Europa în colecția filialei Târgoviște

1.Molle, Willem. Economia integrării europene: teorie, practică, politici / Willem Molle; trad.: Eugenia Papuc. – Ch., Epigraf SRL, 2009. – 496 p.

Cartea reprezintă un manual pentru cei care studiază economia Uniunii Europene. Informația este scrisă foarte clar, ceea ce permite cititorului să descopere mai ușor tematica ei. Această carte oferă o introducere perfectă în economia Uniunii Europene. Ea cuprinde evoluția Uniunii Europene, istoria economiei și viitorul acesteia, fiind și un bun ghid pentru integrarea economică a altor țări ale lumii.

2.Dinan, Desmond. Originile și evoluția Uniunii Europene / coord: Desmond Dinan; trad: Nadia Casapciuc. – Ch.: Î.E.P. Știința, 2010. – 376 p.

Cartea prezintă istoria integrării europene, de la originile sale din 1940, pînă la provocările noului secol. Autorul surprinde dinamica dezbaterii în evoluție despre unitatea europeană și examinează factorii care au dus la unirea de astăzi. Cartea include evenimentele, problemele și temele prezente în istoria integrării europene.

3.Bache, Ian; George Stephen. Politica în Uniunea Europeană / Ian Bache, Stephen George; trad.: Cristina Duca. – Ch.: Epigraf SRL, 2009. – 664 p.

Structurată clar în patru părți, această carte acoperă teoria și istoria integrării europene, precum și instituțiile și politicile Uniunii Europene. Cartea combină actualele dezbateri academice cu date empirice și oferă o discuție semnificativ extinsă și mai diversă a teoriilor UE decât ediția anterioară.

4.Bulmer, Simon. Statele membre ale Uniunii Europene / Simon Bulmer, Christian Lequesne; trad.: Mihaela Ardeleanu. – Ch.: Cartier, 2009. – 488 p.

Această carte prezintă un studiu al statelor membre europene. Statele membre principale sunt separate în capitole, precum și reunirea statelor membre mai mici în grupări comparative și include, de asemenea, un capitol despre noile state membre. Capitolele analizează problemele politice mai largi, asociate integrării și nu doar mecanismele de politică. Pentru a ajuta cititorii să înțeleagă interacțiunea statelor membre, există secțiuni care descriu teme cum ar fi relațiile dintre membre UE și economia europeană.

5.De Grauwe, Paul. Economia uniunii monetare / Paul de Grauwe; trad.: Cătălina Gazi. – Ch.: Cartier, 2009. – 312 p.

Cartea oferă o analiză concisă a teoriilor și politicilor referitoare la uniunea monetară. De Grauwe analizează beneficiile asociate cu deținerea unei monede, precum și funcționările practice și problemele curente implicate cu Euro. În prima parte a cărții, autorul ia în considerare implicațiile aderării la o uniune monetară. A doua parte a cărții analizează realitatea uniunilor monetare analizând experiențele Europei, cum ar fi modul în care Banca Centrală Europeană a fost proiectată pentru a implementa o singură politică monetară.

6.Extinderea UE și protecția mediului: Schimbări instituționale și politici de mediu în Europa Centrală și de Est / coord.: JoAnn Carmin, Stacy VanDeveer. trad.: Nicoleta Toma. – Ch.: Arc, 2009. – 344 p.

Acest volum concentrează atenția asupra schimbărilor esențiale de mediu și instituționale, asociate cu extinderea estică a Uniunii Europene, evaluând și provocând opinii prevalente despre rezultatele și procesele acestei dezvoltări istorice. Analizând patru teme centrale – schimbări și limitări de capacitate, mesaje mixte și priorități conflictuale ale UE, roluri și evoluții ale actorului non-stat și schimbul de idei și informații.

7.Rogowski, Ralf. Forma noii Europe. / Ralf Rogowski, Charles Turner; trad.: Dragoș Rusu – Ch.: Cartier, 2009. – 220 p.

Cartea prezintă un studiu asupra Uniunii Europene și a identității europene. Odată cu intrarea membrilor Europei Centrale și de Est în UE, a devenit clar că viitorul Uniunii Europene nu mai poate fi considerat izolat de viitorul identității europene. Luând ca punct de plecare o invocare a lui Jurgen Habermas pentru o constituție europeană și o bază normativă pentru Uniunea Europeană, acest volum reunește ideile unor savanți în filozofie, științe politice, sociologie, istorie, drept și teologie pentru a aborda relația schimbătoare. Cartea susține că forma viitoare a Europei nu va rezulta doar din procesele externe de globalizare, ci din interacțiunea dintre aceste sfere sociale în Europa.

Moiseev Marta, șef serviciu

Un gând despre „Europa în colecția filialei Târgoviște

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s