Evenimente 2019

Anul 2019, a fost anul evenimentelor de anvergură, precum, Relansarea Programului Să Re-auzim povestea (21 feb.), Întâlnirea cu Maestrul Eugen Doga, autorul cărții „Prietenii mei dragi” (30 oct.), Cititorul și partenerul anului 2019 (23 dec.). Tot în contextul evenimentelor se înscriu și activitățile cognitive de proporții: lecția publică Catastrofa de la Centrala Nucleară Electrică Cernobîl (CNEC) – cea mai gravă catastrofă nucleară din istorie (9 aprilie), Duplex Profesional BM „B. P. Hasdeu”, Filiala „Târgoviște”, Chișinău – Biblioteca Metropolitană București (13 apr.).  

 Consemnăm, aici, și participarea deosebită la Evenimentele inițiate de BM „B. P. Hasdeu”:„Talciok (științific)”, unde am avut implicare prin altfel de prezentare a rezultatelor obținute în crearea Poveștilor Digitale de către Biblioteca Municipală (Buticul povestașilor – conceptul de amenajare creativă, elaborarea decorului Povești de marcă și a artefactelor tricouri cu print de povești digitale); participare la lansarea Concursului de lectura pentru copii si adolescenți „Bătălia cărților”, ediția a V-a, 2019, cu prezentarea cărții „David și vioara lui” de Eleanor H. Porter; Săptămâna creativității și inovației, ediția a V-a (15 – 21 aprilie); Campania de promovare a Științei Hasdeu, ediția IV-a (10 – 15 noiembrie); Ringul intelectual (cu participarea filialelor din sectorul Buiucani) Runda I, II,  în baza cărții Un secret în Los Angeles de Doina Postolachi, din cadrul Programului de lectură Chișinăul citește, segmentul adolescenți; Programul estival Provocarea verii 2019: Citește! Descoperă! Creează! la care ne-am racordat cu un program vast, variat, cu impact; participare cu comunicare poster Nota ludică în serviciile Bibliotecii „Târgoviște” și comunicare în plen Nimic mai simplu decât o poveste în cadrul Conferinței #BM142 INSPIRĂ. IMPLICĂ. ÎMPUTERNICEȘTE. CONECTEAZĂ. Enumerăm și participările la reuniunile științifice de nivel internațional: Festivalul Poveștilor pentru Toate Vârstele la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila cu poveștile Lucruri sfinte și Vremuri de odinioară; Atelierul profesional BNC „Ion Creangă” Meniul bibliotecii moderne: rețete de succes.                                           

 Activitățile au fost diverse ca tip și formă: lecții publice, spectacole literar-artistice, master-class-uri, ateliere de creație, traininguri, expoziții de pictură, prezentări de carte, vizite ghidate. Enumerăm următoarele activități reprezentative: lecția publicăMihai Eminescu – o biografie pe scurt”, spectacolele Trăiască povestea, Biblioteca mea; Cititorul și partenerul anului 2019; expoziții de pictură Roadele creației noastre organizateîmpreună cu Liceul de arte plastice Igor Vieru; Explo(zii) rare în culoare, expoziție de debut a tânărului plastician Alex Jangă, discipol Cercul Paleta de Aur, Centrul de Creație pentru Copii și Tineret; prezentare de carte Până mai sus de păsări de Lilia Manole (19 apr.).

 În scopul promovării activităților de bibliotecă, dar, și pentru a arhiva în istoria bibliotecii, am imortalizat momentele frumoase, realizând 193 videouri de impact la public 42456 vizualizări, pe care le-am distribuit pe rețele sociale. În cadrul Proiectului inovațional Povestea de seară pe facebook au fost turnate 29 de povești. Și-au desfășurat cu succes activitatea serviciile: Teatrul de păpuși BIBLIOPICII (16 workchop-uri/ 172 part., 6 spectacole/ 269 part.), Meșterița (28 ateliere/ 411 part.), Tab Creativ (23 traininguri/ 328 part.).

   Acțiunile anului 2019:

