„Biblioterapie” un nou serviciu al Bibliotecii „Târgoviște”

Pe data de 27 octombrie, 2017, ora 16:30, am inițiat un nou serviciu „Biblioterapie”. Pentru prima ședința, am organizat o cuconadă, unde au fost invitate bibliofilele:

Carolina Dodu-Savca, dr., conf. univ., Alianța franceză, Victoria Fonari, dr. conf. univ. USM, Angela Cutișevschi, casnică, Ludmila Rubanovici, dr., profesor de bioetică, Universitatea de Medicină „N. Testimițeanu”, Carolina Juc, masterandă USM, Elena Cebotari, CNEPB, Selena Taragan-Badea, Departamentul Studii și Cercetări, Larisa Ungureanu, dr., critic de teatru și film. Am făcut o trecere compendiară în revistă (prin aplicația PowToon) a bibliotecii moderne (spațiu al cunoașterii, spațiu al informatizării, un conector cu comunitatea sa) și cele 7 componente ale ei: Spațiul și mobilierul, Colecțiile, Tehnologiile informaționale, Utilizatorii, Servicii moderne de bibliotecă, Parteneriate, Bibliotecarul.

22789143_10155114457107686_6382076757699640704_n

A fost definită noțiunea de „biblioterapie” (prin prezi.com). Conceptul de „eco lectură” a fost adus de către Carolina Dodu-Savca, dr., conf. univ., specialist în literatura universală, autoarea unei monografii și a unor lucrări metodico-didactice. Ea a vorbit despre o lectură asumată, de calitate, cu multă responsabilitate, selectivă, optarea pentru cărți bune.

În acest context, a fost prezentată cartea „O mie nouă sute optzeci și patru” de George Orwell de către Carolina Juc.

A urmat o discuție de amploare pe marginea romanului propus, unde s-au implicat toate participantele.

După o discuție interesantă, pe diverse paliere, „cucoanele” au fost invitate la momentul creației, unde fiecare și-a creat un suport pentru cănuța de ceai, pe care o va avea lângă cartea, ce urmează să o lectureze. A fost un sfârșit de săptămână frumos!

Iată și articolul scris de Selena Taragan Badea  pe pagina sa de facebookhttps://m.facebook.com/story.php…

Ieri, vineri, 27 octombrie, am participat la o activitate, la un eveniment, care ne-a meritat din plin timpul și implicarea. Este vorba de lansarea, de prima întâlnire a serviciului ”Biblioterapia” inițiat la Biblioteca Târgoviște, de către șeful filialei doamna Liliana Juc. În ce constă mai exact acest serviciu? Este o inițiativă, după părerea mea, lăudabilă. După cum s-a exprimat doamna Liliana Juc, este o…”cuconadă”, care se ține o dată în lună, cu scopul de a discuta… 1-2 cărți. Este, după cum înțelegeți, o ”cuconadă”, dar una la care se întrunesc… cucoane…cu idei! Serviciul ”Biblioterapia”, după cum ne poate sugera și titlul, are menirea de ”a face terapie prin cărți”. Ceea ce este un lucru mult prea adevărat, cărțile au, într-adevăr, așa cum am avut ocazia să mă conving singură în mai multe rânduri, putere vindecătoare. Ne recream ascultând un discurs bine contruit, coerent, articulat, citind o carte bine scrisă, prindem aripi acumulând idei noi sau ”curățim gândul”, ”curățind cuvântul”… După cum bine puncta Mircea Eliade, citez cu aproximație din memorie, ”limbajul” reflectă „ordinea” gândirii noastre, adică este gândire pură. Un limbaj structurat logic este dovada unei gândiri sănătoase, limpede, lucidă. Așa că, orice inițiativă de ”cultivare a limbajului” prin citirea și discutarea unor cărți bune, este bine-venită și, repet, lăudabilă.

Mai întâi, ne-a fost prezentat un concept, de către doamna conferențiar universitar Carolina Dodu Savca. Conceptul se numește: Eco-literatura. În sens primar, eco, în alimentație, știm că înseamnă: sănătos, curat, nutritiv. Ei bine, în sensul metaforic, de literatură-eco, ”eco” ar însemna o literatură care este pentru creierul nostru în același timp nutritivă, curată și sănătoasă. Mai ales că, la ora actuală, ne aflăm în fața unui asalt informațional, mai mult sau mai puțin ”sănătos”, omul modern fiind, astăzi mai mult ca oricând, nevoit să își asigure un ”filtru mental”, care să-i separe informațiile de calitate, cele care merită să fie asimilate de creier de rebuturi. Așadar, o literatură ”eco” ar mai presupune selectivitate, filtrare, alegere precaută, responsabilă și conștientă a informației.

