Biblioteca este locul unde orice vis se poate îndeplini!

Vara se mai ține de frunzele copacilor, deși, e ultima zi de septembrie.

O cortină aprinsă din culoarea cerului și frăgezimea ierbii de aprilie stă agățătă în mijlocul sălii de lectură. Scaune ordonate simetric, alături o lojă din canapeaua portocalie. Ce va fi aici, – se întreabă oamenii care intră în bibliotecă? Dar lucrurile se limpezesc repede când dau cu ochii de afișul sclipitor-purpuriu Biblioteca Târgoviște vă invită la Teatru de păpuși!teatru-afis-pub-2-jpg-red

Tiptil se lasă înserarea. E ora 18:00. Grăbiți cei mari și cei mici, își ocupă locuri. În aer, planează spiritul sărbătorii – un amestec de emoție cu parfum de crizantemă. E ora 18:15. Spectacolul nu poate începe, unii dintre participanți, spectatori, sânt blocați în trafic, mă anunță că sosesc imediat.

Și iată o voce radofonică anunță începerea spectacolului.

… Micii actori, își joacă rolurile, mânuiesc păpușile, de parcă de o viață au făcut acest lucru. Fundalul muzical, sunetele de ambianță întensifică trăirile micilor spectatori, dar și a celor maturi. Pentru a fi mai aproape de noi și de eveniment, încadrez auditoriul într-un joc, căutăm un nume pentru Teatrul de păpuși al Bibliotecii Târgoviște. Iată o scenetă, un cântec, un joc de cuvinte, o poezie dramatizată, o cimilitură, o miniatură umoristică. Fiecare număr culege aplauze, spectacolul e spre sfârșit, răsună melodia Prietenii mei dragi, dar fiecare așteaptă ce va urma. Atunci, improvizăm. Voluntarele Liuba Maxim, jurnalistă Prime TV și Carolina Juc, studentă USM, delectează publicul cu frământări de limbă, când pe rând, când împreună, publicul se amuză, le admiră. Micii actori îmbracă la fuga câte o păpusică de mână, cui ce-i revine, n-au avut timp de ales, și ies cu replici inventate instantaneu atât de artstice, de convingătoare. Iar regia de sunete, așa am numit-o pe Veronica Dumnean, profesoară de muzică, Liceul Columna, de altfel, voluntară și ea, îi cheamă la Hora din Moldova. Copiii Evelina Sopivnic (prezentatoarea), Bianca Corj, Cătălin Locoman, Cosmin Cazan, Sandu Pădureț, Ionela Manole, Andreea Jangă, micuță Vlada Mornealo, Liuba, Carolina, toți atât de bine se încadrează, conlucrează între ei, de parcă au lucrat într-o echipă solidificată de ani.

Așa, am regizat un alt final.

Frumoasele emoții le înveșnicim în poze haioase, fiecare stânge la piept un personaj. Iar lăngă buchetele de crizanteme, se odihnesc păpușile. Da, biblioteca e locul unde orice vis se poate îndeplini și orice idee năstrușnică, e bine primită!

Liliana Juc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s