Grupul 1. Programul „Provocarea verii: Citește, Descoperă, Creează!”

Programul estival „Provocarea verii: Citește, Descoperă, Creează!” a demarat cu succes!

Am desfășurat diverse activități în care lectura a fost omniprezentă prin diferite tehnici de lectură, precum, lectura în perechi, în ștafetă, cu pantomimă, model. Am lecturat artistic poezii de vacanță, am lecturat exploratoriu din surse enciclopedice despre soare, timp, Chișinău, hârtie, țările baltice, mierea și proprietățile ei, obiceiuri și tradiții de Duminica Mare. Am susținut un spectacol „Vacanță cu gust de poezie” pentru elevii din Tabăra de vară „Columnașii”. Fiecare activitate a fost condimentată cu jocuri cognitiv-distractive (Idei în perechi, Cuvântul fierbinte, Stupul de albine), exerciții de dezvoltare a inteligenței, pauze dinamice (Numărătoarea). Descoperirile au fost efectuate prin discuții / dezbateri Topul celor mai frumoase biblioteci, Curiozități despre cărți, concursuri de erudiție, lecția publică Primul ajutor medical, traininguri (aplicații pe tabletă Comic Page Creator, Google Earth, Ghicește cuvântul, Țări și capitale). Creația a fost reflectată prin ateliere de creație Chișinău – oraș de vis, Pictează cu mâinile. Explozie solară! Confecționăm un zmeu, Simboluri ale țărilor baltice, Împletim coronițe.

Zece zile fierbinți prin multitudinea de activități: ore de lectură cu diferite tehnici de lectură (lectură cu pantomimă, în ștafetă, în perechi), ateliere de creație, aplicații pe tabletă, materiale video, întâlnire cu invitați, jocuri de evaluare, de dezvoltare a inteligenței, ateliere de creație, experimente, etc.

JURNALUL ACTIVITĂȚILOR

4 iunie Spectacol literar-artistic Vacanță cu gust de poezie prezentat pentru Tabăra de vară „Columnașii”. Dezvoltarea și dobândirea competențelor de creare, explorare, creșterea performanței lecturii prin joc. Jocuri de prezentare și cunoaștere interpersonală, de consolidarea a cunoștințelor, lectură-joc, etc. 

5 iunie De la lectura obligatorie la lectura exploratorie! Citim despre soare. Tehnica de lectură: citirea în ștafetă. STEM: Elaborăm #benzidesenate în aplicația Comic Page Creator. Atelier de creație: Pictează cu mâinille. Explozie solară! 

6 iunie Citim despre timp! Tehnica de lectură: citirea în ștafetă. STEM: Prezentarea aplicației Ghicește cuvântul!

7 iunie Citim  despre Chișinău! Atelier de creație: Chișinău – oraș de vis. Prezentarea aplicației Ghicește cuvântul. 

10 iunie Aflăm Totul despre hârtie prin diferite tehnici de lectură: citirea în ștafetă, citirea-model, citirea în perechi. Un joc /exercițiu de antrenare a minții. Un exercițiu de creativitate: „Cum putem recicla hârtia?Atelier de creație: Confecționăm un zmeu de hârtie.

11 iunie Prelegere persuasivă Primul ajutor medical. Prezintă: Tamara Roșca, studentă anul V, Medicină generală, Universitate de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițeanu”. 

12 iunie Micii europeni. Descoperim „Țările baltice: Estonia, Letonia, Lituania”. Jocuri de dezvoltare a inteligenței, lectura exploratorie prin diverse tehnici de lectură: în ștafetă, în perechi. Atelier de creație: Țările baltice: Estonia, Letonia, Lituania. STEM: Aplicații pe tabletă: Țări și capitale.

13 iunie Descoperim Mierea și proprietățile ei. Am alcătuit câmpul semantic al cuvântului „miere”, am analizat acest lexem prin tehnica „diamant”, am sesizat proprietățile ei prin lectură exloratorie și vizionare de filmulețe. Joc de evaluare „Stupuri de albine” Atelier de creație: Testul gusturilor. 

14 iunie Descoperim Obiceiuri și tradiții de Duminica Mare. Prin lectură, am aflat mai multe, mai variate și mai juste despre această sărbătoare. Am citit, construit câmpul lexical „Duminica Mare”, am savurat din poezia „Duminica Mare”, „Ceasornicul din tei” de Ar. Suceveanu, am sorbit din lecturi informative din surse multiple și accesibile pentru fiecare, ne-am bucurat de verdele frunzarilor de tei, nuc, romanițe, împletite în cununițe! Atelier de creație: Împletim coronițe.

IMPACT:

Lectură – 9 ore / 239 part. = 405 minute dedicate lecturii

Explorare – 11 activități / 335 part.

(traininguri, concursuri de erudiție, lecție publică, discuție /dezbateri)

Creare (ateliere de creație, concursuri de creație) – 7 activități / 212 part.

Total: 27 activități / 786 part.

Liliana Juc, șef Filială

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s