Antoine de Saint-Exupéry – scriitorul francez

Antoine-Marie Roger, viconte de Saint-Exupéry s-a născut la 29 iunie 1900 și a decedat la 31 iulie 1944, aviator și scriitor francez ale cărui opere sunt mărturii unice a unui pilot și a unui luptător, care privea aventura și pericolul cu ochi de poet. Antoine de Saint-Exupéry a fost un poet, jurnalist, aristocrat, romancier și eseist francez. Povestirea sa Le Petit Prince (Micul Prinț din 1943) a devenit clasică, una din cele mai răspândite cărți din lume, tradusă în 361 de limbi.

În 1910 intră la colegiul din Le Mans și își continuă studiile la Fribourg (Elveția). În 1921, Antoine de Saint-Exupéry intră în aviația franceză și în 1926 devine pilot de linie al unei companii particulare. După armistițiul din 1940, părăsește Franța și se stabilește în New York. În timpul unui zbor de recunoaștere deasupra Mării Mediterane la 31 iulie 1944, avionul său este doborât și Antoine de Saint-Exupéry este considerat, de atunci, dispărut. În 1998 s-au găsit în Marea Mediterană o brățară gravată cu numele său și bucăți din avionul cu care decolase din Corsica. În semn de omagiu pentru scriitor și pionier al serviciului aeropoștal, Antoine de Saint-Exupéry, orașul său natal, Lyon, a rebotezat aeroportul de la Satolas în Aéroport international Lyon Saint-Exupéry, iar gara de la Satolas în Gare de Lyon-Saint-Exupéry TGV.

Primele sale romane: „Curierul de Sud“ și „Zbor de noapte“, ilustrează experiența sa de aviator și se remarcă prin descrierea unor situații periculoase. Saint-Exupéry a găsit în aviație atât o sursă de acțiune eroică, cât și o nouă temă literară. Operele sale ulterioare: „Terre des Hommes“ („Pământul oamenilor“, premiat în 1939 de Academia Franceză cu Marele Premiu al Romanului) și „Pilote de guerre“ („Pilot de război“, 1942), redau filosofia de viață impregnată de umanism a lui Antoine de Saint-Exupéry.

Povestirea modernă „Micul prinț“, o fabulă a unui copil pentru adulți, cu o amintire blândă și importantă că cele mai bune lucruri din viață sunt încă cele mai simple și că averea reală constă în a ajuta și a da altora, având deviza: „Numai cu inima poți vedea bine, lucrurile esențiale rămân ascunse ochilor“, s-a bucurat în epoca de după război de o mare popularitate. Un mic locuitor al unei planete minuscule pornește într-o lungă călătorie prin lume, să caute adevăratul sens al vieții. În cursul peregrinărilor sale, ajunge să-și dea seama că pentru a fi fericit „ajunge să te gândești că undeva, printre milioane de stele, există ființa iubită“ iar ceea ce conferă un sens existenței sunt relațiile dintre oameni, care implică și responsabilitatea fiecăruia pentru soarta celorlalți.

Antoine de Saint-Exupéry și-a folosit avionul ca instrument pentru a explora lumea și pentru a descoperi solidaritatea umană în eforturile frățești ale oamenilor de a-și îndeplini sarcinile. Limbajul său este liric și emoționant, cu o nobilime simplă.

Citate remarcabile ale lui Antoine de Saint-Exupéry:

  • „Un individ trebuie să se sacrifice pentru salvarea unei colectivități. Nu este vorba aici de o aritmetică stupidă. E vorba de respectarea omului ca individ.“  (A. de Saint-Exupéry: „ Pilot de război “)
  • Numai timpul petrecut cu floarea ta face ca ea să fie atât de preţioasă. (Antoine de Saint-Exupery în „Micul Prinț”)
  • „Greşeală a unuia, reuşită a altuia, să nu te preocupe asemenea împărţeli. Nimic nu e fertil decât marea colaborare a unuia prin celălalt. Mişcarea ratată slujeşte mişcării ce reuşeşte. Iar mişcarea ce reuşeşte arată celui ce a greşit scopul pe care îl urmăreau amândoi. Cel ce află infinitul îl află pentru toţi.”
  • „Când te dăruiești, primești mai mult decât dai. Căci nu erai nimic și începi să te împlinești.”
  • „Toți oamenii mari au fost mai întâi copii, dar puțini dintre ei își mai aduc aminte.”
  • „Istoria ne arată că din istorie nu învățăm nimic.”
  • „Dacă vrei să înţelegi cuvântul fericire, trebuie să-l înţelegi ca răsplată, şi nu ca scop.” „Dacă muncim numai pentru bunurile materiale, ne clădim singuri temniţa.”
  • „Omul se descoperă pe el însuși când se măsoară cu obstacolul.”
  • „Limpede nu poți să vezi decât cu inima. Ochii nu pot pătrunde în miezul lucrurilor.”

Surse: https://ro.wikipedia.org/wiki/Antoine_de_Saint-Exup%C3%A9ry;

Puteți citi online cartea „Micul Prinț” aici: https://msbook.pro/jurnal-amintiri/377-micul-prin-de-antoine-de-saint-exupery-citeste-online-gratis.html

Moiseev Marta, șef serviciu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s