Jocul cu spațiile de bibliotecă

Unul dintre cele mai frumoase jocuri, ar fi cel al culorilor. Să vedem ce culori avem în paleta cromatică a bibliotecii „Târgoviște”?! Enumerăm aici: bej, violet, portocaliu și verde fraged. Ce comunicăm lumii exterioare prin fiecare dintre ele? Prima, nuanță bej transmite senzatia apropierii în spatiu, căldură, sporeste capacitatea de concentrare, mobilizează atentia, predispune la comunicare profundă, satisfactie.

29543119_1666312640130275_6691539976273757899_nViolet, considerată culoare regală, cu intensa sa putere electro-chimica, este extrem de stimulatoare pentru sistemul nervos, hranește si ne energizează partea cea mai inaltă a creierului, ajutandu-ne să ne extindem orizontul intelegerii. Gratie inspirației oferite de această nuanță, au fost concepute cele mai frumoase opere de artă. Celebrul pictor Leonardo Da Vinci susținea că puterea de meditație a ființei umane crește, dacă medităm intr-o cameră cu geamuri violete atunci cand soarele este la amiază. Compozitorul Wagner obișnuia să compună spirituala sa muzică intr-o cameră cu perdele de culoare violet.

Ca o flamură a unei corăbii stă agățată în inima bibliotecii o cortină sclipitor de violet, cea care conferă splendoare oricărui eveniment.

Acum să trecem la o altă culoare din bibliotecă – portocaliu. Eternă culoare a toamnei, sugestia unor fructe zemoase, întruchiparea vitaminei C, portocaliul rezonează cu dorință de a aduce visele într-o formă reală. Când există un blocaj creativ, această culoare ajută ca proiectele sa fie aduse la lumină. Aducătoare de optimism și veselie, portocaliul este culoarea distracției, energiei, ideilor și conceptelor inovatoare și cea mai atractivă culoare pentru toți copiii lumii.

Panoul expozițional
Panou expozițional

Verdele, o altă culoare prezentă în spectrul cromatic al bibliotecii „Târgoviște”. Ea ne redă echilibrul, contemplarea, intensa impresie de prospetime, dar, și, siguranță, libertate, facilitate pentru activități intelectuale.

În spațiul copii, avem o cortină luată din fragezimea ierbii. Ea este pe post de paravan, de decorațiune, ce conferă atractivitate și magie activităților destinate copiilor.

De altfel, pavozarea sălilor cu cortine, e tot un joc care ne permite să ne autodefinim, să ne conturăm identitatea ca bibliotecă.

Aranjarea altfel a spațiului, pereți divizorii, arii și zone, combinații cromatice, decorațiuni de sezon, toate formează un ludic al spațiului. Decorarea și ajustarea lui vizavi de serviciile și evenimentele desfășurate, completarea permanentă cu accesorii, elemente noi, nu e un joc? Ba da, este.

 

În cazul serviciului Biblioterapie ne asumăm responsabilitatea de a crea un spațiu zen. Ne angajăm într-o misiune dificilă, dar cu atât mai plăcută, de a crea un cadru relevant cărții care este pusă în discuție. Toate împreună, expoziții construite creativ, artefactele, motivează, inspiră, creează dispoziție de lucru, or menirea noastră este de a aduce puterea tămăduitoare a cărții.

Serviciul Bibliopicii. Învățăm mânuirea cu dibăcie a unei păpuși de teatru. Workshop-urile Exerciții de plasticitate a mânilor, Exerciții de sincronizare, Conducerea păpușii, respectând caracterul personajului, Păpușa sunt eu! Exerciții de dicție sunt jocuri ale învățării. Toate păpușile Teatrului „Bibliopicii” sunt creații handmade. Am început printr-un joc creând prima păpușă „ia să văd ce va ieși”? Am izbutit, am continuat, a urmat a doua, a treia, mai multe. Astăzi, avem o colecție de păpuși. Prin jocul păpușilor de teatru, ne prezentăm biblioteca, cu titlu de argument, Povestea digitală Excursie în bibliotecă.

BeFunky Collage Să Re-auzim povestea, jocul este prezent chiar în titlu. Nararea poveștii prin jocul cu păpuși, adică teatralizarea poveștii, tehnica de lucru pentru a ilustra, cimenta cunoștințele, fiind jocul de rol. Păpușile sunt jucate de noi, suntem cei care facem jocul pentru public.

 

Învățăm să creăm povești digitaleServiciul Învățăm să creăm povești digitale este un joc de-a regizorul și scenaristiul. Familiarizați cu programul de creare şi editare video Windows Live Movie Maker și cu programul de înregistrări audio Audacity, fiecare poate să-și spună povestea, să devină vedetă peste noapte.

 Ser. MICII EUROPENIMicii europeni însuşesc de manieră ludică informaţiile noi. Universul Europei este descoperit într-un mod interactiv prin activităţi practice, precum, amplasarea autocolantelor cu steaguri pe hartă, organizarea jocurilor de creativitate: Cel mai bun ghid turistic!, Cel mai frumos drapel!, etc.

Meșterița – dezvoltăm abilități practice. Parcă ne-am juca de-a croitorașii, de-a designerii, de-a creatorii de modă, de-a păpușarii. Și, uite, din această activitate ludică ies minunății, adevărate opere de artă.Ser. MEȘTERIȚA

Învățăm tehnologiile prin joc, aplicații vesele pe tabletă în cadrul serviciului Tab Creativ. Jocul este prezent în activitățile de training, programele de lectură.

Ne jucăm cu colecția de carte. Volume expuse ghiduș.

 

 

Expoziții animate de creativitate. Într-un cuvânt ludicul este pastila noastră de fericire, acea de a servi comunitatea altfel.

Liliana Juc

2 gânduri despre „Jocul cu spațiile de bibliotecă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s