Expoziție virtuală: Duiliu Zamfirescu, poet, prozator și dramaturg (30 octombrie – 160 de ani de la naștere (1858 – 1922))

imagesZamfirescu, Duiliu. Viața la țară / Duiliu Zamfirescu. – București-Chișinău : Litera, 2001. – 320 p.

     Viața la țară este un roman scris de Duiliu Zamfirescu și publicat pentru prima oară sub formă de foileton în perioada iulie 1894 – mai 1895 în revista bucureșteană Convorbiri literare și în volum în 1898 de către Editura Storck & Müller din București. Acțiunea romanului se petrece în satul Ciulniței, localizat pe valea Ialomiței, la marginea Câmpiei Bărăganului, în ultimii ani ai secolului al XIX-lea, din vară până în iarnă. În centrul acțiunii se află familiile deţinătoare de moșii Murguleț și Comăneșteanu, dar și familia Scatiu, care administrează moșia Balta.

razboi-duiliu-zamfirescu-4416Zamfirescu, Duiliu. În război / Duiliu Zamfirescu. – București : Minerva, 1970. – 218 p.

     În razboi este în bună masură un roman istoric, ceea ce a presupus o documentare specială. Principala sursă de inspirație a fost lucrarea lui Th. Vacarescu, Luptele românilor în resbelul din 1877-78, dar lecturile autorului au fost mult mai întinse, de la Cezar cu De Bello Gallico până la Tolstoi cu celebrul Război și pace, a carui influență se resimte în construcția unor personaje, scene etc. Preocuparea pentru problemele războiului se concretizează și într-o întinsă comunicare academică pe această temă, ulterioară scrierii romanului, după cum experiența directă a tânărului Zamfirescu trăită, e drept, în spatele frontului, în anii 1877-1878, se exprimase în câteva nuvele (Locotenentul Sterie, Frica s. a.). Astfel, se poate lesne constata că romanul în discuție se naște dintr-o adevărată obsesie pentru „cel mai mare eveniment al vieții noastre românești din veacul acesta”, cum socotea scriitorul Războiul pentru Independentă.

descărcareZamfirescu, Duiliu. Lydda / Duiliu Zamfirescu. – Galați : Porto-Franco, 1991. – 148 p.

     Lydda e și un roman camilpetrescian prin îmbinarea analizei psihologice cu expunerea unor puncte de vedere filosofice. Lydda, englezoaică, artistă, de familie bună, se compromite ca o cunoscută eroină a lui Henry James, abuzând de compania unui tânăr pe care spiritul victorian al părinților ei îl refuza. Dar cea mai frumoasă parte din roman e aceea consacrată relației dintre socru și noră, după dispariția lui Mircea. Filip e misogin și citeste fetei din Platon ca să-și lămurească teza. Întreaga dezbatere recurge la exemple ilustre. Însă Lydda nu e o Fanny Ronchivcchi și nici măcar o Daisy Miller, așa încat bătrânul vede cum convingerile filosofice îi sunt subminate de simpatia crescândă pentru admirabila lui noră. La ora ceaiului de seară, Filip citește din Banchetul și Lydda ascultă. Numele poeților și filozofilor preferați plutesc prin aburii ceaiului și cele mai înalte speculații se îmbibă de atmosfera blândă a casei boierești (ca și aceea a lui Murguleț), de zăngănitul linguriței în ceașcă. În astfel de momente ale perfectei intimități, Duiliu Zamfirescu e neîntrecut. (Nicolae Manolescu)

coperta_duiliuZamfirescu, Duiliu. În Basarabia / Duiliu Zamfirescu. – București : Biblioteca Bucureștilor, 2012. – 197 p.

     Un mic tezaur, până acum neştiut, sunt articolele zamfiresciene din Basarabia. Sunt în aceste pagini îndelung cenzurate docte consideraţii juridice, diplomatice şi economice, notaţii polemice, pulsaţii memorialistice, instantanee reportericeşti, stampe etnografice, revelaţii politice de culise ce aruncă o lumină vie asupra unei epoci zbuciumate.  Încredințate tiparului la puține zile de la Unirea din 27 mart./9 apr. 1918 , ele alcătuiesc, cred, prima Descriptio Basarabiae din literatura română interbelică. Valoarea ei documentară și literară e sporită de galeria portretelor de oameni politici oferită posterității de un prozator exersat în arta de a surprinde  laconic dominata psihologică a unei personalități. (Ioan Adam)

89f83eac7b9ff696647e7dc226915321Zamfirescu, Duiliu.  Viața la țară; Tănase Scatiu; În război / Duiliu Zamfirescu. – București :Litera Internațional, 2009. – 430 p.

     Tănase Scatiu este un roman scris de Duiliu Zamfirescu și publicat pentru prima oară sub formă de foileton în perioada noiembrie 1895 – februarie 1896 în revista bucureșteană Convorbiri literare și în volum în 1907 de către Editura Alcalay din București. Romanul continuă activitatea principalelor personaje din Viața la țară (1894-1895), fiind cel de-al doilea volum din ciclul Romanul Comăneștenilor. Tănase Scatiu are dimensiuni reduse, fiind un supliment al romanului Viața la țară, împreună cu care formează o unitate epică. Acțiunea se concentrează în jurul personajului titular, incult, bădăran și violent, ce-i întruchipează pe arendașii îmbogățiți care dobândesc o tot mai mare influență în politica românească de la sfârșitul secolului al XIX-lea și se strecoară brutal în clasa boierească.

Aliona Mocanu, șef oficiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s