Revistă bibliografică „Chișinăul pe rafturile bibliotecii mele”

La 17 iulie 1436 apare prima menţiune documentară a Chişinăului, semnat de domnitorii Moldovei Ilie şi Ştefan, care au întărit lui Oncea-logofăt mai multe moşii drept răsplată pentru slujbă credincioasă.

…şi lângă Bâc de ceilaltă parte pe valea care se găseşte în faţa Cheşenăului lui Acbaş.

Chişinăul este capitala Republicii Moldova, este oraşul în care ne-am născut şi am crescut, ce are o istorie foarte interesantă şi locuri minunate de vizitat. Despre originile Chişinăului, despre istoria oraşului nostru, care a evoluat de-a lungul secolelor de la sat, târguşor, târg important, centru de provincie, până la oraş şi la capitală a Republicii Moldova au scris mai multe personalităţi celebre, ca: Dimitrie Cantemir, Miron Costin, Ion Neculce, Bogdan P. Hasdeu, Ştefan Ciobanu etc. Chişinăul apare în mai multe cărţi unde este descrisă istoria, personalităţile care s-au născut în oraş, care l-au vizitat din alte ţări, locurile celebre, străzile lui etc. Toate aceste cărţi au fost scrise din iubirea pentru acest oraş. Nu poţi fi adevărat cetăţean al Republicii Moldova, fără să cunoşti trecutul ei.

Chişinău în cărţi:

chisinauCiobanu, Ştefan. Chişinăul / Ştefan Ciobanu. – Chişinău : Museum, 1996. – 79p.

Reprezintă cartea renumitului istoric basarabean Ştefan Ciobanu, care a editat volumul Chişinăul în anul 1925. Lecturând această carte, vom cunoaşte mai bine istoria Chişinăului de la prima atestare documentară până în anul 1925. Vom afla lucruri noi şi interesante despre istoria, aşezarea geografică, populaţia, cultura, învăţământul. Ne vor îmbogăţi cunoştinţele şi ilustraţiile din carte. Vom deveni contemporanii generaţiilor trecute.

bujBujor, Leonid. Chişinău în inima mea / Leonid Bujor.-Chişinău: Prut Internaţional, 2016.-272p. 

Cartea este alcătuită din trei părţi, fiind un omagiu adus iluştrilor cărturari din sec. XVII-XX care au scris despre Chişinău. În prima parte se relatează despre primele atestări documentare ale Chişinăului şi despre primele menţiuni în scris cu privire la localităţile din apropierea oraşului. În partea a doua sunt prezentate interviuri, informaţii din mass-media despre activitatea preturii, unele evenimente în sec. XXI. În partea a treia ne referim la participarea subsemnatului în campania electorală din anul 2007.

colesnicColesnic, Iurie. Chişinăul nostru necunoscut / Iurie Colesnic.-Chişinău: Cartier, 2015.-632p. 

Dincolo de oraşul marilor clădiri, dincolo de celebrele conace şi vile pe care le înalţă oamenii bogaţi din Republica Moldova, există un alt Chişţinău, nevăzut, neauzit, dar intuit de acei care iubesc trecutul şi mult regretat de cei care cred că frumuseţea este eternă, iar arhitectura este una din matricele care pot păstra această frumuseţe, dăruindu-i eternitatea. Este o carte plină de istorii şi personalităţi din Chişinăul nostru, o carte plină de farmece.

fstp34j5k4ots5k4Colesnic, Iurie. Chişinăul din inima noastră / Iurie Colesnic; cop.: Brîndușa Kolesnik ; Bibl. Municipală „B.P. Hasdeu”. – Chișinău : S. n., 2014. – 636 p.

Lucrarea reflectă istoria și cultura orașului Chișinău, fapt pe care îl afirmă și autorul în cuvântul introductiv: „De douăzeci și ceva de ani, de la schimbarea cursului istoriei de la socialismul dezvoltat la capitalismul sălbatic, Chișinăul se află pe linia întâi a dilemei de a fi sau nu a fi un oraș cu trecut istoric. Sunt demolate cartiere întregi din orașul istoric pentru a fi înălțate terenuri de dormit. Am ajuns ca banii să dicteze destinul acestei capitale…”

22405988_10155240059592830_5481441787731064955_nPrimăria Municipiului Chişinău; Biblioteca Municipală ”B.P.Hasdeu”. Chişinău: bulşevarde, străzi, pieţe, parcuri. Ghid enciclopedic.-Chişinău, 2017.-377p.

Cartea este un ghid enciclopedic al Chişinăului, cuprinde informaţii succinte atât despre bulevarde, străzi, pieţe şi parcuri ale oraşului, cât şi despre oamenii, evenimentele, localităţile în memoria cărora au fost numite. Ghidul înglobează 807 denumiri de bulevarde, străzi, pieţe şi parcuri. Informaţia este sistematizată în ordine alfabeticădupă denumirile căutate.

30233-chisinaueniikolesnikColesnic, Iurie. Chişinăul şi chişinăuienii / Iurie Colesnic; pref.: L. Kulikovski ; Bibl. Municipală „B.P. Hasdeu”. – Chișinău : S. n., 2012. – 600 p.

Cartea prezintă personalităţile renumite din oraşul Chişinău. Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” şi+a asumat responsabilitatea de a recupera piese din istoria oraşului şi de a le lăsa prezervate generaţiilor viitoare în cărţile pe care le elaborează, coordonează, editează. Generaţiilor viitoare le rămâne de a le cunoaşte ansamblând oameni, edificii, evenimente, idei într-un puzzle cognitiv, multicolor numit Chişinău. (L. Kulikovski).

Marta Moiseev

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s