Competiție intelectuală – o nouă formă în Programul de lectură „Chișinăul citește”

Ring intelectual, runda a II-a, segmentul adolescenți, în baza cărții „Un secret în Los Angeles” de Doina Postolachi a început cu un dialog cu cititorii, mai bine zis, cu toți participanții la această activitate. A fost o discuție de încălzire, bunăoară, din ce liceu vin? ce bibliotecă reprezintă? cum se numește bibliotecara care i-a îndrumat la lectură?, etc. După introducere, am purces la enunțarea Regulamentului: Reguli de organizare şi desfăşurare a competiției „Ringul intelectual”. Am trecut la fapte prin tragerea la sorți pentru formarea celor două echipe, alegerea denumirii, căpitanului, prezentarea echipelor. Intrarea în ringul intelectual propriu-zis a fost anticipat de două întrebări de simulare. Competiția dată a inclus întrebări analitice, de reflecție, dar și bazate pe detalii, pe reproducerea mesajelor aproape de text, pe continuarea enunțurilor, descifrarea tropilor, tălmăcirea sensurilor/ ideiilor din opera pusă în dezbatere.

 Echipele care s-au duelat au purtat denumirile „Visătoarele” și „Enigma”. Echipa „Visătoarele” a spart ghiața mai târziu, oferind răspunsuri pline de justețea argumentelor. Aici, afirmându-se mai mult căpitanul echipei Mădălina Starâș. Echipa „Enigma” a dat cele mai multe răspunsuri complete, analitice. Și în cazul echipei date, s-a evidențiat căpitanul ei Mihalachi Alexandru, care a oferit cele mai multe răspunsuri corecte.

 Participanții au fost în dificultate în cazul întrebărilor bazate pe datalii, când trebuiau să dea denumiri exacte (de ex.: inscripție pe pernă, denumirea unui viitor roman), să continuie enunțul, să reproducă un pasaj în cheia gândurilor autoarei romanului „Un secret în Los Angeles”. În aceste situații au fost ghidați de către moderator, care venea cu indicii, încearcă să tălmăcească mai bine întrebările prin enunțarea subtilă a unor lexeme semnificative pentru a putea sesiza și evoca conotațiile textuale.

 După dezbaterea celor 50 de întrebări, am revenit cu precizări pentru unele răspunsuri incomplete, nedefinitivate și am trecut la o promtă evaluare a volumului prin colajul de idei extrase (expuse premeditat pe  flifpchat).  Interesant și surprinzător a fost momentul de reflecție creativă, atunci, când fiecare participant la ring, și-a expus opinia vizavi de felul în care s-a lecturat opera, sentimentele provocate de această producție literară, gândurile pe care le-au reținut, concluzii determinante.

 Cu tema învățată, am trecut la etapa de totalizare: anunțarea scorului, premierea participanților, fotografie de grup, delectarea cu mere tomnatice.   

Liliana JUC, șef Filială

Din program:

Mică introducere în activitate.

Prezentarea regulamentului: Reguli de organizare şi desfăşurare a competiției „Ringul intelectual”.

Tragerea la sorți pentru formarea celor două echipe.

Prezentarea echipelor: alegerea denumirii, căpitanului.

Intrarea în ringul intellectual: Întrebări/ răspunsuri.

Vocea participanților: momentul de reflecție asupra lecturii povestirii date.

Momentul de totalizare: anunțarea scorului final, premierea participanților.

Scorul final înregistrat de echipe: 26 de puncte – „Enigma” și 17 puncte pentru echipa „Visătoarele”.

Membrii echipei „Visătoarele”:

Andreea Scutari (L. On. Ghibu, Biblioteca V. Bielinski), Ruxandra Pitghirnîi (L. On. Ghibu, Biblioteca V. Bielinski), Marinela Pascari (Lic. municipal sportiv, Biblioteca Alba Iulia), Mădălina Starîș (Lic. municipal sportiv, Biblioteca Alba Iulia).

Membrii echipei „Enigma”: Andreea Jangă (L. Dante Alighieri, Biblioteca Târgoviște), Emanuela Cîrpă (L. Doina și Ion Aldea-Teodorovici, Biblioteca Târgoviște), Diana Timercan (L. Doina și Ion Aldea-Teodorovici, Biblioteca Târgoviște), Alexandru Mihalachi (L. Liviu Deleanu, Biblioteca Alba Iulia).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s