ACTIVITATEA BIBLIOTECII „TÂRGOVIȘTE” – PRIN PRIZMA CELOR ȘAPTE COMPONENTE ALE BIBLIOTECII MODERNE

Privind activitatea Filialei Târgoviște prin prizma celor șapte componente ale bibliotecii moderne pe care ni le-am propus în Planul de activitate 2018, au ieșit în evidență realizările anului 2018.

Servicii cu bune practici – calea succesului. Am desfășurat serviciile cu durabilitate și impact, aici enumerăm Micii europeni, Să Re-auzim povestea (au înregistrat un număr record de participanți) și cele care s-au manifestat prin atractivitate, priză la public în scurt timp, precum, Teatru de păpuși „Bibliopicii”, Meșterița, Biblioterapie. Acestea fiind bazate pe informare, lectură, transmitere de abilități practice, educație nonformală. Am consolidat serviciile bazate pe tehnologii TabCreativ, Învățăm să creăm povești digitale, care au înscris rezultate palbabile – frumoase povești realizate de formabili.  Așadar, putem conchide, că avem servicii care se pliază necesităților comunității noastre de cititori.

Spațiul este modul în care gândim. Unde este mult Spaţiu, acolo este şi mult Timp. (Thomas Mann). Parafrazând am spune, unde este un spațiu frumos, cu larghețe, ergonomic construit, acolo și timpul se desfășoară frumos! Atenție sporită am acordat elementelor ce țin de organizarea spațiilor: iluminarea, confortul, decorul atractiv și relevant. Am efectuat acțiuni de regândire, reamenajare a spațiilui de bibliotecă în cadrul Evenimentelor: Colocviul Centenarul Unirii Basarabiei cu România: contextul și semnificația istorică; Prima oră din anul de studiu 2018 în parteneriat cu Liceul Dante Alighieri – Limba, istoria, pâmântul sunt cei terei piloni ce țin o națiune; Ziua Familiei la bibliotecă; Biblioteca modernă pentru Familie; Programul estival Vacanța la Biblioteca Târgoviște; Spectacolul literar-artistic Pământul cât e de frumos! (în cadrul Întâlnirii cu scriitorul Ianoș Țurcanu); Spectacolul literar-artistic În căutarea fericirii pierdute în baza cărții În ospeție la Ursulețul Marmi de Mircea Grecu; Discuție /dezbatre Cenușă rece de Mihaela Perciun; Lansare de carte Copiii basarabeni în Siberia de Margareta Spânu-Cemortan. La fel, am reorganizat și decorat spatiul pentru desfășurarea eficientă a trainingurilor Idei și bune practici din Polonia și Lituania; Leadership. Idei și bune practici din Polonia și Lituania (în urma Vizitei de studiu a bibliotecarilor din Republica Moldova în Polonia și Lituania (9 -14 aprilie)); workshopurilor Învățăm să mânuim o păpușă, serviciul Teatrul de păpuși „Bibliopicii”, orelor de poveste, serviciul Să Re-auzim povestea; atelierilor literare, servicul Biblioterapie. Tot în acest context, au fost organizate concursurile de ordine internă pentru angajații filialei Târgoviște: Magia sărbătorilor de iarnă, A venit primăvara! Regândește Spațiul!                                                                                 

Colecțiile de carte – un pilon important. Am pus accent pe organizarea colecțiilor pentru a ne racorda la necesitățile utilizatorilor, a valorifica fondul existent de carte, și pentru a promova cartea bună. Acest lucru l-am obținut prin expozițiile virtuale, prin organizarea inedită, creativă a expozițiilor de carte tradiționale, însoțite de artefacte, cu titluri atractive „Cărți cu zâmbet de irană”, „Cărți cu vers de primăvară”, „Cărți din bătălie”, „Cartea săptămânii”, „Cele mai citite cărți”, „Lecturi savuroase”, „Lectura – o călătorie în lumea interioară, etc.

Biblioteca – centru de dezvoltare a competențelor digitale. Biblioteca „Târgoviște” a oferit oportunități de cunoaștere și explorare a tehnologiilor moderne informaționale prin serviciul Învățăm să creăm povești digitale destinat preadolescenților, tinerilor și adulților (benificiarii asimilează tehnica de realizare a unei poveşti digitale, şi anume, programul de creare şi editare video – Windows Live Movie Maker și programul de înregistrări audio – Audacity). În cadrul serviciului TabCreativ, copiii au învățat noi aplicații pe tabletă. Tehnica video și audio pe care o are în dotare biblioteca – proiectorul, microfonul, achiziționat anul acesta, – au facilitat, diversificat buna desfășurare a evenimentelor, serviciilor.

Utilizatorul – prioritatea dintotdeauna. Pentru a scoate în evidență sucesele înregistrate de utilizatorii bibliotecii noastre au fost organizate Evenimentele: Ziua Familiei la bibliotecă; Topul Celor mai cititoare Familii; Biblioteca modernă pentru Familie; Cititorul anului 2018. Ajustarea confortabilă a spațiului de bibliotecă, reorganizarea colecțiilor, diversitatea serviciilor, echiparea cu tehnologii informaționale, organizarea evenimentelor, menționate mai sus, au contribuit la conturarea unei comunități solide de cititori.

Parteneri de încredere – un suport sigur în dezvoltarea serviciilor de calitate. Enumerăm aici următoarele instituții partenere: Liceul Teoretic Dante Alighieri, Liceul Teoretic Columna, Liceul Teoretic Orizont, Liceul Teoretic Hyperion, Liceul Teoretic Mihail Marinciuc, Liceul Teoretic Doina şi Ion Aldea Teodorovici, Liceul Academic Republican de Arte Plastice Igor Vieru, Şcoala Profesională Nr.2, Şcoala Profesională Nr.9, Grădinița Nr. 119, Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă, Centrul Internaţional La Strada, Brigada de Infanterie Motorizată „Ștefan cel Mare” Nr. 2, Biblioteca Științifică Centrală „Andrei Lupan” (Institut), Institul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, (ICJPS). Am consolidat parteneriatele existente, diversificând colaborarea. Am inițiat un nou parteneriat – Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din Buiucani (CCSM).

Bibliotecarul cea mai importantă figură.  Pentru a face față noilor provocări și a beneficia din plin de oportunitățile bibliotecarului modern, ne-am instruit continuu, participând la trainiguri, întruniri profesinale, schimb de experiență, atât la nivel local, în cadrul Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, national, dar și international.

Liliana Juc, șef filială

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s