Vizitele ghidate – un serviciu viabil al bibliotecii „Târgoviște”

Lecțiile bibliografice sau altfel numite vizite ghidate sunt un serviciu foarte necesar tuturor categoriilor de cititori: copiilor de grădiniță, elevilor claselor primare, liceenilor, colegienilor, adulților, într-un cuvânt, tuturor celor care ne vizitează pentru prima oară. Asta le permite să afle cum stau lucrurile într-o bibliotecă: regulile de înregistrare, adică de obținere a carnetului de cititor, regulile de împrumutare a documentelor în sală și la domiciliu, de utilizare a calculatoarelor, etc. Cei mici înțeleg mai bine ce numim card inteligent și de ce, ce înseamnă divizionar, de ce stau literele între volume, care este deosebirea dintre cartea la raft și expoziția de carte, ce înseamnă carte jubiliară, ce numim ediții periodice, de ce colecțiile de ziare sunt legate cu sforițe, care sunt serviciile de bibliotecă, normele de condută în bibliotecă, drepturile şi obligaţiile utilizatorului, deosebirea dintre biblioteca tradițională și biblioteca modernă. Prin jocul „Găsește o carte la raft! ”,  „Autorii și cărțile lor” aplicăm cele însușite în partea teoretică a lecței. Explorăm împreună spațiile bibliotecii. Vizitatorii fiind familiarizați cu destinația sălilor, descoperă însemnătatea și specificul expoziției – simbol „Târgoviște – cetate a spiritualității românești, semnificația cromatică și design-ul conceput pe arii și zone.  Toţi participanţii la lecțiile bibliografice află lucruri utile şi diverse, care îi ajută să exploreze mai eficient resursele informaționale ale bibliotecii.

Ce numim expoziție de carte, cum stau cărțile într-o expoziție? (Stau cu fața spre noi); Ce numim divizionar, care este rolul lui pe raftul de cărți? (Divizează, separă un domeniu de altul)Ce indică literele dintre cărți? (Literele indică numele autorilor și astfel, te ajută să găsești mai ușor un volum sau altul); Ce reprezintă panoul de informație? (Aici este afișat tot ce este important în bibliotecă: serviciile și programele de lectură Chișinăul citește, Bătălia cărților, anunțuri, etc.)Ce înseamnă sigla bibliotecii Târgoviște, etc. (Sigla – un însemn, un simbol al unei insituții, la noi, ea reprezintă cetatea din orașul Târgoviște).

Scopul acestor lecții bibliografice este promovarea culturii informaționale, iar obiectivele lor sunt: informarea, instruirea cititorilor și motivarea tuturor vizitatorilor pentru bibliotecă și lectură. Vizitele ghidate, numite și excursii, sunt planificate în programul nostru de activități sau organizate la solicitărilor profesorilor. Putem considera lecțiile bibliografice / excursiile un serviciu viabil al Bibliotecii „Târgoviște”.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Liliana JUC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s