Conferinţa: Programul de lectură „Chişinăul citeşte” 2018

     Programul Chișinăul citește (segmentul adulți), ajuns la a XV-a ediție, anul acesta  a inclus romanul lui Marcel Gherman Universuri paralele (pentru adolescenți) și a doua carte Cenușă rece de Mihaela Perciun (pentru adulți).

2     În acest an, adolescenții au fost îndemnați de Programul de lectură Chișinăul citește, să-l descopere pe unul din puținii scriitori ce s-a încumetat să abordeze genul literar științifico-fantastic, pe cel ce a publicat în presa tipărită peste o sută de articole și eseuri, cel ce s-a afirmat ca scriitor, eseist, critic de film, muzician, autor al proiectului Megatone, care abordează genurile tehno, ambient experimental, industrial noise și muzică clasică de film, domnul Marcel Gherman.

     Subiectul cărții este o încercare de a evoca imensitatea și diversitatea universului imaginar, o acțiune ce se petrece concomitent în câteva universuri paralele. Pentru a promova această carte la biblioteca Târgoviște a fost expusă o expoziție de carte, unde s-au desfășurat mai multe prezentări de carte, în care au fost implicați tinerii cititori ai bibliotecii de la liceele și școlile profesionale din teritoriu,  fiind provocați în discuții.

     Volumul este alcătuit din câteva proze ce se înscriu în genurile science-fiction şi fantasyMultivers este o ficţiune care conţine toate genurile de proză şi urmează modelul romanului modular. Acţiunea sa se produce simultan în câteva universuri paralele. Multivers este o încercare de a evoca imensitatea şi diversitatea universului imaginar, a universului interior şi a celui real, ca o viziune optimistă. Iar romanul Testamentul regatului Nirgalia şi colecţia de povestiri Istorisiri din tărâmul Pandava formează un ciclu fantasy, Cronicile Pandavei, ce are ca nucleu căutarea unei dimensiuni atemporale a vieţii şi istoriei. Aceste proze îmbină tehnici narative bazate pe cele mai noi tendinţe din literatură cu imaginarul filmelor, graficii şi jocurilor de computer SF.

     Evenimentul de totalizare a acestei cărți a avut loc pe data de 28 noiembrie 2018 în incinta filialei Transilvania, iar biblioteca Târgoviște a fost prezentată de 2 cititori și un bibliotecar, ca moderator a fost doamna Victoria Fonari, profesor universitar.

3     Pe data de 29 noiembrie 2018 Biblioteca Municipală  B.P. Hasdeu a organizat  Cafeneaua literară în baza cărții Cenușă rece, autor Mihaela Perciun din cadrul Programului Chișinăul citește, ediția a XV-a, moderator: Maria Pilchin, critic literar, poetă, prozatoare. Filiala Târgoviște a fost prezentată de 3 cititori și un bibliotecar.

     Romanul Cenuşă rece scris de autoarea Mihaela Perciun întrunește trei proze: „Cenuşă rece”, „Degetele” şi „Străinii”, unite printr-un fir comun, care alcătuiesc romanul.

     Prima parte are ca subiect o înmormântare de la țară, cu toate datinile, cutumele și obiceiurile aferente. O adolescentă, a cărei mamă e plecată în Italia și al cărei tată e mort, trăiește doar cu bunica ei, care, la un moment dat, moare și ea. Sarcina îngropăciunii cade pe umerii ei.

      În cea de-a doua proză sau capitol, o regăsim pe Antonița în tinerețe. Antonița este o tânără doctoriță și de ea e îndrăgostit un bărbat, Tudor, cu multe legături politice dar pe care nu-l acceptă tatăl ei. Trebuie de spus că o parte din acțiune se petrece pe vremea comunismului basarabean.

     În cea de-a treia proză, care continuă acțiunea din prima. Episodul trei: întoarcerea mamei din Italia și partea cu adevărat tragică a volumului. Pe lângă drama copilului care crește aproape singur, fiindcă părinții au emigrat, descoperim și drama celui plecat.

     Prin acest roman Mihaela Perciun reușește să se detașeze, să ia o anumită distanță față de ceea ce se întâmplă în peisajul actual al prozei basarabene, întorcându-se la subiect, la real, la un anumit fel de intrigă, într-o manieră parodică, ludică sau ironică.

     Programul Chișinăul citește își propune constituirea unei comunități de cititori prin promovarea valorilor literare și artistice autohtone și educarea culturii lecturii pentru chișinăuieni cu scopul pentru a atrage cât mai mulţi cititori de diferite categorii și vârste.

Mocanu Aliona, șef oficiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s