Vizitele ghidate – un serviciu necesar în formarea unui cititor avizat

 Vizitele ghidate sunt organizate atât din inițiativa Bibliotecii „Târgoviște” pentru a familiariza colectivitățile preșcolare și școlare cu Biblioteca, cât și la solicitările acestora. În urma numeroaselor vizite ghidate desfășurate în ultimii ani, a crescut interesul față de această entitate și față de viața culturală a acesteia.

În ce constă o Călătorie în Regatul Cărții sau Un voiaj în Țara Cunoștințelor? În primul rând, vizitatorilor le sunt prezentate spațiile bibliotecii: Spațiul Actualități și Ficțiune, Spațiul Științe și Tehnologii, Spațiul Copii. Micii vizitatori află cum sunt aranjate cărțile la raft (literalmente, numeralmente, tematic), de ce trebuie să se ghideze în căutările la raft (divizionare, litere); ce reprezintă un divizionar (separă, divizează, indică) și care este rolul lui pe raftul de cărți; ce numim expoziție de carte (volumele stau cu fața spre noi), ce numim ediții periodice (reviste și ziare), specificarea lor (pentru copii și adulți), de ce sunt adunate în colecții/ legături (pentru arhivare și păstrare în ordine numerică).

 Vizitatorii sunt familiarizați cu serviciile de bibliotecă și pașaportul acestora (Teatrul de păpuși „Bibliopicii”, Meșterița, Micii europeni (estival), TabCreativ, Învățăm să creăm povești digitale, Ecolectura), cu proiectul inovațional Povestea de seară pe facebook.

În cadrul acestor vizite, participanții află care sunt regulile de înregistrare la bibliotecă, ce numim „card inteligent”, cum se împrumută documentele la domiciliu, cum poți rezerva o carte, etc.

Participanții la vizitele ghidate sesizează specificul fiecărui spațiu, savurează din frumusețea decorului, ce se schimbă în funcție de anotimp, sunt intrigați de prezența cortinei, diversitatea serviciilor, programelor de lectură (Să Re-auzim povestea, Chișinăul citește (pe trei segmente de vârstă), Concursul de lectură Bătălia Cărților); descoperă multitudinea și complexitatea activităților desfășurate la bibliotecă din fotografiile expuse pe standul Oferta educațională.

Prin aceste lecții informaționale recrutăm noi utilizatori, ne promovăm colecția de carte și oferta educațională. Astfel, formăm și o cultură a utilizării bibliotecii.

Vizitele ghidate sunt organizate și pentru diferite delegații de bibliotecari din Republică, cât și de peste hotarele ei. Evident, acestea se desfășoară la alt nivel, vorbim mai mult pe filiera profesională, în ce constau serviciile oferite pentru comunitatea de cititori, care este impactul acestora, despre specificul Filialei „Târgoviște”, adică nota teatrală și elementul ludic prezent în activitățile noastre.

În concluzie: Vizite ghidate = colecție de carte valorificată, servicii promovate, publicitate asigurată, cititori noi! Într-un cuvânt: beneficii!

Vizitele ghidate au sporit vizibilitatea bibliotecii. Prin aceste lecții informaționale recrutăm noi utilizatori, valorificăm colecția de carte, ne promovăm serviciile și programele, pregătim un cititor avizat, formăm o cultură a utilizării bibliotecii.

Liliana Juc, șef filială

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s