 • Implementarea Proiectului inovațional Povestea de seară la Târgoviște pe facebook și monitorizarea impactului acestuia;
 • Consolidarea și stabilirea de noi parteneriate: Colegiul de Ecologie (str. Burebista nr. 70);
 • Vizibilitate în presă/ apariții la Radio și TV (16) (Radio Moldova, TVR Moldova, Publika TV, TVR Matinalii, PRO TV, Moldova 1 TV, RTR Moldova);
 • Elaborarea  articolelor pe  https://filialatargoviste.wordpress.com (54)și în presa de specialitate BiblioPolis, Curier (România), Univers Pedagogic Pro (3).
 • Conceperea și desfășurarea creativă a Programului estival Provocarea verii 2019, vizând elaborarea agendei, desfășurarea activităților de lectură, STEM, creație; analiză și sinteză a activității grupurilor, selectarea testimonialelor, etc.
 • Desfășurarea serviciului estival Micii europeni, ediția a X-a (11 activități cu 270 participanți).
 • Desfășurarea activității de formator: Tipuri și tehnici de lectură; master-classMarionete în bibliotecă în cadrul Academiei de vară pentru tinerii bibliotecari, ed. 2019, master-class Lectură teatralizată (în cadrul Liceului de Limbi Moderne și Management).
 • Desfășurarea activității de bibliotecar-ghid în cadrul serviciului BiblioTur – Descoperim Chișinăul altfel (2) excursii pietonale: Academia de vară pentru tinerii bibliotecari, ed. 2019; o delegație din Târgu-Mureș).
 • Promovarea pe rețele sociale a evenimentelor, serviciilor, programelor (Povestea de seară la Târgoviște pe facebook, Să Re-auzim povestea, Programului estival Provocarea verii 2019, etc.) prin realizarea de videouri, postări, articole.
 • Instruirea personalului: transmiterea  tehnicii de creare a unei povești digitale în cadrul serviciului  Învățăm să cream povești digitale la trei dintre colegi (Marta Moiseev, Natalia Caruntu, Violeta Lisnic).
 • Reușitele și succesele noastre au fost încununate de diplome de excelență, de mențiune și onoare (Diplomă de excelență pentru contribuții remarcabile la realizarea Programului „Provocarea Verii”; Diplomă de excelență la Hora Științei Hasdeu, campanie de comunicare a științei, ediția a IV, 2019; Diplomă de excelență pentru comunicarea științei prin diversitate, forme, metode, consecvență și originalitate și implicarea oamenilor de știință; Diplomă de mențiune Săptămâna Creativității și Inovației, ediția a V-a, 2019; Diplomă de onoare Liliana Juc, șef al Filialei „Târgoviște”, Biblioteca Municipală „B.P.Hasdeu”. 2019. (Guvernul Republicii Moldova).

 Ring intelectual Runda I, II,  în baza cărții Un secret în Los Angeles de Doina Postolachi din cadrul Programului de lectură Chișinăul citește

Programuli estival Provocarea verii 2019: Citește! Descoperă! Creează! la care ne-am racordat cu un program vast, variat, cu impact.

Participare cu comunicare poster, comunicăre în plen la Conferința INSPIRĂ. IMPLICĂ. ÎMPUTERNICEȘTE. CONECTEAZĂ.

Comunicare poster NOTA LUDICĂ ÎN SERVICIILE BIBLIOTECII „TÂRGOVIȘTE”
Comunicare în plen NIMIC MAI SIMPLU DECÂT O POVESTE
Lecție publică „Mihai Eminescu – o biografie pe scurt

 Lecție publică „Mihai Eminescu – o biografie pe scurt” livrată elevilor de la Școala Profesională Nr. 2 și Centrul Comunitar pentru Copii și Tineret „Vatra”. Prelegere persuasivă cu inserțiuni artistice, poezii recitate de participantele de la Teatrul de păpuși „Bibliopicii”, comentarea unor date și fapte din biografia poetului, trimitere la surse, prezentarea edițiilor de referință. ”

 „Talciok (științific)”,  la care au fost prezentate realizările anului, cei care explorează, prezervă, comunică știința; cei care au înregistrat rezultate în activitatea de cercetare, în studii biblioteconomice și bibliografice, critico-literare; realizări în domeniul formării capacității profesionale și creative, necesare bibliotecarilor pentru îndeplinirea misiunii și scopului Bibliotecii Municipale. Și-au demonstrat rezultatele: Comunitatea „Ignite Club Hasdeu”, Comunitatea „Traineri Hasdeu”, Comunitatea Povestașilor, Comunitatea Cercetătorilor, Comunitatea Editorială.  În cadrul acestui eveniment am participat cu Buticul povestașilor, unde am avut implicare desăvărșită prin conceptul de amenajare creativă (elaborarea decorului Povești de marcă și a artefactelor tricouri cu print de povești digitale).

 Un atelier desfășurat la inițiativa Departamentului Dezvoltarea Serviciilor. Scenariul, ideile de decorațiune, de derulare a evenimentului, au fost impresionante și de-a dreptul motivaționale la continuarea Programului de lectură „Să Re-auzim povestea” și Din program: Pledoarie în favoarea poveștilor. Prezintă: Liliana Juc. Imensitatea Poveștilor: teorie și practică. Prezintă: Liliana Juc.  Subtilități și tertipuri în povești. Prezintă Victoria Fonari, dr., conf. universitar, specialist în literatura română. Frumusețea limbii poveștilor. Exerciții de dicție cu Mariana Bahnaru, Artistă a Poporului, prezentatoare de televiziune și radiofuziune.  Etape de înscenare a unei povești.  Prezintă Angela Timuș, șef Secția Dezvoltare Servicii. Spectacol literar–artistic Gala poveștilor. Prezintă Teatrul de păpuși „Bibliopicii”.

 Prezentarea cărții „David și vioara lui” de Eleanor H. Porter în cadrul Evenimentului Lansarea Concursului de lectura pentru copii si adolescenți „Bătălia cărților”, ediția a V-a, 2019

„Cititorul și partenerul anului 2019” eveniment de celebrare a succeselor la Filiala „Târgoviște”. Decernarea celor mai activi, devotați, implicați parteneri, voluntari, cititori.

Liliana Juc, șef Filială

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s