Mai apoi, domnișoara Carolina Juc, masterandă, ne-a făcut o prezentare a cărții lui George Orwell, 1984. Cartea este arhi-cunoscută, este o carte cult, un roman considerat la acea vreme profetic, care vorbește despre amploarea în care totalitarismul se extinde, noi, civilizația, ajungând să fim controlați până și în mintea noastră, detectându-ni-se gândurile anti-sistem și fiind pedepsiți pentru ele. Alături de ”Minunata lume nouă”, a lui Aldous Huxley, romanul este unul distopic prezentând cum tehnologia este pusă în slujba exercitării controlului individului de către putere. Au început discuțiile, la această primă ședință a ”Biblioterapiei”, pe marginea acestei cărți, interlocutorii comparând experiența din statul sovietic URSS și perioada actuală, a libertăților și a democrației. Am putut constata că nu am ajuns la o asemenea amploare a fenomenului de control al populației, dar, cu toate acestea, cartea lui George Orwell rămâne o avertizare. Foarte bună a fost contribuția doamnei conferențiar universitar, critic literar Victoria Fonari, care a adus în discuție la acest subiect cartea lui Savatie Baștovoi ”Diavolul este politic corect”. Dumneaei a punctat care este reversul medaliei în democrație, atunci când libertățile devin tiranie. Adică, atunci când un grup social încearcă să-și impună libertățile sale, libertăți pe care alte grupuri sociale nu le admit și nu vor să le fie impuse. Acest ”revers al medaliei” este o realitate, tărâmul libertăților fiind asemenea unui câmp minat, unde trebuie să dai dovadă de multă precauție, astfel încât ”libertatea ta” sau ceea ce înțelegi tu prin ”libertate” să nu ajungă să încalce ”libertatea altcuiva”. Democrația presupune libertate de opinie, unde fiecare este liber să-și îmbrățișeze conceptele sale, dar fără a călca pe terenul libertăților celuilalt. Ca să dăm un exemplu, nu vrem să ne fie interzis cuvântul ”mamă” pentru că grupul social al homosexualilor vor să înfieze copii, folosirea cuvântului „mamă” nu este o discriminare, ci este alegerea noastră personală, este ceea în ce credem și ceea ce iubim.
Discuția a fost condimentată cu observații ale doamnei critic de teatru Larisa Ungureanu, care ne-a vorbit despre lucruri care i-au rămas în minte din interacțiunile dumneaei cu diverse personalități. Spre exemplu, din interacțiunea cu o doamnă fostă actriță care a terminat matematică și, după încetarea aparițiilor în public, citea, studia cărți de algoritmi și formule. Dumneai i-a spus domanei Larisa Ungureanu că în viitor vom avea o altă clasă politică, una responsabilă, pentru că oamenii, la ora actuală, sunt ”formați mintal” altfel.
Discuția a fost plină de idei și întrebări ”cu miez”. Am ieșit îmbogățite din această experiență. Nu ne-am plictisit pe parcursul a două ore și am încheiat servind biscuiți, plăcintă domnească, chec-uri și ceai. Au fost două ore relaxante și solicitante, rămânând să ne întrunim într-o altă ședință, la sfîrșitul următoarei luni.
Vă mulțumesc pentru ideile acumulate în cadrul acestei ședințe, pentru o dezbatere realizată civilizat și armonios.

Lidia Kulikovski
Lidia Kulikovski Bravo, Selena Taragan Badea că ai fost receptiva punându-ne la dispoziție esența!
Selena Taragan Badea

Selena Taragan Badea Cu cea mai mare plăcere!

Liliana Juc

Liliana Juc Mulțumim, Selena Taragan Badea, pentru participarea deosebită și pentru acest articol frumos! Ai fost un adevărat reporter în teritoriu!😍

Carolina Juc

Carolina Juc Foarte frumos! 💜

Larisa  Staver
Larisa Staver MULTUMESC Selena Taragan pentu informația data… FELICITARI Liliana Juc pentru CUCONADA!
…o sa VĂ BUCUR si cu prezența mea câteodată!
Fotografia postată de Larisa  Staver.
Liliana Juc a răspuns · 2 răspunsuri
Selena Taragan Badea

Selena Taragan Badea Ah, mulțumim mult!

Carolina Locoman Bravo, Doamna Juc! Îmi pare nespus de rău că nu a fost posibil să ajung la CUCONADĂ.

Aliona Nosatîi
Aliona Nosatîi Felicitări pentru acest nou serviciu 🙂 Să fie într-un ceas bun

Liliana Juc

Un gând despre „„Biblioterapie” un nou serviciu al Bibliotecii „Târgoviște”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s