost un scriitor, istoric literar și om politic din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei. Absolvent al Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova (1972). După absolvire e angajat redactor la redacția tineret  a Televiziunii din Chișinău. Debutează în 1965 în ziarul „Tinerimea Moldovei”, cu un ciclu de versuri prezentat elogios de către tânărul critic literar Mihai Cimpoi. După absolvirea facultății e angajat redactor la redacția tineret a Televiziunii din Chișinău. La Editura „Cartea moldovenească”, în 1975, publică prima carte de versuri cu titlul sugestiv Ochiul al treilea, care se va extinde asupra întregii generații, cea a scriitorilor anilor 1970, ea fiind numită de critica literară „Generația „ Ochiul al treilea””. În 1992, publică eseul istoric „Domnia lui Ștefan cel Mare” și culegerea de povestiri „Nasc și la Moldova oameni”, fiind apreciată cu Premiul Ion Creangă pentru cea mai bună carte pentru copii a anului. Cicluri de versuri din opera lui Nicolae Dabija au fost traduse în multe limbi.

Dabija, Nicolae. În căutarea identității: Istoria neamului românesc din Basarabia povestită pentru elevi / Nicolae Dabija. – Ch., Litera, 2002. – 488 p.

Cartea ne descrie istoria poporului român, domnitorii ei, bătăliile și alte evenimente importante petrecute pe acest teritoriu. Faptele domnitorilor Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Alexandru cel Bun sunt redate foarte clar și pe înțelesul tuturor.

Dabija, Nicolae. Harta noastră care sângeră / Nicolae Dabija – Craiova: Fundația „Scrisul Românesc”, 1999. – 312 p.

Cartea „Harta noastră care sângeră” reflectă viața țării noastre, istoria, și alte fapte interesante care cultivă sentimentul național față de poporul nostru. Autorul lasă la o parte vocația artistică și se încadrează în publicistică, pentru a duce mai departe adevărul istoric.

Dabija, Nicolae. Domnia lui Ștefan cel Mare / Nicolae Dabija. – Ch.: Universitas, 1991. – 128 p.

Cartea „Domnia lui Ștefan cel Mare” este o lucrare științifică și istorică, cu o valoare măreață educativă și cognitivă. Aceasta este un fel de moștenire pentru cei ce doresc să afle despre istoria veridică a neamului nostru.

Dabija, Nicolae. Pe urmele lui Orfeu: Eseuri / Nicolae Dabija. – Ch.: Hyperion, 1990. – 380 p.

Cartea cuprinde mai multe eseuri despre trecutul, chipul spiritual, cronicele vechi ale poporului nostru. Poetul ne propune un text original, eseistic ce include diverse momente importante pentru poporul nostru. „Pe urmele lui Orfeu” este scrisă într-un limbaj mai diferit, dar conține adevărata istorie a neamului românesc.

Dabija, Nicolae. Vai de capul nostru / Nicolae Dabija – Craiova: Fundația „Scrisul Românesc”, 2001. – 384p.

Nicolae Dabija sesizează prăpastia dintre poezie și politică. În lucrările sale el dezvăluie istoria reală a poporului român, având o exprimare directă și exactă la subiect. Nicolae Dabija este o voce, o personalitate reprezentativă, nu doar pentru literatura basarabeană, dar pentru întreaga cultură română.

Dabija, Nicolae. La est de vest / Nicolae Dabija – Craiova: Fundația „Scrisul Românesc”, 2001. – 380p.

Nicolae Dabija descrie fenomenologia socială bazată pe marile adevăruri ale neamului milenar. În această carte autorul descoperă jocurile istorice de umbră și lumini, sondând ascunzișuri pentru a da grandoare dacismului basarabean, ca orice poet a făcut din jurnalism un sistem puternic.

Dabija, Nicolae. „Însemnări de pe front” / Nicolae Dabija – Craiova: Fundația „Scrisul Românesc”, 2002. – 320p.

Poetul Nicolae Dabija intuiește și exprimă în poezie și publicistică starea de spirit și aspirațiile românilor pe care îi reprezintă în scrisul său, într-un stil sofiatic, încărcat de revelații, specific culorii ortodoxe. Conștiința poetului se dedică lumii cu urgența impusă sieși de misiunea sa istorică.

Surse: https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Dabija

Marta Moiseev, șef serviciu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s