Nicolae Dabija este un scriitor, istoric literar și om politic din Republica Moldova, care în anul acesta împlinește 70 de ani. El s-a născut pe 15 iulie 1948, în satul Codreni, raionul Cimişlia, Republica Moldova. Nicolae Dabija a scris foarte multe poezi ți debutează în literatură în anul 1975 cu o carte de versuri „Ochiul al treilea„.
Pentru Nicolae Dabija sentimentalismul nu este un scop, ci un mijloc, cu care activează energiile contemporanilor. El însuși este un exemplu de om energic: în loc să se lamenteze, creează, intervine, rezolvă. Aceasta este logica fișei sale biobibliografice, care pare să fie rezultat din comprimarea fișelor mai multor autori. Alex. Ștefănescu
Pentru Nicolae Dabija, poezia este un mod de a trăi. Toate poeziile sale sunt gingașe și legendare fiind niște semne ale unui poet renumit. Nicolae Dabija este o adevărată comoară a literaturii noastre, care trebuie prețuită și citită de fiecare dată.
Nu vă îndrăgostiţi primăvara
Autorul prin acest titlu provocator, de fapt, a încercat să ne reînnoiască atitudinea noastră, a cititorilor, faţă de cei din jurul nostru, să ne îndemne să privim lumea cu alţi ochi, să fim mai precauţi la faptele pe care le săvîrşim la credinţa pe care o purtăm în suflet, aidoma reînvierii naturii în timp de primăvară. Or, ce poate fi mai frumos primăvara, decît dragostea pentru tot ce natura ne-a hărăzit să admirăm şi să iubim?
Există țări creatoare de istorie. Și țări care au suportat istoria. Poporul român, de multe ori pus în condiția să facă istoria altora și să piardă războaie care nu i-au aparținut, și-a adus partea sa de contribuție la istoria europeană. Faptele glorioase ale lui Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul, Ion Vodă cel Cumplit sau Alexandru Ioan Cuza, certifică dreptul neamului românesc de a se considera printre popoarele creatoare de istorie. În această carte sunt descrise cele mai înălțătoare momente din istoria noastră.
Tema pentru acasă
Tema pentru acasă” e un roman unic, care nu poate fi comparat cu nici o altă operă. Acest roman îți poate produce o gamă largă de emoții, făcînd să plîngi, să rîzi, să suspini și să trăiești cu adevărat toată viața personajelor din carte. Romanul de față este o opră despre regăsirea de sine, fiind un roman percutant, profund, despre viața unui personaj aflat într-o situație tragică, dar prin biografia căruia poate fi recuperată istoria.
101 poeme
Volumul dat cuprinde o mulțime de versuri scrise de Nicolae Dabija, precum și poezia „Ochiul al treilea„.Este o carte pentru elevi care doresc să studieze minunata lume a lui Nicolae Dabija.
Domnia lui Ștefan cel Mare
Cartea „Domnia lui Ștefan cel Mare” e o viziune a poetului asupra vieții și a faptelor lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Este o carte nu doar despre marele nostru voievod, dar și despre istoria noastră. Tradiția spune că Ștefan cel Mare a domnit 47 de ani, a purtat 47 de războaie și a ctitorit 47 de biserici și mănăstiri. A urcat pe tronul țării la 12 aprilie 1457 și a purtat coroana de Domn al Moldovei, apărându-și libertatea și integritatea vreme de aproape jumătate de secol. Cartea include informații despre tinerețea lui Ștefan, bătăliile de la Baia, Lipnic, Podul Înalt, Valea Albă, cetățile Moldovei. Compartimentul Ștefan cel Mare în documentele vremii, prezintă interes și vă propunem, să-l consultați.
Reparatorul de vise
Nicolae Dabija este un elegiac împătimit, un melancolic luminos, deloc resemnat, cu o mare disponibilitate retorică. Declară că scrie poemele cu o pană de înger și că în poeme – care nu sunt decât peisaje ale sufletului – lucrurile sunt văzute cu al treilea ochi, acela care vede nevăzutul. Cert este că basarabeanul Nicolae Dabija, redactorul-șef al curajoasei reviste Literatura și arta scrie bine și, la nevoie, schimbă elegia în pamflet politic. „Eugen Simion”.
Cerul lăuntric
Cerul lăuntric presupune o colecție a celor mai populare și îndrăgite versuri compuse de Nicolae Dabija. Aici sunt prezente poezii din mai multe volume ca: Ochiul al treilea, Apă neîncepută, Zugravul anonim, Aripă sub cămașă, Mierla domestivită etc.
[…] Biblioteca Târgoviște […]
ApreciazăApreciază
[…] Biblioteca TârgovișteReclame […]
ApreciazăApreciază