Totul despre cireșe

Scurtă informație despre cireșe

Toată lumea iubește cireșele, sunt fructe cu gust dulce-delicios, pline de vitamine, minerale și au puține calorii. Cireșele aduc beneficii pentru sănătatea si plăcerea noastră, dar sunt fructe de stagiune și trebuie să profităm din plin atunci când apar. Sunt recomandate în alimentația tuturor deoarece conțin fibre alimentare, vitamine, iar dintre minerale, cel mai bine este reprezentat magneziul. Fibrele cresc senzația de sațietate, scad apetitul și favorizează digestia și contribuie la îmbunătățirea sistemului imunitar. În afară de calitățile lor inflamatorii cozile de cireșe sunt renumite pentru acțiunea lor diuretică. Ceaiul se prepară prin fierberea a 30g de cozi de cireșe într-un litru de apă, se strecoară și se beau 3 căni pe zi. Un remediu care poate fi folosit pentru tratarea gripei este măcerarea a 50g de cozi de cireșe într-un litru de apă timp de 12 ore.

Vrei să ai un somn liniștit? Mănâncă cireșe înainte de culcare. Cireșele conțin melatonină naturală, o substanță care te ajută să adormi mai ușor si să ai un somn liniștit. Așa că, regasețe-ți somnul pierdut, mâncând cireșe.  Pentru ca sunt frumoase si delicioase, la nivel psihic, cireșele iți aduc și buna dispozitie pe parcursul zilei.

Fiindcă suntem în plin sezon al cireșelor, este momentul oportun sa luăm cunoștință cu câteva dintre secretele cireșului și ale savuroaselor sale fructe.

1)      Cireșul poate atinge și înălțimi de 30 de metri. Considerând acest maxim, dar si înălțimile medii, de 15-20 de metri, cireșul este unul dintre cei mai înalți pomi fructiferi.

2)      În cultura japoneză, florile de cireș simbolizează frumusețea, sexualitatea feminină si efemeritatea vieții.

3)      Roșul cireșelor nu este doar frumos, ci și foarte sănătos: el este dat de pigmenți antocianici – antioxidanți puternici care încetinesc procesele degenerative și reduc riscul de declansare a unor boli canceroase.

4)      Consumul de cireșe contribuie la albirea dinților. Desigur, pentru acest lucru trebuie să le consumăm dupa masă, ca desert.

5)      Viermii din cireșe nu prezintă niciun risc pentru sănătate, aceștia fiind neutralizați de acidul gastric.

6)      Cozile de cireșe au un efect diuretic puternic. De aceea, ele sunt eficiente (sub formă de ceai sau de extract) ca și adjuvant in cazul infecțiilor urinare și al litiazei renale. De asemenea, ceaiul din cozi de cirese ajută la combaterea celulitei si la ținerea sub control a reumatismului.

7)      In mod tradițional, Romania se află in top 10 state ale lumii în ceea ce privește producția de cireșe. Cea mai mare parte din cireșele românești iau calea exportului.

8)      Lemnul de cireș are o textura deosebită și se slefuiește ușor. Odata oxidat, culoarea sa devine, si ea, una aparte. Tinde să crape ușor la uscare, dar, odată uscat, este foarte stabil în timp. Aceste calități il fac foarte cautat pentru mobilă si obiecte de decor. Este folosit, într-o masură mai mică, și la realizarea de instrumente muzicale.

9)      La Iași (comuna Miroslava), există o stațiune de cercetare-dezvoltare pentru pomicultură care a creat 550 de soiuri de cireș: a treia colecție de soiuri din Europa și a patra din lume. Printre acestea, se află și un soi a cărui perioada de recoltare este în luna octombrie.

Poezii despre cireșe

„În cămasă de cireașă” de Acadie Suceveanu

Peste garduri megieșe

Ne surâd sfios cireșe.

Vezi cireșe în perechi

La fetițe în urechi.

Bicicletele prin sate

Au cireșe-n loc de roate.

Dacă scazi patru din șapate –

Obții trei cireșe coapte.

Uite din calculator,

Curg cireșe prin covor.

Și în loc să-mbraci cămașî,

Tragi pe tine o . . . cireașă

„Cerceii” de Aurelia Panait

Vara mi-a adus cercei

Roșii ca obrajii mei,

Eu îi pun pe la urechi

Agățați perechi-perechi

Cât de bine-ți stă cu ei,

Vreau și eu așa cercei!

Zice mama, eu nu am

-Îți aduc un kilogram

Ghicitori despre cireșe

Mingioare roșioare

Strălucesc frumos la soare Cu codițele perechi

Să le pui după urechi (cireșe)

În grădina lui Pandele

Eun pom plin cu mărgele

La culoare-s roții toate

Cu codițe-mperechiate (cireșe)

Surse bibliografice:

https://www.tarancutaurbana.ro/vine-vremea-cireselor-sa-nu-uitam-de-beneficiile-lor/ ; https://www.dormeo.ro/articole/8-lucruri-mai-putin-cunoscute-despre-cires

Violeta Lisnic, șef sector

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s