Moldița-crăița și Zimbrișor-Cornișor de pe Muntele Dor – un basm-poem

Moldița-crăița și Zimbrișor-Cornișor de pe Muntele Dor este un basm-poem adus acestui pământ mioritic. Ai citit și vezi holde bogate, cu oameni drepți și muncitori, cu soarele în plete și cu firea blândă. Vezi pajiști împânzite de flori de cicori, pomi de cireși în floare, podgorii mustind de struguri chihlimbarii, fântâni cu ape cristaline, dealuri pe care freamătă ii purtate de moldițe-crăițe.

 Volumul este unul frumos ca ilustrare grafică, prezență fizică, dar și miezos prin conținut. Scriitoarea Viorica Covalschi a pus în gura personajelor fraze proverbiale: Fiecare dintre noi își are drumul său în viață, dar trebuie să avem mare grijă să nu ne rătăcim. Un drum pierdut este ca o nestemată scăpată în mare. (Zice tatăl zimbru către fiul zimbrișor). Basmul ne transmite și multă tandrețe nu doar prin iubirea ce și-o purtau zibrișor și părinții, dar și prin prietenia dintre zimbru și jupâna buhă: Prietenile mari care s-au clădit în copilărie, nu se uită niciodată, iar stelele, dacă n-o să te uiți la ele, atunci or să se uite ele la tine și or să-ți zâmbească din orice constelație.

 Zimbrișor personajul central, reprezintă prigonirea răului, simbolul luptătorului pentru izbândă, expresia omului cu slujire de oameni, întruchiparea făpturii iubitoare, empatice, care mișcat de plânsetul de jale al Moldiței, pornește întru ajutor. Toate personajele create de autoare sunt emblematice și deopotrivă sugestive – Zimbru, Bufnița, Moldița. Autoarea vine să ne amintească ce folclor bogat avem prin personajele mitice – Joimărița, Ielele. Și obiectele care apar poartă aceeași conotație folclorică – brâu, traistă, corn de zimbr – toate cu multă prisosință călăuzesc, tămădiesc. Iar merele, merele noastre domnești, nu puteau să aibă alt rol decât mirific, ele sunt făcătoare de minuni, premenesc și le preschimbă pe vrăjitoare, pe iele. În basm nimeni nu moare, zice scriitoarea Viorica Covalschi, doar se transformă, cei răi devin buni (Joimărița, Ielele), Zimbrișor se preschimbă în constelație, una din iele devine pasărea fericirii, vița de vie revine în Moldiță-Crăiță.  

 Basmul Moldița-crăița și Zimbrișor-Cornișor de pe Muntele Dor este o fabulă despre acest popor moldav,  despre încercări și continuitate, libertate, dar și despre altruism, dragoste de țără, vatră, neam.

Liliana Juc, șef Filială

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s