SĂPTĂMÂNA CREATIVITĂȚII ȘI INOVAȚIEI, EDIȚIA A VI-A, 2020: ANALIZĂ ȘI SINTEZĂ

Am aderat la SĂPTĂMÂNA CREATIVITĂȚII ȘI INOVAȚIEI ON-LINE, ediția a VI-a, cu o multitudine de activități inovative. La unele provocării, am fost inspirați, la altele – foarte inspirați. Enumerând pe scurt, ar fi: trei sugestii de carte„Darul lui Jonas”, „Aisbergul nostru se topește, „Viața ca o coridă” de Octavian Paler; idei pentru mapă (Ateliere dedicate mânilor și înscriere ca voluntari Cărți audio); contribuții cu povești și activități la inițiativa VOI STAȚI ACASĂ, NOI POVESTIM; un quiz Cât de bine ne cunoaștem Planeta, un material video, dar și ppt vizând Corelarea Bibliotecii „Târgoviște” la Obiectivele Dezvoltării Durabile; teatralizări, ateliere de creație în formatul video, interviu oferit postului TVR MOLDOVA, denumiri și nominalizări în formatul poster, moderator al Provocării Premii și Campioni.

  Acestă ediție, a șasea la număr, a fost diferită de anterioarele, s-a desfășurat la distanță, mai puțin implicat fiind cititorul, dar la fel de productivă și deosebită.

 15 aprilie. Provocarea Biblioteca cu idei  sau cărți care din care am luat idei pentru dezvoltarea noastră profesională, dar și personală.

Colega Martha Moiseew a propus cartea „Darul lui Jonas”. [Acest volum are descrise momente pline de energie și viață. Ea spune că trecutul te ajută să înțelegi prezentul și te învață să poți lua decizii corecte. Visurile despre viitor influențează deciziile luate în prezent. Fiecare om vede viața diferit, o simte diferit. Noi putem vedea culori, avem dorințe, ambiții și avem trecutul nostru. Niciodată nu uitați despre aceasta. Noi putem să fim ceea ce dorim. Tu poți să schimbi cum vezi viața ta, cum o trăiești. Totul este posibil!]

 Violeta Lisnic a venit cu cartea „Aisbergul nostru se topește” [Este o povestire actuală care furnizează îndrumări neprețuite pentru o schimbare spre binele tuturor. Aisbergul nostru se topește este o fabulă simplă despre cum sa reușești intr-o lume aflată în permanență schimbare. Fabula descrie o colonie de pinguini din Antarctica. Un grup de pinguini frumosi, imperiali trăiesc așa cum au facut-o de multă vreme. După un timp, o pasăre curioasă descoperă că o problemă potențial devastatoare le amenință căminul – si practic nimeni n-o ascultă. Schimbarea cea mai remarcabilă dintre toate, a fost faptul că un număr atât de mare de membri ai coloniei nu se mai temeau de schimbare, învăţau cele necesare pentru a se adapta noilor împrejurări şi lucrau bine împreună, pentru a putea construi un viitor tot mai bun.]                            

Liliana Juc propune volumul „Viața ca o coridă” de Octavian Paler (Gânduri spicuite din carte în format audio).

16 aprilie. Provocarea Mapa cu idei: lansăm o problemă și fiecare dintre noi pune un stiker (să nr închipuim că suntem la un brainstorming și operăm cu stikere) cu o soluție. Problema: Redeschidem biblioteca după starea de urgență…, ce facem? Intrăm în rutina noastră cea de toate zilele sau schimbăm  ceva? Ce anume va fi altfel, Ce anume trebuie să schimbăm, să reinventăm?      

 La acestă provocare, am venit cu gânduri, bune de pus în MAPA CU IDEI, pentru timpul când vom ieși din carantină și vom reveni la serviciu. Și deoarece mâinile au fost vedete în toată această perioadă, am hotârât să le facem vedete și după pandemie, adică să desfășurăm ATELIERE DEDICATE MÂINILOR, unde vom învăța cum să le îngrijim mai bine, cum le dezvoltăm plasticitatea, cum spunem o poveste cu mânile.

17 aprilie. Lansarea inițiativei sociale Voi stați acasă, noi vă povestim.

Biblioteca Municipală B.P. HASDEU a reușit prin eforturi conjugate ale echipei de bibliotecari să fie alături de copii, părinți prin îndemnul #noipovestim să îi susțină și să inspire că #totulvafibine. [Lansarea inițiativei sociale Voi stați acasă, noi vă povestim, prin care dorim să aducem mai aproape  bucuria lecturii, semnificația profundă a poveștilor și a basmelor  pentru cei mai mici cititori în cadrul Săptămânii Creativității și Inovației invitând  părinții, buneii să se bucure împreună cu echipa de bibliotecari și prieteni ai bibliotecii care narează și împărtășesc sfaturi de alfabetizare timpurie.]

 Am contribuit la inițiativă VOI STAȚI ACASĂ, NOI POVESTIM cu realizarea mai multor povești (Covid-19, Totul va fi bine, Găinușa harnică) și elaborarea de activități în baza acestora, precum selectarea adecvată de jocuri cognitiv-distractive, master-class „Confecționăm un personaj din poveste”.

