27 Aprilie – Ziua Drapelului Republicii Moldova

Drapelul de stat reprezintă simbolul oficial al suveranității și independenței Republicii Moldova. Prin hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 62 din 23 aprilie 2010, ziua Drapelului de stat este sărbătorită la 27 aprilie.

Drapelul Republicii Moldova este tricolor. Culorile sunt dispuse vertical, după ordinea: albastru, galben și roșu, cu un raport al proporțiilor de 1:2 între lățime și lungime. În centru, pe culoarea galbenă este imprimată Stema țării noastre. Stema de Stat a Republicii Moldova reprezintă un scut tăiat pe orizontală având în partea superioară cromatică roşie, în cea inferioară – albastră, încărcat cu capul de bour având între coarne o stea cu opt raze. Capul de bour este flancat în dreapta de o roză cu cinci petale, iar în stânga de o semilună conturnată. Toate elementele reprezentate în scut sînt de aur (galbene). Scutul este plasat pe pieptul unei acvile naturale purtînd în cioc o cruce de aur (acvila crucială) şi ţinînd în gheara dreaptă o ramură verde de măslin, iar în stînga un sceptru de aur.

Drapelul Moldovei a fost creat în 1990, fiind asemănător cu cel al Țării Românești, dar diferă în proporție și într-o culoare albastră mai deschisă. Drapelul tricolor cu stema amplasată în centrul fâşiei galbene a fost legiferat oficial la Prima Sesiune a Sovietului Suprem al R.S.S. Moldova din 27 aprilie 1990.

Tricolorul a fluturat, conform unor descrieri de epocă, pentru prima dată, la 29 iulie 1839, pe muntele Pleşuva (zona Comarnic-Prahova). Astfel, arborarea de către francezul Al.Vaillant şi slugerul Angelescu, însoţiţi de ţăranii şi ciobanii din Comarnic, a tricolorului ca „drapel naţional al Principatelor” („le drapeau national”) este, poate, cea mai veche atestare documentară a acestui fapt.

Culorile tricolorului nostru, conform tratatului din sec. al XIV-lea al juristului italian Bartolus de Saxoferrato „Despre însemne şi steme” („Tractatus de insigniis et armis”), sunt considerate cele mai „nobile” în cromatica heraldică. Albastrul este un simbol al fidelităţii şi perseverenţei. Culoarea albastră este culoarea cadrului natural: albastrul azur este culoarea cerului, a infinitului, a visului, a vieţii paşnice şi libere. Aurul (galben în drapel) semnifică soarele, bogăţia, prestigiul, grandoarea.
Roşul — mărire, bravură, îndrăzneală şi generozitate. În Moldova medievală culoarea roşie era tradiţional culoarea proprie suveranului — domnului ţării.

Albastru, galben şi roşu – iată cele mai des întâlnite culori în vechile broderii populare româneşti şi în veşmintele femeieşti. Aceste culori, conform mărturiilor istoricilor, au fost culorile naţionale ale Daciei lui Traian. Toate aceste trei culori sunt şi în stema Basarabiei (în câmp albastru un cap de bour de aur, cu ochii, limba şi coarnele roşii, însoţit între coarne de o stea de aur cu cinci raze şi, din flancuri, la dreapta, de o roză de argint cu cinci petale şi, la stânga, de o semilună de argint spre dreapta; bordură din culorile imperiului), care reprezintă, dacă eliminăm bordura din culorile imperiului, stema antică a Principatului Moldovei.

Surse: https://sputnik.md/society/20170427/12385156/27-aprilie-ziua-drapelului-stat-istorie-semnificatie.html ; https://moldova.md/ro/content/simbolica-de-stat ; http://www.akademos.asm.md/files/Academos_2_2010_PDF.pdf

Marta Moiseev, șef serviciu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s