Programul estival „Provocarea verii 2019”, Grupul III-a: analize și sinteze

Grupul III, din Programul estival „Provocarea verii 2019”, a avut o agenda bogată, expresivă, care s-a remarcat prin următoarele activități: o călătorie la Unitatea Militară „Ștefan Cel Mare și Sfânt”, „Margareta Cemârtan-Spânu – carte vie”, Descoperă-ți vecinii!; Institutorul grupului pentru o zi (cu Adriana Minciună, voluntară, elevă Liceul „Dante Alighieri”), master-class „Tehnica acuarelei” cu tânărul plastician Alex Jangă.

JURNALUL ACTIVITĂȚILOR

01.07. Recapitulare. Am parcurs toată materia studiată de către cele două grupuri prin mici recapitulări, pe care apoi, le-am trecut pe postere. Participanții activi, în grupurile anterioare, au fost numiți conducători de grup, ei și-au ales echipa. cei noi au ascultat, au fost inițiați în materialul parcurs. Am lucrat eficient, folosind nu doar cunoștințele din memorie, dar și sursele informaționale vizavi de temele enunțate. Fiecare conducător de grup și-a selectat și subiectul pe care-l stâpânește mai bine. Posterele realizate constituie o dovadă a bunei însușiri, dar și o estimare a capacității de a sistematiza și a reda materia însușită anterior prin lectură, explorare, creare.

02. 07. Citim despre Ștefan cel Mare și Sfânt. Tipurile de lectură abordate au fost: lectura literară a textelor artistice (fragmente din Letopisețul Țării Moldovei, „Muma lui Șt. cel Mare” de Dm. Bolintineanu, „Patria română” de G. Coșbuc, „Moldova țara mea de dor” de Vladimir Potlog, „La moartea lui Ștefan Vodă” de Șt. O. Iosif, etc.) și lectură informativă a fișierului biografic, lectură cu elemente de teatralizare a legendei „Cămașa țăranului” de Petru Demetru Popescu. Tehnicile de lectură: în ștafetă, în perechi.

La capitolul Descoperă! Cu prilejul împlinirii a 515 ani de la trecerea în eternitate a Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, am mers cu un recital de poezie la Brigada de Infanterie Motorizată nr. 2, care-i poartă numele. Copii au trăit emoții deosebite: au declamat în față soldaților, au depus flori la bustul Marelui voievod, s-au minunat de tehnica militară, au servit un prânz ostășesc 

03.07. Citește despre țările central-europene. Descoperă: Cehia, Slovacia, Ungaria.

04.07. „Margareta Cemârtan-Spânu – carte vie”.  În ajunul celui de al doilea val al deportărilor, am desfășurat o întâlnire cu fosta deportată, scriitoarea Margareta Cemârtan-Spânu, care le-a istorisit copiilor triste amintiri din copilărie, file sumbre despre calvarul deportărilor. Mai mult decât o întâlnire, a fost o lecție de viață, omenie și istorie. O activitate plină de impresii culese din narările autoarei, dar și una în care, am păstrat tradiția lecturii, pauzelor dinamice.

05.07. Desene pe asfalt: Simboluri și imagini ale temelor studiate în Programul Provocarea verii. Descoperă: Vecinii și partenerii noștri – Sectorul de Poliție Buiucani nr. 3.

08.07. Recapitulare! O zi în care noutatea se îmbină cu cele parcurse anterior! 
Astăzi, am izbutit să aducem briza mării prin „lectura lângă palmier”. Am interpretat materia cunoscută prin crearea posterelor, adică aripile viitorului zmeu Povocareaverii2019, ne-am dezvoltat gândirea critică și analitică prin jocurile cognitiv-distractive, de evaluare, precum „Piratul”, „Salvamarul”.

09.07. Master-class „Tehnica acuarelei”. Prezintă: Alex Jangă.

10.07. Micii europeni descoperă statele balcanice: România, Bulgaria, Slovenia, Croația. Pe lângă descoperirea țărilor balcanice, am creat un zmeu uriaș, nu unul simplu, ci unul al cunoștințelor acumulate de Grupul I, II, III. Aripile le-am pregătit pe durata săptămânilor anterioare, astăzi, l-am asamblat!

11.07. Instrumentele muzicale. Definiția muzicii, genurilor muzicale, trecerea în revistă a instrumentelor muzicale, în speță, instrumente cu corzi, compozitori celebri, etc. cu Adriana Minciună, voluntară, elevă Liceul „Dante Alighieri”. Forma de activitate: Institutorul grupului pentru o zi.

Lectură – 8 ore / 173 part.

Explorare – 7 activități / 136 part.

Creare (ateliere de creație, concursuri de creație) – 5 activități / 82 part.  

Total: 20 activități

Liliana Juc, șef Filială

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s