Lecturi în voce făcute de Adriana Minciuna (Hans Christian Andersen, biografie

și Marea, o apă folositoare de Marin Sorescu).

 21 Aprilie. Provocarea Sunt creativ/ă:  scriem, desenăm, mimăm, teatralizăm, jonglăm, cântăm, scriem o poezie, un eseu, născocim ceva original, prin care să transmitem mesajul.

 Am răspuns provocării susținând mini-scenete teatralizate, ateliere de creație video, un eseu, vernisaj de pictură. Pentru toți cititorii noștri, în ajutor părinților cu preșcolari și școlari, am creat o nouă subpagină #STĂMACASĂ cu idei de lucruri creative pe filialatargoviste.wordpress.com.

 22 aprilie. Provocarea Obiectivele de Dezvoltare Durabilă: găsiți o cale de a conecta postul pe care îl ocupați și activitățile pe care le faceți cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă – cum vedeți dvs. activitatea proprie ca contribuție la vre-un obiectiv ODD, descriind în formă liberă, exemplificând cu postări imagini și feedback.

 La această provocare, am venit cu argumente reflectate într-un material video, dar și ppt – Corelarea Bibliotecii „Târgoviște” la Obiectivele Dezvoltării Durabile.

 23 aprilie #săptamanacreativitatii Sărbătoarea noastră, sărbătoarea cărții!

Ziua a început cu o felicitare adresată colegilor în format video, apoi a continuat cu reportajul realizat de Matinalii, TVR MOLDOVA. [ROMÂNIA ȘI REPUBLICA MOLDOVA, UNITE CULTURAL
Astăzi marcăm Ziua Internațională a Bibliotecarului, iar cu această ocazie, ne transmit mesaje două distinse doamne de pe ambele maluri ale Prutului, Ramona Ioana Mezei şi Liliana Juc, femei pentru care biblioteca reprezintă locul în care au grijă de cele mai mari comori ale lumii, cărțile.]

Provocarea Premii și Campioni:  BM are diverse nominalizări bune, frumoase ca idee, deosebite ca titluri dar la fel avem și  multe repetitive, răsuflate altele care nu mai mobilizează sau încurajează, nu mai susțin creativitatea și inovarea vă rugăm să vă expuneți sincer – pentru ce ar mai oferi titluri, nominalizări și premii bibliotecarilor? Dvs. vedeți mai bine lucrurile pe teren, simțiți mai bine politicile de premiere…. Oferiți idei, cât mai multe, serioase, hazlii, deochiate, fantastice, reale. 

Responsabilă de provocare, Trainerul de Excelență Liliana Juc,  va aduna propunerile dvs. clasându-le după categoriile de mai sus. Cea mai bună și inedită sugestie se va alege cu premiu (nu știm încă ce).

La această provocarea Premii și Campioni, Marta Moiseev a venit cu denumiri de nominalizări și premii în formatul poster.

 Programul Săptămâna Creativității și Inovației 2020 a constat din provocări, instruiri, lecturi și povești. La toate acestea, am răspuns cu promtitudine și la fel de activ ca la celelalte ediții. Ne-am ales cu gradificarea Cea mai activă biblioteca și trei diplome pentru cei mai activi bibliotecari: Liliana Juc, Marta Moiseev, Violeta Lisnic.

CONCLUZIE: În cadrul Programului SĂPTĂMÂNA CREATIVITĂȚII ȘI INOVAȚIEI ON-LINE, ediția a VI-a, inițiată de BM „B. P. Hasdeu”, au fost lansate provocările:
15 aprilie. Provocarea Biblioteca cu idei;
16 aprilie. Provocarea Mapa cu idei;
17 aprilie. Lansarea inițiativei sociale Voi stați acasă, noi vă povestim;
21 aprilie. Provocarea Sunt creativ/ă;
22 aprilie. Provocarea Obiectivele de Dezvoltare Durabilă;
23 aprilie. Provocarea Premii și Campioni.

Am venit cu răspunsuri abordate în manieră creativă.

15 aprilie. Provocarea Biblioteca cu idei. Am răspuns: cu trei sugestii de carte„Darul lui Jonas”, „Aisbergul nostru se topește”, „Viața ca o coridă” de Octavian Paler.

16 aprilie. Provocarea Mapa cu idei Ateliere dedicate mânilor și înscriere ca voluntari Cărți audio.

17 aprilie. Lansarea inițiativei sociale Voi stați acasă, noi vă povestim – contribuții cu povești și activități la inițiativa VOI STAȚI ACASĂ, NOI POVESTIM.

21 aprilie. Provocarea Sunt creativ/ămini-scenete teatralizate, ateliere de creație video, un eseu, vernisaj de pictură.

22 aprilie. Provocarea Obiectivele de Dezvoltare Durabilă – material video, dar și ppt – Corelarea Bibliotecii „Târgoviște” la Obiectivele Dezvoltării Durabile.

23 aprilie. Provocarea Premii și Campioni denumiri de nominalizări și premii în formatul poster.

INDICATORI DE IMPACT:

32 postări, 7014 vizualizări, 327 like-uri

Liliana Juc, șef Filială

2 gânduri despre „SĂPTĂMÂNA CREATIVITĂȚII ȘI INOVAȚIEI, EDIȚIA A VI-A, 2020: ANALIZĂ ȘI SINTEZĂ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s