LECȚIA PUBLICĂ „CATASTROFA DE LA CENTRALA NUCLEARĂ ELECTRICĂ CERNOBÎL (CNEC) – CEA MAI GRAVĂ CATASTROFĂ NUCLEARĂ DIN ISTORIE”

bibliotecă modernă este un centru comunitar. Faptele și fenomenele social-istorice se oglindesc în activitatea culturală a bibliotecii. În acest context, a fost organizată lecția publică Catastrofa de la Centrala Nucleară Electrică Cernobîl (CNEC) –  cea mai gravă catastrofă nucleară din istorie. Invitați de onoare au fost: Tudor Capațina, președintele Asociației Obștești Uniunii Cernobîl din Moldova; Ludmila Beşleagă, vicepreședintele Asociației Obștești Uniunii Cernobîl din Moldova, asistentă medical, participantă la lichidarea catastrofei nucleare. La această activitate au participat un grup de elevii de la Școala Profesională Nr. 2; elevii clasei a X-a, Liceul Teoretic „Dante Alighieri”, împreună cu profesorul de istorie Ion Inculeț, elevii clasei a X-a, Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, însoțiți de profesoara de istorie Snejana Jangă.  

 Am început ora publică cu o introducere lirică despre ce a însemnat catastrofa de la Cernobîl pentru noi, contemporanii ei, reflectarea acestor trăiri în pelicule de cinema, în literatura artistică, precum, „Vremuri second-hand” de Svetlana Alexievici, „Grădina de sticlă” de Tatiana Țîbuleac.

Domnul Tudor Căpățină, vicepreședintele Asociației Obștești Uniunii Cernobîl din Moldova, inginer de profesie, a povestit atât despre construcția, structura Centralei Electrice din Cernobîl, încercările nereușite de implementare a noilor tehnologii, insuficienta testarea a tehnici, despre erorile umane comise (insuficiența specializării cadrelor, nesincronizarea ideilor specialiștilor, neconștientizarea pericolului, imprudență în acțiuni, etc,), despre elementele radioactive eliminate în atmosferă în urma exploziei, cât și despre secretizarea unor fapte, distorsionarea informației, ignoranța autorităților de atunci, neconștientizarea pe deplin a consecințelor accidentului nuclear. Ludmila Beşleagă, vicepreședintele Asociației Obștești Uniunii Cernobîl din Moldova, asistentă medicală, participantă la lichidarea consecințelor catastrofei nucleare, a istorist prin prizma trăirilor omenești: vise spulberate, pierderi irecuperabile, boli incurabile, sacrificiul celor care au contribuit la lichidarea consecințelor de la Centrala Nucleară Electrică Cernobîl.

Lecția publică a avut ca suport informațional materialul video, furnizat de către invitați. A fost o activitate binevenită pentru tânăra generație de diseminare a informației despre Catastrofa de la Centrala Nucleară Electrică Cernobîl (CNEC) –  cea mai gravă catastrofă nucleară din istorie.

Liliana Juc, șef Filială

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s