Prezentarea cărții „Ea și el” de Marc Levy la Evenimentul de lansare a Concursului de lectură „Bătălia cărților”, ediția a IV-a

Bătălia Cărților este un concurs de lectură pentru copii de 11-14 ani și adolescenții cu vârsta între 15 și 18 ani, care sunt îndemnați să lectureze 10 cărți recomandate din literatura română și universală și se va desfășura în perioada martie-octombrie 2018. #bibliotecahasdeu #bataliacartilor2018 

Biblioteca „Târgoviște” a participat cu prezentarea cărții „Ea și el” de Marc Levy la Evenimentul de lansare a Concursului de lectură Bătălia cărților, ediția a IV-a, realizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj (România), care a avut loc marți, 20 martie 2018, ora 14.00, în incinta Filialei „Ștefan cel Mare” (Chișinău, str. Decebal, nr. 91).

Mia, personajul principal, nu știe ce vrea, dar știa ce nu vrea. Voia proiecte imposibile, dar care îți dau ghes să te scoli dimineața, să-ți regăsești pofta de viață și să nu se mai trezească cu dureri de burtă.

Mia o actrița renumită, într-un moment de restriște, decide să evadeze din Londra în Paris la prietena ei Daisy, care este proprietara unui restaurant de succes. Din plictiseală intră pe un saite de întâlniri, își creează un profil fals, ba nu, inspirat din profilul prietenei  Daisy.

Paul. Este un scriitor recunoscut, a scos deja 6 romane. Iubește, dar oricum este singur! Pentru el își fac mare griji prietenii, un cuplu, Lauren și Artuhur.

Lauren, care fără îndoială era gata să meargă la orice sacrificiu pentru prietenul din copilărie Paul. Și atunci când suferea pentru Paul, se gândi că este potrivită povestea unui moș care intrase într-o biserică să se ia de Dumnezeu pentru că nu-l ajutase niciodată să câștige la loto nici cea mai mică sumă, deși se pregătea să împlinească 97 de ani, când dintr-o rază de lumină celestă, vocea lui Dumnezeu îi răspunse: Cumpără și tu măcar o dată un bilet și mai vorbim!

Ei consideră că Paul ar trebui să-și redacteteze lista lucrurilor care l-ar face fericit! Și-l înscriu pe pe un saite de întâlniri.

Între timp editorul lui Paul îi programase acestuia o sesiune de întâlniri la Seul, unde romanele acestuia se vindeaua ca pâinea caldă.

Prietenii știu că lui Paul îi este frică de zbor. Și se grăbesc să-l ajute – să-i găsească o parteneră potrivită.

Întâlnirea celor doi – adevărată comedie. Cei doi poartă o conversație cât se poate de aiurită, (fiecare în parte crede că celălalt este cretin), se scuză, nelăsând loc de alte întâlniri.

Care ar fi providența unei noi întâlniri ? Cert este că din următoarele întâlniri poți extrage adevărate polemici de critică literară.

Romanele trebuie să fie pe potriva unei anumite realități, altfel, riscă să pară prea sentimentale. (Paul) p. 124

Dar să-i ia naiba pe âia corora nu le plac poveștile fericite, să se ducă învârtindu-se cu sinistroza lor cu tot, și așa ne plictisesc deja de moarte, n-o să le lăsam lor și ultimul cuvânt! (Mia) p. 124

 – Știi ce trebuie ca să iei un Oscar în zilele noastre? Să-ți fi pierdut brațele și picioarele, pe taică-tău sau pe maică-ta, iar pe toate la un loc ar fi și mai bine. O doză îndesată de neneorocire, de sordid, de josnicii care să zmulgă hohote de plâns și lumea te și vede genial, dar nici nu se uită la tine dacă o faci să râdă și să viseze. (Mia) p. 124

Nu poți să faci mereu numai filme în care personajele își petrec toamna între două trădări, teri adultere și o cană de ceai. (Mia)

Urmează mai multe întâlniri.

Ce poate fi mai frumos decât Parisul admirat de pe acoperișiul Operei? Care ar fi explicația grandiosului succes al romanului lui Paul în Coreea? Ajunge oare Paul în Seul, cu fobia lui de zbor? Cine este Kiong traducătoare coreiancă, pe care o iubea atât de mult Paul, este o intrusă sau o eroină?

Singurul amor fidel este amorul propriu

Se spune adesea o coafură nouă, o viață nouă.

Fericirea se află adesea mai aproape decât ne imaginăm

Ce îl face pe om să sufere mai tare e speranța

Omul este nefericit când nu mai are speranță

 „El și Ea” un roman în numele libertății și al speranței (Citate extrase din volumul „Ea și el” de Marc Levy)

„Marc Levy reuşeşte să captiveze publicul cu romanele sale, iar Ea şi El nu face excepţie. Două dintre cele mai îndrăgite personaje ale scriitorului francez se reîntâlnesc în paginile acestui roman, făcând deliciul cititorilor. Acţiunea antrenantă, amuzantă, situaţiile romantice şi comice creează premisele unei lecturi cu adevărat plăcute şi interesante. Cei doi îndrăgostiţi sunt foarte aproape de inima publicului prin ei înşişi, prin gândurile lor şi trăirile lor, iar pe parcursul romanului aceştia devin şi mai îndrăgiţi. Un volum potrivit pentru a fi oferit cadou sau pentru a fi citit într-o zi friguroasă în care e nevoie de o poveste frumoasă.” (din critica literară)

Liliana JUC, șef Filială

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s