CUM A ÎNCEPUT TEATRUL DE PĂPUȘI „BIBLIOPICII”

 Îmi doream să aduc textul literar-artistic mai aproape de inima cititorului.  La început era cuvântul și imaginile de pe fila cărții. De fiecare dată, în cadrul orelor de lectură, desfășurate cu frecvență majoră, utilizam elemente teatrale, adică citeam cu expresivitate, folosind artefacte. În cazul orelor de poveste, întotdeauna naram povestea, este un crez artistic – de a privi în ochii ascultătorului. Și am văzut că asta ține, place mult copiilor și părinților acestora. Atunci, am hotărât să dezvolt, extind materialele ilustrativ-didactice pe care le foloseam, am îndrăznit să confecționez păpuși. Este foarte lesnicios să pui în gura unei păpuși povestea. Și m-am gândit de ce nu i-aș învăța și pe copii, preadolescenții, să facă acest lucru, adică să-și exteriorizeze emoțiile în urma lecturii prin intermediul păpușii. Așa a apărut serviciul Teatrul de păpuși „Bibliopicii”. Menirea acestuia este de a deprinde arta de a improviza și a dramatiza un text literar-artistic, de a dezvolta creativitatea, corectitudinea exprimării, spontaneitatea artistică, abilitatea de a transmite un mesaj, de a mânui o păpușă (într-o măsură mai mica).

Teatrul de păpuși „BIBLIOPICII”,  cel mai atractiv serviciu de la Filiala „Târgoviște”, a fost lansat prin spectacolul literar-artistic Biblioteca este locul unde orice vis se îndeplinește, în cadrul proiectului Nocturna Bibliotecilor 2016 și botezat cu acest nume de către participanții ei. Parcursul serviciului a fost unul plin de culoare, în ascensiune. Astăzi, avem două cortine splendide, o colecție impunătoare de păpuși cu tijă (spunem noi ghiduș), de deget și de mână, care stârnesc uimirea și încântarea. Toate sunt trecute prin filiera minții și a inimii, create, cusute de noi, Liliana Juc, șef Filiala „Târgoviște”, și Violeta Lisnic, șef oficiu copii. (Violeta Lisnic a făurit cele mai multe dintre ele.)

Fiind în căutare de noi performanțe, organizăm workshop-uri: Exerciții de plasticitate a mâniilor, Exerciții de sincronizare, Conducerea păpușii, Conducerea păpușii respectând caracterul personajului, Păpușa sunt eu! Exerciții de dicție. Toate păpușile teatrului „Bibliopicii”sunt creații handmade. Discipolii sunt angajați sufletește în acest serviciu. Fiecare dintre ei este #zen: încearcă, perseverează, crează, se depășește pe sine. Numărul lor crește de o ședință la alta, de la un spectacol la altul! Teatrul îi magnetizează și educă pe toți: atât pe cei care învață să fie actori, cât şi pe cei care sunt spectatori. Impactul este unul major – social, cultural și instructiv – copiii învață să mânuiască o păpușă de deget sau de mână, dezvoltă exprimarea corectă, frumoasă, ținuta scenică și creativitatea. Aici, învățăm nu doar să mânuim o păpușă, dar și deprindem dragostea de carte, limba română, artă. Ne umplem de experiență.
 Teatrul de păpuşi „Bibliopicii” de la „Târgovişte” are un feedback pozitiv din partea părinţilor, bucuroşi să-şi ocupe odraslele cu ceva, interesant, util (Ecaterina Paduret Multumiri d-nei Liliana pentru dragostea nesecata de carte pe care o ofera copiilor nostri. MULTUMIRI!. Irina Cazan Vă mulţumim pentru truda, răbdarea, bunătatea şi primirea caldă pe care o primesc copiii noștri la Filiala Târgovişte.); voluntarilor care îşi pot manifesta abilităţile actoriceşti (Liuba Maxim Cu mare drag, abia astept să mai colaboram!); partenerilor cu care conlucrăm (Carolina Locoman  Mulțumim enorm Doamnei Juc pentru clipele de revelație dăruite spectatorilor, cititorilor, pentru colaborarea frumoasă, care durează de 8 ani. Suntem încîntați de toate activitățile organizate de DVS. Bravo micilor actori! Succese! Veronika Dumnean  Astept noi colaborari!). P

Promovăm serviciul  Teatrul de păpuși „Bibliopicii” de fiecare dată când se ivește vreo ocazie: întâlniri cu scriitorii, evenimente, sau simple întrevederi cu partenerii și utilizatorii bibliotecii. Pentru diversitate, dar și pentru a etala bunele practici din cadrul serviciului, am mers cu  spectacole la evenimentele Zilele Bibliotecii „Codru”,  Zilele Bibliotecii „Nicolae Titulescu” 30 de ani, Lansarea cărții Chișinăul în teatru de Larisa Ungureanu,  Comemorarea Poetului Mihai Eminescu la Brigada Ștefan Cel Mare și Sfânt. Cea din urmă prezentare, a fost o experiență unică pentru copiii de la Teatrul de păpuşi „Bibliopicii”, care i-a făcut să trăiască emoţii alese – anturaj diferit, public numeros, aplauze furtunoase. Am participat cu acest serviciu la  Târgul Partenerilor Bibliotecilor „Creăm punți spre dezvoltare: Biblioteca Modernă” (https://filialatargoviste.wordpress.com/2017/01/27/targul-bibliotecilor-moderne-din-9-decembrie-2016-2/); Biblioteca Altfel e Biblioteca Mea (23 septembrie 2018).

Am realizat spectacole în baza cărților, în speță, lecturate în cadrul Programului Chișinăul citește (Dansul florilor de Ianoș Turcanu, În ospeție la ursulețul Marmi de Mircea Grecu), am susținut spectacole în cadrul evenimentelor desfășurate în Filiala Târgoviște, precum, Ziua Familiei, Rucsacul de vacanță, Biblioteca mea, etc. La fel, am participat cu inserțiuni artistice la evenimentele organizate de BM „B. P. Hasdeu”.

 Bibliopicii au provocat interesul mass-mediei, am fost invitați la emisiunea „Acasă devreme” (Jurnal TV, iulie 2017), „O seară perfectă” (PRO TV, 08.05.2019)

 Activitatea Teatrului de păpuși „Bibliopicii” este elucidată pe paginile: https://www.facebook.com/filiala.targoviste/; https://filialatargoviste.wordpress.com/; https://bibliopicii.wordpress.com/.   Creăm şi perseverăm pentru a avea cel mai util și aducător de valoare serviciu! Prin acest serviciu ne percepe lumea din afară, prin el comunitatea ne admiră. Teatru de păpuși „BIBLIOPICII” a devenit un brand și ținem la el cu mare dorință de a excela. Nocturna 2016 a fost o pistă de lansare, iar Teatrul de păpuși „BIBLIOPICII” – o prefigurare a mărcii. Da, am știut să ne facem #zen prin acest serviciu, ce a conturat identitatea Filialei „Târgoviște”.   

Liliana Juc, șef filială                          

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s