Nucul și proprietățile lui. Arborele- minune al dacilor


Nucul este un arbore extrem de valoros, cu numeroase intrebuințări pentru sănătate. Dacii îl cunoșteau și îl venerau ca arbore magic, ca sursă de hrană și ca medicament.652780705[1].jpg

În medicina populară româneasca, nucul are atât de multe utilizări, incât s-ar putea face un mic volum de specialitate cu rețetele medicinale și magice care au fost culese până acum de etnologi. Este o curiozitate a lumii botanice, fiind una dintre plantele care nu acceptă nici o surată in preajma sa (se știe că sub nuc nici iarba nu crește) și, mai mult, ține la distanță toate insectele si dăunătorii. Secretă o cantitate impresionantă de iod, iar fructele sale sunt adevărate bombe energetice, fiind printre alimentele naturale cele mai bogate in calorii și, totodată, cele mai completedin punct de vedere nutritiv.                         90524-00-BAKI_20120427202700.jpg

Fructele (nucile) sunt un medicament-aliment, foarte bogate in vitamina E, ajutând la menținerea sănătătii sistemului cardiovascular, reglând pe cale naturală nivelul colesterolului in sânge, având proprietați stimulatoare hormonale, reîntineritoare si afrodiziace.

Axul nucii, adică acea pojghită care desparte miezul de nucă in două, este puternic astringent, are efecte antitusive și antiinfecțioase la nivelul căilor respiratorii medii. Miezul de nucă – un aliment-medicament cu putere calorică la fel de mare ca și carnea, dar mult mai sănătos.

                                             Știați că….

 • Nucul rodește pentru prima dată la vârsta de 10 ani?
 • Trăieste in medie 3- 400 de ani?
 • Poate produce într-un an între 100 și 300 kg de nuci?
 • Lemnul de nuc este foarte rezistent și foarte fin motive pentru care este folosit la fabricarea mobilei, a instrumentelor muzicale, a ceasurilor de perete, a jucariilor, a parchetului?     
 • Frunzele si cojile verzi sunt folosite pentru vopsirea lânii și a fibrelor naturale? (în combinație cu alte substanțe, Soluția de nuc poate da culorile bej, cafeniu, maro-roșcat, maro-inchis, verde măsliniu, verde inchis si negru).gethumbnew.jpg
 • Unicul soi de nuc din lume cu fructele in formă de inimă crește in Japonia?
 • Cele mai productive soiuri de nuci cresc in Rusia, in munții Vahs? (aici s-au găsit mai bine de 100 de soiuri de nuci ale căror fructe cresc în ciorchine; un chiorchine are 15-20 de fructe, iar un fruct cântarește până la 25 gr.);
 • Cel mai bătrân nuc din lume trăieste in China? (pe o plăcuțî de la baza lui scrie că nucul a fost plantat in timpul dinastiei Shang intre anii 1600- 1066 i.e.n; copacul are 25.4 m inălțime și 15.7 m grosime având o coroana foarte impresionantă care poate oferi umbra pe o rază de câteva sute de mp)

plantarea-nucului.jpg12 curiozități despre nuc

Patria nucului este Asia mică și cea centrală. Nucul mai este numit „sărbătoarea creierului” și ”hrană pentru minte”. Dar și forma lui seamănă cu creierul uman.

Vă propunem să aflați cele mai interesante fapte despre nuci.

 1. În Caucaz, nucul este considerat drept un copac sfînt. Acolo puteți găsi copaci de peste 400 de ani.
 2. Doar 400 g de nuci pot satisface necesitatea zilnică de hrană, asigurînd toate elementele și vitaminele necesare.
 3. În practică, specialiștii recomandă limitarea la 100 g de nuci pe zi. În cazul consumului nelimitat al acestui aliment concentrat (peste 500 g pe zi) este posibilă înflamarea amigdalitelor, erupții în gură, spasme ale vaselor și dureri de cap.
 4. Din coaja arsă de nuci se fabrică cărbune activat de calitate superioară.
 5. Datorită conținutului sporit de magneziu, nucile posedă proprietăți calmante și puțin sedative. 2-3 nuci mîncate cu miere, vor înlătura spasmele vaselor creierului. Nucile reduc tensiunea arterială.
 6. Proteinele din nucă este echivalentă cu proteinele din lapte și carne, însă se asimilează cu mult mai ușor, datorită lizinei. Totodată, la asimilarea proteinei vegetale în organism nu se elimină acidul uric, prin urmare nu se depun săruri.DSC06355.jpg
 7. Efectul benefic al nucilor va fi atins doar la mestecarea îndelungată a miezului. Doar din miezul mărunțit organismul poate primi toate substanțele nutritive.
 8. Locuitorii Asiei Centrale sînt convinși că nucul nu înflorește niciodată. În acest sens, ei au și o zicătoare: „Să moară cel care va vedea floarea nucului”.
 9. Un nuc matur și sănătos poate oferi pe an pînă la 300 kg de nuci.
 10. 100 g de nuci sînt echivalente cu 300 g de pîine de grîu, 700 g de cartof sau un litru de lapte de vaci integral.
 11. Există 21 de tipuri de nuci, cel mai cunoscut fiind Juglans regia.
 12. Cînd miezul se află în starea de coacere medie, o nucă cu greutatea de 15 g conține aproape 100 mg de vitamina C, ceea ce constituie 2 norme pe zi pentru o persoană matură.
 13. De Rusalii, femeile de la ţară duc la biserică frunze de nuc şi apoi le pun la streaşina caselor, pentru ca nucul să le ferească familia de necazuri.

                        Cărți despre nuc în operele scriitorilor

Lisnic Violeta

Surse: http://www.micul-dac.ro/?p=1637 ; http://www.infuziedesanatate.ro/planteaza-un-nuc-iata-cum-te-poate-ajuta/ ; http://ecology.md/md/page/12-curiozitatsi-despre-nuci ; http://www.formula-as.ro/2006/738/medicina-naturista-25/nucul-juglans-regia-7388

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s