2018 – Anul Ștefan cel Mare și Sfânt

     2Anul 2018 a fost consacrat marelui domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt. Filiala Târgoviște a organizat o frumoasă  expoziție de carte tradițională pe tot parcursul anului care cu acest prilej  sau desfășurat  diferite prezentări de carte și reviste bibliografice. Cititori  de diferite vârste și categorii s-au putut familiariza cu operele mai multor scriitori din colecția bibliotecii scrise de-a lungul anilor – romane, poezii, picturi, în care personajul central este legendarul Domnitor Ștefan cel Mare, cum ar fi: Frații Jderi și Viața lui Ștefan cel Mare de Mihail Sadoveanu, poemul istoric Dumbrava roșie de Vasile Alecsandri, balada Ștefan cel Mare înaintea cetății Neamțului de Gheorghe Asachi, poemul Muma lui Ștefan cel Mare de Dimitrie Bolintineanu, Biserica Albă de Ion Druță ș.a., picturi cu imaginea lui Ștefan cel Mare și Sfânt, fotografia monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, autor  – sculptorul Alexandru Plămădeală.

    4Ștefan al III-lea s-a născut în anul 1438-1439, Borzești,  supranumit Ștefan cel Mare sau, după canonizarea sa de către Biserica Ortodoxă Română, Ștefan cel Mare și Sfânt, a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504. A fost fiul lui Bogdan al II-lea, domnind timp de 47 de ani, cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române. Este considerat o personalitate marcantă a istoriei României, înzestrată cu mari calități de om de stat, diplomat și conducător militar. Ștefan cel Mare a fost un mare sprijinitor al culturii și al bisericii, ctitorind un număr mare de mănăstiri și biserici atât în Moldova, cât și în Țara Românească, Transilvania sau la Muntele Athos. Pe parcursul domniei a dus peste 40 de războaie sau bătălii, marea lor majoritate victorioase, cele mai semnificative fiind victoria de la Baia asupra lui Matei Corvin în 1467, victoria de la Lipnic împotriva tătarilor, în 1469 sau victoria de la Bătălia de la Codrii Cosminului asupra regelui Poloniei Ioan Albert, în 1497.

     Ștefan cel Mare și Sfânt s-a stins din viață la 2 iulie 1504, Suceava,  fiind înmormântat la Mănăstirea Putna. În fiecare an, pe 2 iulie, simțim, probabil, ceea ce a simțit toată Moldova de la 1504 încoace: o mare durere. Moartea lui Ștefan cel Mare a marcat profund poporul nostru. Candela de la mormântul său de la mănăstirea Putna, din ziua când a fost îngropat, arde zi și noapte în semn de adâncă pioșenie față de cel mai Mare Domnitor pe care l-a avut  Moldova. Legende, cântece, romane, studii, filme, spectacole, monumente, picturi, broderii, medalii comemorative – toate acestea vin să înveșnicească imaginea Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. În memoria colectivă, Ștefan cel Mare este viu, adică, Nemuritor. Cu acest prilej biblioteca Târgoviște organizează diferite activități în parteneriat cu militarii de la Brigada nr. 2 de Infanterie Motorizată Ștefan cel Mare și Sfânt.5

     Locurile memorabile din Chișinău sunt: monumentul domnitorului, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, grădina publică Ștefan cel Mare, liceul care-i poartă numele, icoana lui Ștefan cel Mare și Sfânt din biserica Sfânta Teodora de la Sihla. Lângă monumentul lui Ștefan cel Mare au loc cele mai importante evenimente din istoria recentă a Republicii Moldova.

                                                                                            Mocanu Aliona, șef oficiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s