Arta refigii sau un „summum al posibilităților expresive”

Arta refugii. O copilărie transilvană de Paul Goma a fost recomandată cititorilor în cadrul  Programul de lectură Chișinăul citește.

Prezentarea cărții a avut loc la Liceul Teoretic cu Profil de Arte Ion și Doina Aldea-Teodorovici, în clasa X, unde profesoară de limba română, doamna Silvia Frimu, este prietena Filialei Târgoviște,dar și a BM „B.P. Hasdeu”.
„Trebuie să recunosc, elevii nu știu mare lucru despre Paul Goma. În manuale nu se scrie. Știu că este o personalitate marcantă a literaturii române, originar din Basarabia. Este autorul a numeroase cărți, a locuit și mai locuiește în Franța, dar lucrurile astea trebuie să le cunoască și elevii. Cred că prin această prezentare de carte ei vor afla mult mai mult despre Paul Goma”.
Am zâmbit la gândul că printr-o prezentare de carte trebuie să le spun elevilor mult mai mult și să găsesc modalitatea de a-i face să citească acest roman, Arta refugii, cât și alte cărți, semnate de Paul Goma, care se află în fondul Filialei Târgoviște.
Am afișat pe tablă câteva foi care-i informau pe elevi că activitatea de azi e legată de Programul de lectură Chișinăul citește și că acest roman, scris de Paul Goma (am afișat și portretul scriitorului) este recomandat persoanelor mature, dar cu ușurință poate fi citit și de un adolescent de 17 -18 ani, datorită stilului său și a „poveștilor” din copilăria transilvană a autorului, care începe cu re-fuga, adică cu refugiul, cu mutatul dintr-un loc în altul. Să vedem, le-am zis, căte titluri de „mutat” are romanul: Ne mutăm, Ne-am mutat, Iar ne mutăm, Ne re-refugiem, Iar ne mutăm, Și încă ne mutăm, Și iarăși, iarăși, Ne re-mutăm – dacă n-am fost repatriați și tot așa. O copilărie tulburătoare, descrisă la vârsta maturității de un condeier care face adevărate minuni cu frazele, cu titlurile, cu amintirile, pe care ni le re-dă, ni le „dăruiește”, ca să știm și noi ce-a însemnat să duci dorul Manei viața toată și să fii basarabean re-fugiat.
Capitolul VI, întitulat În gară, de exemplu, are 12 subcapitole, unsprezece din ele se întitulează Să nu plângi, cel de al doisprezecelea – Nu plâng!
Paul Goma a împlinit vârsta de 80 de ani (s-a născut în 1935 în Mana, Vatici, județul Orhei, Regatul României, cum scrie în Biografia sa, în familia unor învățători, sunt copil de „cadru

 

 Larisa Ungureanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s